Инфо

12. новембар 2020.12. нов 2020.
Одговорним понашањем према себи и другима сачуваћемо и наш здравствени систем
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Одговорним понашањем према себи и другима сачуваћемо и наш здравствени систем

Поводом нестабилне епидемиолошке ситуације на подручју Мачавнског управног округа начелник Владан Красавац издао је следеће:

Поштовани грађани,
епидемиолошка ситуација на подручју Мачванског управног округа је нестабилна уз константно повећање броја заражених лица. Болнице и домови здравља на подручју Управног округа свакодневно примају велики број новооболелих,а привремена Ковид болница у Шапцу стављена је у активан статус. Технички и кадровски капацитети здравствених установа у градовима и општинама Управог округа у потпуности су спремни за трећи талас епидемије.
Неопходно је да се сви придржавамо мера које су прописане од стране Кризног штаба, како би овај талас епидемије прошао са што мање последица по наше грађане. Маске се обавезно користе у затвореном простору, а препорука је да се користе и на отвореном. Примена социјалне дистанце, дезо баријере, ограничен број људи у затвореном простору, такође су мере које се морају поштовати.

Од 27. октобра у примени је координисани надзор локалних и републичких инспекцијских органа у контроли примене мера за спречавање ширења епидемије,па се с тим у вези свакодневно контролишу правна лица и предузетници. Запослени у правним лицима, радним организацијама, установама, тржним центрима и трговинским радњама, угоститељским објектима, објектима туризма, пијацама, објектима и средствима јавног саобраћаја, спортским објектима,као и корисници услуга, у обавези су да користе заштитна средства и поштују прописане мере.
У установама социјалне заштите за смештај одраслих и старијих особа на подручју Управног округа и Центру за азил у Бањи Ковиљачи нема заражених.

Месечни колегијум
У складу са законском обавезом одржавања колегијума на месечном нивоу, у четвртак 05. новембра одржан је једанаести колегијум у 2020. години. Услед неповољне епидемиолошке ситуације одржана је електронска седница. Извештај о раду за месец октобар доставили су руководиоци инспекцијских органа који инспекцијске послове обављају на подручју Управног округа.
Спровођени су надзори из годишњег плана рада инспекција, као и поступање по представкама грађана. Међутим, по налогу Кризног штаба вршени су инспекцијски надзори који су били у функцији контроле спровођења епидемиолошких мера за спречавање ширења епидемије COVID-19 и координирани надзори у сарадњи са градским и општинским инспекцијским органима, како би се спречило даље ширење епидемије. Извештаји о ефектима надзора у спровођењу епидемиолошких мера се достављају свакодневно Мачванском управном округу, како од стране републичких инспекција, тако и од локалних инспекцијских служби. Управни округ свакодневно збирни извештај прослеђује Кризном штабу Републике Србије. Ове активности наставиће се и у наредном периоду.
Као проблеми у раду наведени су недовољан број инспектора који је присутан у готово свим инспекцијама, недостатак службених возила посебно изражен републичкој ветеринсрској инспекцији и немање адекватног смештаја за инспекторе, јер користе простор на више локација у граду Шапцу.
Наредни колегијум планиран је за почетак месеца децембра 2020. године.


Како је у наредном периоду велики број слава које су у традицији нашег народа, молимо наше грађане да празник обележе у кругу породице, са што мање окупљања и уз примену прописаних мера.
Одговорним понашањем према себи и другима сачуваћемо и наш здравствени систем који је преко потребан у овим тешким временима.

Апелујем на све наше грађане да се придржавају прописаних и препоручених мера како би тиме сачували своје здравље и здравље својих најближих. Будимо одговорни.
Кабинет начелника Владана Красавца

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa