Инфо

1. април 2021.1. апр 2021.
Важне карактеристике неких сорти кромпира
РЕЧ СТРУЧЊАКА

Важне карактеристике неких сорти кромпира

Сорте са житом покожицом:

- RIVIERA је најранија бела сорта.
То је веома рана сорта са изузетно високим приносима у раној производњи. Боја покожице и меса је бледо жута. Кртоле су веома уједначене, а окца су средње дубока. Отпорни су на вирозе и обичну крастивост. Погодни су за пластенички и гајење на отвореном. Приноси су добри већ након 40 дана по ницању. Након 60 дана по ницању може достићи 35-40t/10. После прања одлично изгледа. Обавеза је превентивно га заштитити од пламењаче.

- ARTEMIS - за кућну употребу и рану прераду.
То је средње рана сорта са вегетационим периодом око 100 дана. Веома родна, са обилно издуженим кртолама. Покожица му је умерено храпава, жуте боје, а месо бледо жуто. Отпорни су на пуцање кртоле, пламењачу кртола на Y вирус осредње циме, добре покровности формира 8-9 средње крупних уједначених кртола.

- CONSTACE је изузетно квалитетна сорта за јело, која је погодна за ситна паковања.
Он је средње рани (110-115 дана) са жутом покожицом и светло жутим месом кртоле. Образује око 12 уједначених кртола, овалног облика, средње величине. Показује добру отпорност на вирозе. Средње је отпорности на пламењачу листа. Ова сорта је добра за печење.

- LAUDINE је добра за ситно паковање.
Oво је средње стасна сорта (110-115 дана) са сјајно жутом покожицом и светло жутим месом кртоле. У просеку образује 12-15 овално издужених кртола, са добром покровношћу земљишта и има средње бујни цими. Доста је добро отпорна на вирозе, средње је осетљив на пламењачу листа, а кртола је средње осетљива на сенкор (sencor). Добар је за индустрију љуштеног кромпира. Добро се складишти. Препорука садње 27-29цм (48000 биљки/ 1ха) и за 10% више азота и калијума од стандардних доза.

- ARIZONA је сорта за рекордне приносе.
Средње је стасан (око 120 дана). Покожица му је бледо жута, а месо кртоле замеће око 12 кртола. Кртоле су овалне, плитка су им окца, без израслина и веома крупни. Доста отпорна сотра на вирозе. Неопходна јој је заштита на пламењачу. Средњи захтев ка ђубрењу. Ова сорта добро подноси различите климате и типове земљишта. Широм Србије редовно даје приносе преко 40t/10, а негде и 70t/10. Изузетно отпорна на изрођавање.

ПРОИЗВОДЊА РАНОГ И ЛЕТЊЕГ КРОМПИРА
Производња раног кромпира је најрентабилнија у топлијим рејонима. Најпогоднија су плодна, лака, топла, добро обрађена земљишта. Садња се уз одређени ризик може урадити на отвореном пољу или у заштићеном простору (стакленику и пластенику). Треба одабрати ране и средње ране сорте, које замећу до 10 кртола по биљци и обавезно извршити наклијавање. Погодне сорте су Ривиера, Арроw и Есмее. Садња у заштићеном простору обезбеђује раније стасавање за најмање 7-15 дана, уз избегавање ризика од касних пролећних мразева. Садња у заштићеном простору се ради у већој густини у односну на отворено поље. У зависности од крупноће или употребе сечених кртола садња се обавља на 20-25цм у реду, односно 65-70цм између редова. Загртање треба обавити у моменту садње, или откривањем усева по топлом дану пред ницање. Тада треба извршити и третман хербицидом. Кромпир се мора заштитити против пламењаче бар један пут пре почетка вађења, поштујући препоручену каренцу. Откривање тунела зависи од ризика са касним мразевима, али треба имати у виду да касно откривање ниских тунела погодује великом издуживању и бујању циме испод агротекстила. То повећава ризик од појаве пламењаче и одлаже брже наливање кртола. У случају краћих сушних периода у пролеће не треба оклевати са наводњавањем. Најбоље је користити системе са микрораспрскивачима и кап по кап. Са вађењем треба почети када је највећи број кртола величине 20-35мм (25грама). Произвођачи који користе квалитетно семе не морају превише журити са вађењем јер принос младог кромпира од квалитетног семена брже расте у односу на пад цене. Млади кромпир за пијацу се мора опрати и треба га вадити адекватно могућностима дневне продаје, јер има висок садржај воде и нежну покожицу, па не сме да стоји дуго на сунцу и у топлом.
Производња тзв. летњег кромпира, односно кромпира који се вади од краја маја до половине јула месеца је посебно интересантна за многе регионе у Србији, јер такав кромпир гајен на отвореном пољу постиже високе приносе уз одличан квалитет кртола. У зависности од крупноће семенских кртола садња се обавља на растојању 70-75цм између редова, а 25-30цм у реду. Употребом квалитено наклијалог и сеченог кромпира може се добити мањи број заметнутих кртола, ранији род и уједначена крупноћа кртола. Почетак вађења летњег кромпира је када постигне преко 60% потенцијалног рода, и он има бољу постојаност па се може транспортовати чак и до Русије. У зависности од ситуације на иностраним тржиштима и организованости домаћих произвођача и прометника, зависи колико ћемо бити успешни у овој производњи, где свакако постоје солидне могућности извоза. Квалитетна и добро обрађена земљишта, добро семе и одлична агротехника су гаранција добијања профитабилне производње летњег кромпира. Овај кромпир се у почетку мора опрати пре паковања, а касније се продаје у гајбама или мањим мрежастим врећама са мањим присуством земље. Сорте Ривиера, Есмее (црвена), Артемис и Аризона су изузетно погодне за ову производњу.


- EVOLUTION је средње рана сорта.
Спада у црвене кромпире, са вегетацијом око 95 дана. Образује бујни цими, око 10-11 кртола по биљки. Даје изузетно добре приносе, посебно на лакшим земљиштима. Погодна за рану летњу производњу. Кртоле су крупне, издужене, овалног облика. Месо је бледо жуте боје, а окца су средње плитка. Добра је отпорност на пламењачу и сенкор. Препорука је раније вађење пре кућног сазревања циме, како не би дошло до деформитета.

- RUDOLF је сорта која даје високе приносе, одличан квалитет белог меса.
Средње касна сорта (120-130 дана). Један од најатрактивнијих сорти са црвеном покожицом. Месо крем боје. Формира мањи број кртола (7-9) са пигментисано средњим окцима. Добро подноси температурни стрес. Средње дозе N азота, а више К2О5 како би се спречило привређивање кртола по вађењу. Отпорна на пуцање кртола, брзо наливање кртоле је гаранција високог приноса. Брзо се изрођава па се препоручује гајење само 1 год.

- KURODA је алтернатива за Кондор.
Средње стасна сорта - средње касна 130-135 дана, стона сорта крупне кртоле, овалног облика. Покожица је црвена, а месо блего жуте боје. Средње је отпорна на вирозу. Веома практична у различитим условима гајења и погодна за дуже складиштење. Вади се након 20 дана након уништења циме да би се покожица добро формирала. Замеће 7-9 кртола гаранција високих стабилних приноса. У Војводини уз добру агротехнику редовно даје приносе преко 50t/ха.

- PARADISO је сорта која даје високе приносе.
Стасност сорте је 115-120 дана са бледо жутом бојом покожице и меса кртоле. Замеће 11-13 кртола овалног и издуженог облика. Даје високе приносе и велику крупноћу кртола у различитим условима гајења. По много чему подсећа на сорту ARIZONA.
дипл.инж. Јован Сушић ПССС Шабац

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa