Инфо

1. април 2021.1. апр 2021.
Могућност вантелесне  оплодње и у иностранству
Финансијска подршка Града Шапца паровима

Могућност вантелесне оплодње и у иностранству

За вантелесну оплодњу три милиона динара. Отворена опција једног покушаја у иностранству. Ускоро јавни позив за заинтересоване парове. Јасно дефинисани услови
Град Шабац наставља са мерама популационе политике, те је и ове године у буџету опредељено 3.000.000 динара за финансирање вантелесне оплодње. На недавно одржаној седници локалног парламента усвојене су измене и допуне Одлуке о трошковима за парове који планирају потомство. Поменутом одлуком дефинисани су услови, начин и поступак остваривања права на финансирање једног покушаја вантелесне оплодње из градског буџета, као шире право у односу на права из обавезног здравственог осигурања.

Парови могу да само једном остваре право на финансијску подршку у износу од 300.000 динара, а према подацима претходних јавних позива, у просеку 10 парова се пријави на конкурс. Година иза нас била је нешто неповољнија, те су услед пандемије изазване корона вирусом на адресу Града пристигле само четири пријаве за подршку. Надлежни очекују да ће измене које се тичу просеца вантелесне оплодње у иностранству утицати на веће интересовање.

У току измене наведене Одлуке, појавила се потреба да се у изузетним случајевима омогући паровима право на један покушај у иностранству


-Овом изменом уважене су исказане потребе парова за финансирање једног покушаја вантелесне оплодње из средстава града Шапца у иностранству, уз напомену да су сви други критеријуми, дефинисани Одлуком и даље важећи. У току измене наведене Одлуке, појавила се потреба да се у изузетним случајевима омогући паровима право на један покушај у иностранству. Услов је да се налазом лекара специјалисте препоручи да због медицинских разлога код једног, или оба супружника, односно ванбрачна партнера, поступак вантелесне обави у иностранству и да чланови Комисије за остваривање права на финансирање мишљењем то и потврде - истиче начелница Друштвених делатности Ана Маринковић и додаје да се очекује и расписивање Јавног позива за трошкове ВТО за 2021. годину, а након спроведене прописане процедуре биће донета и решења.

Право на финансирање трошкова вантелесне оплодње могу остварити парови који испуњавају одређене услове. Потребни критеријуми: да парови ово право на могу да остваре на терет Републичког фонда здравственог осигурања, да испуњавају здравствене критеријуме, да оба партнера имају пребивалиште на територији града Шапца најмање годину дана пред подношења захтева, да су држављани Србије, могу бити брачни и ванбрачни партнери. Утврђен старосни критеријум за жену је до навршених 45 година у моменту подношења захтева.

Парови могу да само једном остваре право на финансијску подршку у износу од 300.000 динара, а према подацима претходних јавних позива, у просеку 10 парова се пријави на конкурс


Више од 400.000 парова у Србији се бори са стерилитетом, а пут до потомства некада није лак, те нови покушај и подршка некада живот вреде. За оне који испуњавају услове Јавног позива и који су до сада имали три покушаја ВТО финансирана од стране Републичког здравственог осигурања, потпора града је веома значајна.

Захваљујући финансијској подршци Града (Јавни позив за 2019. годину) две породице су постале богатије за три принове.

У Републици Србији, у периоду јануар-фебруар 2021. године, број живорођених је износио 8 985. У односу на исти период претходне године, када је број живорођених износио 9 817, бележи се пад од 832 односно за 8,5%.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa