Инфо

1. април 2021.1. апр 2021.
Вакцинацијом до колективног имунитета
ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ШАБАЦ

Вакцинацијом до колективног имунитета

За успешну контролу пандемије COVID-19, очекује се да би колективни имунитет од око 80 % био довољан за успешну контролу пандемије Корона вируса.То не значи да ће вирус и болест нестати, али се очекује смањење учесталости обољевања, евентуално спорадично јављање или сезонски карактер
Вакцинација је једноставна превентивна здравствена мера која на безбедан и ефективан начин спречава појаву болести и чува животе људи. Циљ вакцинације је да се развије отпорност на болест, слична оној која се стиче након доласка у контакт са њеним узрочником, односно након природне инфекције. Од пресудног је значаја да се што већи број људи заштити вакцином како би заједно са онима који су стекли природни имунитет након прележане болести COVID-19 стекли колективни имунитет. Вакцинација представља основну меру заштите који спречава да вирус стигне до осетљивих особа које због постојања контраиндикација не могу да буду вакцинисане.

За успешну контролу пандемије COVID-19, очекује се да би колективни имунитет од око 80 % био довољан за успешну контролу пандемије Корона вируса.То не значи да ће вирус и болест нестати, али се очекује смањење учесталости обољевања, евентуално спорадично јављање или сезонски карактер.

Како се можете пријавити на вакцинацију?
Пријављивање на вакцинацију можете обавити:
-позивом на контакт центар 0800 222 334 од понедељка до петка, 8-20 часова
-исказивањем интересовања преко портала е управе:https://imunizacija.euprava.gov.rs/

Вакцине које су доступне становништву Републике Србије
Вакцинација становништва против болести COVID-19 у Србији почела је 24. децембра 2020. године вакцином произвођача Pfizer-BioNTek. Почетком 2021. године у Србији је започела масовна имунизација.

Грађани Србије имају могућност да се против болести COVID-19 вакцинишу вакцинама четири различита произвођача:
-вакцином Pfizer-BioNTek
- вакцином Sinopharm кинеског произвођача
- вакцином Sputnik V руског Gamaleya истраживачког центра
- вакцином Oxford/Astra Zeneka
Увоз и дозволу за коришћење вакцина против COVID-19 одобрила је Агенција за лекове и медицинска средства (АЛИМС) Републике Србије.

Вакцине су врло сигурне. Као и код свих лекова, нежељени ефекти се могу јавити након њене примене. Обично су то ефекти кратког трајања, попут болне руке или благе температуре. Могући су и озбиљни нежељени ефекти али су веома ретки. Много је вероватније да ће особа бити угрожена самом болешћу него вакцином.

Ко одобрава вакцину?
У земљама у којима се производе вакцине, национална или регулаторна тела надгледају развој вакцине. То укључује одобравање клиничког испитивања, процену њихових резултата и доношења одлука о лиценцирању. Приликом одлучивања, регулатори се морају позвати на врло строге међународне стандарде о етички прихватљивој клиничкој пракси. Једном када се развије вакцина, национални регулатори одлучују да ли ће увести вакцину у своје земље. СЗО пружа неопходне информације како би подржала овај процес, свеобухватном проценом расположивих доказа и својим препорукама.

Када је особа заштићена?
Особа треба да прими обе дозе вакцине у предвиђеном временском периоду да би процес вакцинације био комплетан. Нема ра сположивих података о могућности примене друге дозе вакцине COVID-19 вакцине другог произвођача у циљу комплетирања вакцинације.
Могуће је да се код неких особа након примене обе дозе вакцине не обезбеди заштита или довољна заштита од вируса. Већина вакцинисаних особа ће бити потпуно заштићена 1-2 недеље након примене друге дозе вакцине. Није познато да ли вакцине штите од асимптоматских инфекција ни да ли су вакцинисане особе преносиоци вируса. Код имунокомпромитованих особа укључујући и особе које су на имуносупресивној терапији имунски одговор на вакцину може бити смањен.


Који су нежељени ефекти вакцина?
Најчешћи нежељени ефекти вакцина су: бол, оток и црвенило на месту ињекције, замор, главобоља, болови у мишићима и зглобовима, језа, повишена телесна температура, мучнина, повраћање, оток лимфних чворова у близини места апликовања вакцине. Симптоми и знаци се јављају првог или другог дана након вакцинације и могу трајати неколико данa. Могу се јавити и након примања и прве и друге дозе али нешто чешће након друге. Мала је вероватноћа да ове вакцине изазову тешку алергијску реакцију(отежано дисање, оток лица и ждрела, убрзан рада срца, тежак осип по целом телу, вртоглавицу и слабост). Овакве реакције се обично јављају у периоду од неколико минута до једног сата након примене дозе. Из тог разлога потребан је медицински надзор непосредно након давања вакцине. Након примене Pfizer-BioNTek вакцине као редак нежељени догађај описана је акутна периферна парализа (пареза) лица. Могу се јавити и друга нежељена дејства будући да су вакцине још у поступку испитивања.

Које су контраиндикације за вакцинацију?
Контраиндикације за примену вакцина су: алергијске реакције на неку од компоненту вакцине или на вакцине које садрже сличне компоненте. Pfizer-BioNTek и Модерна вакцине садрже полиетилен гликол (ПЕГ) на који су неке особе алергичне. Такође, особе алергичне на полисорбат могу да одреагују на ове вакцине (Pfizer-BioNTek, Модерна).
Алергијска реакција након примењене прве дозе.
Податак о тежој алергијској реакцији у прошлости (Sputnik V, Sinopharm)
Фебрилност
Акутне заразне и незаразне болести
Акутно погоршање хроничних болести.

Да ли вакцину треба да приме особе које су прележале COVID-19?
Будући да постоји могућност поновне инфекције и развоја болести, саветује се вакцинација и особа које су биле инфициране Sars-CoV-2 било да су имали манифестну болест или не (асимптоматски пацијети). Савет је да се вакцинација одложи за најмање месец дана од дана клиничког излечења, односно позитвног PCR теста уколико особа није имала симптоме. Уколико је у терапији болести коришћена рековалесцентна плазма (антитела особа које су прележале COVID-19) треба одложити вакцинацију за 90 дана.

Шта се дешава уколико се не прими друга доза вакцине у предвиђеном року, односно када је прихватљиво примити другу дозу?
Треба се придржавати прописаног времена за примање друге дозе. Другу дозу не би требало примити пре одређеног времена. Толеришу се четири дана раније за Pfizer-BioNTek и Модерна вакцину, за остале нема података. Уколико особа из одређених медицинских и немедицинских разлога не прими другу дозу у препорученом временском периоду, пожељно је да одлагање друге дозе буде што краће.

Да ли након примљене вакцине смемо да скинемо маску?Ако не зашто?
Препорука је да се и након комплетирања вакцинације (примљене две дозе) настави са придржавањем мера превенције неки од разлога за ношење маске након комплетиране вакцинације су:
-није познато да ли вакцинисана особа може инфицирати друге,
-ни једна вакцина није 100% ефикасна,
-маска штити и од нових сојева (мутираних облика) Sars-CoV-2.

Вакцинација трудница, дојиља, деце и адолесцената?
Нема података о безбедности и ефикасности вакцина код деце и адолесцената узраста испод 16 година (Pfizer-BioNTek) тј. 18 година Sputnik V.

Искуство о примени вакцина код трудница и дојиља је ограничено (труднице и дојиље нису обухваћене клиничким студијама) и из тог разлога се њихова примена може размотрити само када очекивана корист превазилази било који потенцијални ризик за мајку и фетус, односно одојче.
Завод за јавно здравље Шабац

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa