Инфо

24. јун 2021.24. јун 2021.
ДОБРОВОЉНО ДАВАЊЕ КРВИ – УВЕК АКТУЕЛНО

Ваших пола сата – нечији живот

Средом и петком добијамо крв, оне количине које планирамо, у зависности од програма операција, а рачунамо и све што може да изненади. Количине које добијемо зависе и од броја даваоца који се одазову, наводи Александар Бојичић, главни техничар болничке банке крви
Средом и петком добијамо крв, оне количине које планирамо, у зависности од програма операција, а рачунамо и све што може да изненади. Количине које добијемо зависе и од броја даваоца који се одазову, наводи Александар Бојичић, главни техничар болничке банке крви
Сваке среде у Културном центру у Шапцу Институт за трансфузију крви Београд организује акцију доборовољног давања крви. Ово је један од два начина на који Шапчани ову драгоцену течност могу дати за помоћ непознатим људима, али и за рођаке и пријатеље који су на лечењу. Други начин су мобилне станице Црвеног крста које излазе на терен.

Бенефити за даваоца
-Давање крви има велике бенефите и за даваоца. Сви пролазе обавезан преглед. Мери се хемоглобин, притисак, слушају срце и плућа, тестира се на ХИВ, хепатитис Ц... Све се то уради за десетак минута, а иначе би морало доста дуже да се чека на све те тестове и прегледе. Давалац крви може бити само неко ко је потпуно здрав и не пије никакве лекове, истиче Бојичић.


Прошле среде акцији су се прикључили и запослени Опште болнице “Лаза К. Лазаревић” и донирали око 30, од укупно 61 боце крви прикупљене тог дана.
-На овај начин дајемо пример. Сви знамо да крв живот значи. Већину ресурса и снага, у претходном периоду, смо усмерили на лечење ковид пацијената. Сада је епидемиолошка ситуација релативно стабилна и акценат је на нековид пацијентима и сада ћемо се много више окренути њима. Волели бисмо да се у ову хуману акцију укључе и други суграђани, као и организације и фирме, рекао је директор Опште болнице др Слободан Поповић том приликом.
Др Ивана Родић из Института за трансфузију крви Србије истакла је акцији стигла права подршка од стране менаџмента и запослених Опште болнице. Похвалила је Шабац за добру сарадњу са овом установом.
-Лекари и медицински техничари најбоље знају колико свака јединица крви значи и доприноси спасавању живота. Иначе, имамо потпуну подршку у Шапцу, од најлепшег простора који је уступљен за организацију ове акције, подршка медија, савршена сарадња са колегама из Службе трансфузије Опште болнице и менаџментом Болнице, као и од нашег традиционалног партнера Црвеног крста Шабац. Све то је формула успеха. Шабац је прошле године био један од шампиона у добровољном давању крви. Надамо се да ће и ове године освојити неку од ласкавих титула, рекла је др Родић.
Александар Маџаревић дао је крв 27. пут. Акцији се одазвао као запослени у Болници, али и као представник Мото клуба “Чивија”. Истакао је да као возач мотора зна колико је добровољно давање крви важно за спасавање живота.
-Добро је док нисмо у ситуацији да нам треба крв. Мотористи су угрожена група и посебно током летњих месеци долази до саобраћајних незгода после којих је потребна крв. Наравно, крв дајемо за све, а надамо се да неће затребати ником, рекао је Александар Маџаревић.
Крв се на овакав начин сакупља од јануара 2018. године. Уместо у Службама трансфузије по болницама, сву крв прикупља Институт за трансфузију, а затим крв распоређује по установама. Шабац је, уз Смедерево, први град у ком је ова пракса, као пилот пројекат, уведена.
-Већ три и по године смо болничка банка крви. Немамо више контакт са доборовљним даваоцима, који је био свакодневан. Сада се бавимо клиничком трансфузијом, а то значи да контакт имамо само са пацијентима. Док је трајало прилагођавање новом начину рада све је било мало отежано, али брзо смо се навикли. Средом и петком добијамо крв, оне количине које планирамо, у зависности од програма операција, а рачунамо и све што може да изненади. Количине које добијемо зависе и од броја даваоца који се одазову, наводи Александар Бојичић, главни техничар болничке банке крви.
Бојчић каже да је и њима и даваоцима било тешко да се навикну на нови режим рада. Током деценија сарадње у служби трансфузије развили пријатељске односе, готово фамилијарне, па се и данас када се сретну на улици поздраве, са некима попију кафу.

"Глас Подриња"


-Имали смо око 15.000 картона доборовољних давалаца. Сада крв дају средом у Културном центру, али и Црвени крст Шапца, Богатића, Коцељеве и Владимираца има своје годишње активности. Пре почетка пандемије излазили смо годишње на 82 терена и на тај начин сакупљали 3.100-3.200 јединица крви. Од почетка пандемије нисмо могли да уђемо у средње школе, а важно је да младе већ у том периоду упутимо у давалаштво и један број њих постану редовни даваоци. Надам се да ће нам у другој половини године то поново бити омогућено, каже Бојичић, који сарађује и са Црвеним крстом Шапца.
За време пандемије банка крви је била и велика потопра Ковид болници.
-Скоро 200 пацијената је примило плазму рековалесцената. Обезбеђивана је у Београду, ми смо ишли по то, доносили и и примењивали у ковид болници, наводи Бојичић.
Крв могу дати сви од 18 до 65 година и више од 50 килограма. Све крвне групе могу бити дефицитарне и зато је важан сваки давалац. Једно давање крви траје од пола сата до 45 минута и безболно је.
-Пре пандемије имали смо несташице крви током лета. Људи су одлазили на одморе па није било довољно давалаца, а са друге стране био је повећан број саобраћајних незгода и повређених којима је крв требала. Међутим, са пандемијом и то се променило. Није било путовања прошле године. Видећемо како ће бити ове. Свака крвна група може да буде ретка. Зависи од тога какви пацијенти долазе. На срећу, имамо добру сарадњу са Институтом за трансфузију и увек можемо да тражимо додатне количине, наводи Бојичић.

Давање крви себи
Аутологне трансфузије у шабачкој Болници се раде од прве половине ‘90-их година и служба трансфузије је почела да их ради са службом ортопедије. Подразумевају да здрав пацијент сам себи донира крв за операцију.
-Када су код пацијента све анализе добре може сам да донира крв која ће му после бити враћена. Три недеље пре операције даје се прва боца, после седам дана друга и пред операцију трећа. Пацијентима којима се врати назад њихова крв брже зарастају ране, мање крваре током операције, објашњава Александар Бојичић.


Доброј сарадњи са Институтом свакако доприноси и то што Шапчани сваке недеље донирају значајне количине крви. Бојичић истиче да је, поред оних који дају крв, важно знати да увек има људи који понуде крв, али је не дају у том тренутку. Они су потенцијални донори и крв ће дати други пут.
-Позивам грађане да нам се прикључе. Могу средом да дођу у Културни центар, или било где када виде нашу мобилну екипу за транфузију. Неком ће сигурно помоћи, а можда и спасити нечији живот, истиче Александар Бојичић.

М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa