Инфо

24. јун 2021.24. јун 2021.
Традиционална XVIII изложба цртежа

Спој традиције и модерности

У опсегу 28. изложбе су цртежи аутора свих генерација, различитих приступа, од крокија према предлошцима из природе до концептуалних радова. Од приспелих 98 радова, 82 пријављена аутора, у поставци је заступљен 41 цртеж од 39 аутора. Разноликог формата, изведени су многим средствима на подлогама у распону од папира до пергамента. (Љубица Јелисавац)
Жири у саставу: Љиљана Шуњеварић, професорка на АЛУ у (Приштини) Косовској Митровици, Бојан Новаковић, доцент на АУ у Новом Саду и Љубица Јелисавац, историчарка уметности из Београда, одлучио је да награду традиционалне XVIII изложбе цртежа коју реализује Културни центар Шабац деле академски уметници Небојша Милошевић (Београд) и Александар Младеновић Лека (Београд), зрелих опуса, базираних на попкултурним обрасцима.

Пристигло је 98 радова, а селектован је 41 цртеж. Оно што бих истакла као важно је да се на конкурс јављају и нови уметници, не само из Србије, већ и некадашњих република


-Имали смо веома тежак задатак за жирирање и приликом одабира лауреата. Пристигло је 98 радова, а селектован је 41 цртеж. Оно што бих истакла као важно је да се на конкурс јављају и нови уметници, не само из Србије, већ и некадашњих република, што нам даје потврду међународног карактера – истакла је кустос, историчар уметности Соња Петровић Јагић и додала да су неки од аутора имали другачији приступ цртежу.
- Цртеж као најстарија ликовна дисциплина увек је део поставке наше Галерије. Током деценија наша установа је угостила велики број сјајних уметника, а ова године су показали да радови могу бити спој класичног цртежа и модерности. Оваквим прилазом стваралаштву постигли су изванредну композицију.
Поставка је отворена за јавност до 30. јуна текуће године.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa