Инфо

5. август 2021.5. авг 2021.
Рокенролом до извора душе
Биљана Крстић и Бистрик пред Шапчанима 12. августа (21:00)

Рокенролом до извора душе

Део два велика бенда „Сунцокрети“ и „Рани мраз“. Наступала на албумима чија популарност и данас траје. Соло каријера на подстицај Балашевића. Рок и поп стазама до жеља насталих у детињству
Биљана Крстић данас је синоним за етно музику и интерпретатор који је са својом групом „Бистрик“ нотама уједнио Балкан, стварајући кохезију изворних звукова различитих, а опет блиских поднебља. Етно почетак заправо је био повратак интересовању зачетом у детињству, насталом из песама које јој је певала мајка, а између тих нишких дана, школског стасавања и сановом грађењу идеје о етно бенду, Биљана је изграђивала каријеру у пољима рок и поп музике, а како би другачије током седамдесетих, у Београду, када је рокенрол био много више од музичког правца, представљајући обележје једне епохе.

РАНИ МРАЗ


Није прошло много времена када је уписала Факултет музичких уметности у Београду закорачила је у центар музике овог дела велике државе. Одлазећи на места где су се окупљали музичари, док је полет стварао енергију за креативно искоришћавање што више времена, упознала је Бору Ђорђевића, већ онда чланом „Сунцокрета“ који је са одушевљењем говорио колегама из бенда како је упознао девојку са Музичке академије која све беспрекорно понови што он одсвира и отпева. Убрзо је постала члан бенда упамћеног, између осталог по издведбама песама „Први снег“ и „Моје бубе“, што је и назив јединог студијског албума где је учествовао Ђорђевић.
Данас често говоримо о ривалитету и потпуно другачијим погледима на многе ствари Боре Ђорђевића и нажалост покојног Ђорђа Балашевића, а некада, додуше, кратко, били су заједно у једном бенду, звао се „Рани мраз“, оставши до данас један од састава са највећим именима музичке сцене. Када је Бора стигао у нови групу на позив Балашевића, са њим је састав појачала и Биља Крстић. Уз Верицу Тодоровић „Рани мраз“ је постао велики квартет који је заједно функционисао годину дана, али је и у том периоду забележио наступе у Дому омладине, СКЦ, а сваки концерт је био комбинација хумора Ђорђа Балашевића и песме Боре Ђорђевића. Снимили су синглицу са песмама „Рачунајте на нас“ и „Страшан жуљ“, док су на концертима заједно изводили: „Лутка са насловне стране“, „Звезда поткровља и сутерена“, „Опрости ми Кетрин“ и „Живот је море“. Убрзо је Ђођревић формирао „Рибљу чорбу“, а Биљана и дан данас добар пријатељ са Ђорђевићем, остала је у групи „Рани мраз“ до 1983, снимивши два албума.

Слушајући позиве своје душе креирала је први албум, а онда је спонтано настао бенд који ће исписати историју етмо мелоса


Њен глас се може као пратећи вокал украсио је евергрин нумере „Неки нови клинци“, „Много ми значи то“, „Драго ми је због мог старог“, „Менует“али је и главни вокал у више песама, где се (искористићу прилику да будем субјективан) посебно истиче у изведби „Први јануар“. У исто време су Балашевић и Биљана Крстић започели соло каријере, а често је истицала да је управо њен каснији кум подстицао да се окуша самостално. Храбро је закорачила у соло каријеру исказавши се албумом „Превари вечерас своје друштво са мном“. Остала је у сфери поп музике. Спојио се њен сензибилитет и укус публике, те су временом настала још четири албума, последњи 1994. године.
Све време је истраживала музичко наслеђе предела којем припада, стрпљиво стварајући грађу из које ће креативношћу настати уметност уникатна као спој изворне музике и утицаја какве је сусретала током каријере. Рад је испуњавао, слушајући позиве своје душе креирала је први албум, а онда је спонтано настао бенд који ће исписати историју етно мелоса на уласку у овај век. О томе више у наредном броју.
Свака година, концерт, гостовање, контакт са поштоваоцима, сваки утицај који је обликовао Биљанин музички опус, осликан је кроз стваралаштво „Бистрика“ и спој различитих традиција учинио их јединственим и траженим. Пред Шапчанима ће део онога због чега их широм планете желе, представити у летњој башти клуба „Стелина“ у четвртак, 12. августа, од 21 час. Организаотори догађаја су „Стелина“ и Блуз и џез удружење Шабац. Улазнице су доступне у клубу који ће и угостити врсне уметнике.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa