Инфо

25. април 2024.25. апр 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Изложба “Графичко наслеђе Међуопштинског историјског архива Шабац“

Најстарија илустрација Шапца стигла у град

Захваљујући несебичном поклону др Василија Тадића, Шапчанина који тренутно живи и ради у Колораду најстарија илиустрација Шапца стигла је у град
У Међуопштинском историјском архиву Шабац изложба под називом “Графичко наслеђе Међуопштинског историјског архива Шабац“ вишег архивисте Ивана Досковића приказује повеље, свечана одликовања, дипломе, грбове држава, еснафа, удружења, плакате, планове и пројекте значајна за прошлост града.

-Изложба „Графичко наслеђе Међуопштинског историјског архива Шабац има за циљ да представи део архивске грађе на један другачији начин. Фокус изложби чине графички елементи који су служили да украсе, дају на значају или илуструју неки тренутак у прошлости, а о којем конкретан документ сведочи- истиче аутор изложбе виши архивиста Иван Досковић.

Фото: "Глас Подриња"


Прошлост града у фокусу
Кроз поставку Архив представља све оно што брижљиво чува у својим фондовима и депоу, а што је од важности за историју, културу и баштину Шапца, Мачве, али и целокупне Србије.

-Сваки документ, графика, илустрација, фотографија, носи са собом део приче коју данас имамо привилегију да истражујемо и делимо. На овој изложби, фокус је поред историјске вредности на графичким елементима који су служили да украсе, дају на значају или илуструју неки тренутак у прошлости. Разнолики графички прикази, на свим врстама докумената, од повеља, указа, свечаних одликовања, диплома, па до хартија од вредности, сведоче о сталној људској тежњи ка лепом. Ова изложба није само о документима и графикама. То је прича о нашој прошлости и људској великодушности, коју данас с поносом делимо са вама- истакла је виши архивиста Гордана Филиповић.

Фото: "Глас Подриња"


Прва илустрација Шапца у Шапцу
Најзначајнији део изложбе чини оригинални и аутентични лист чувене Нирнбершке хронике из 1493. године на којем се налази прва илустрација Шапца.

Нирнбершка хроника је илустрована историја света од библијског стварања света до краја 15. века. Написао ју је Хартман Шедел и објављена је на латинском језику, а убрзо се појавила и верзија на немачком језику.

Дар др Василија Тадића родном граду
Захваљујући несебичном поклону др Василија Тадића, Шапчанина који тренутно живи и ради у Колораду најстарија илиустрација Шапца стигла је у град.

Фото: "Глас Подриња"


-Пријатељица са универзитета која познате антиквитете ми је проследила линк ка галерији која је у свом поседу имала мапу Шапца. Нисам дуго размишљао и одлучио сам да је купим. Био сам веома срећан, јер ме подсећала на родни град и његову историју. Пре две године сам понео мапу са собом у Шабац са идејом да треба да буде у граду. Она је део историје града и треба да припада сваком Шапчанину – каже др Василије и напомиње да је након разговора са вишим архивистом Иваном Досковићем одабрао Међуопштински историјски архив.

-Веома сам срећан што је мапа тамо где припада. Мислим да је сасвим природно да дарујемо нешто свом граду. То није само део прошлости, већ и сведочанство за будућност. Леп је осећај и драго ми је што је установа прихватила мој поклон.

Фото: "Глас Подриња"


Светлана Станковић в.д. директора Међуопштинског историјског архива Шабац захвалила се др Тадићу на вредном поклону.

-Доктор Василије није заборавио свој град што доказује и поклон нашој установи. Ми ћемо дар чувати како и доликује највреднијем сведочанству из прошлости.
М.Ж.Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa