Инфо

11. април 2024.11. апр 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

60. Фестивал ,,Јоаким Вујић“

Госпођа министарка у селекцији

„Мој овогодишњи избор представа за овај фестивал не треба посматрати као најискренију жељу да буду одабрани они који се у оваквим околностима боре да се врате на стазе на којима су позоришта заједнице некад била, већ да се врате добрим причама које су основ за свако добро драмско позориште, на приче које би требало да изазову одређено узбуђење и промишљање“
60. Фестивал ,,Јоаким Вујић“, ове године биће одржан у Ужицу од 13. до 20. маја у оквиру програма “Ужице-Престоница културе Србије 2024”, а међу одабраним представама је и „Госпођа министарка“ Шабачког позоришта у режији Оље Ђорђевић.

Овогодишњи селектор Зоран Стаматовић одабрао је седам представа за предстојећи Фестивал након одгледане 24 представе истичући да у време невоља охрабрује што театар и даље живи.

Поред представе Шабачког позоришта селектор је одабрао „Путујуће позориште Шопаловић“ у продукцији Народног позоришта Ужице; „Људи без гробова“ у копродукцији Регионалног позоришта из Новог Пазара и Београдског драмског позоришта; „Режим љубави“ продукција Крушевачко позоришта; „Бог масакра у продукцији Краљевачког позоришта; „Коштана“ у продукцији Народног позоришта из Ниша и „Буре барута“ у извођењу Књажевско – српског театра из Крагујевца.


-У време невоља када, осим голог преживљавања наших позоришта, која у трпљењу и страху упркос свему стварају, свесни да ако за тренутак застану, какву би бескрајну пустињу људског битисања створили, свакако је хвале вредна свака премијера, свака одржана проба, која се деси у овим театрима у условима и околностима у којима су настајале. Радује чињеница да ипак постоје они који се не мире са постојећим стањем проналазећи мотивације да упркос свему стварају. Мој овогодишњи избор представа за овај фестивал не треба посматрати као најискренију жељу да буду одабрани они који се у оваквим околностима боре да се врате на стазе на којима су позоришта заједнице некад била, већ да се врате добрим причама које су основ за свако добро драмско позориште, на приче које би требало да изазову одређено узбуђење и промишљање.

Сусрете професионалних позоришта Србије “Јоаким Вујић”, смотру позоришних представа у Републици Србији јужно од Београда основали су 1965. године председници општина у којима су постојала професионална позоришта: Зајечар, Крагујевац, Ниш, Ужице, Шабац, Лесковац, Пирот и Приштина. Нешто касније им се придружио Крушевац, 1997. године Врање и Краљево, а од 2009. године и Лазаревац. Смотра или фестивал најбољих представа професионалних позоришта у Србији одржава се у мају месецу, сваке године у другом граду, а организује га тамошње позориште.
М.Ж.Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa