Инфо

12. август 2021.12. авг 2021.
Уметникова страст за стварањем
Јубиларна тридесета изложба Малог формата у Културном центру

Уметникова страст за стварањем

Мали формат је, у суштини концентрација мисли, опредмећење једне уметничке идеје, интровертности. Представљено 96 радова од 72 уметника. Награђена дела, повезана су једном нити о иманентној уметниковој унутрашњости. Награда равноправно подељена на три аутора
У Галерији Културног центра Шабац у току је јубиларна XXX изложба малог формата. Ова уметничка смотра обележава три деценије постојања током којих је значајан број домаћих и међународних стваралаца излагао своја дела. Првобитно осмишљена као идеја локалних уметника с временом је постала репрезентативна и дуговечна манифестација.



-Минијатура, односно мали формат је, у суштини концентрација мисли, опредмећење једне уметничке идеје, интровертности. Ово би се укратко могла описати изложба Малог формата у нашој установи, која траје тридесет година у континуитету. Током овог периода имали смо прилику да угостимо локалне уметнике, оне из региона и шире, као и ликовне критичаре, историчаре уметности који су својим знањем, професионалношћу и сензибилитетом градили поставке за које са поносом можемо рећи да су заштитни знак Културног центра - истакла је кустос и историчар уметности КЦ Соња Петровић Јагић додавши да иако је формат за стварање просторно ограничен (20 центиметара), уметници су се радо упустили у креирање дала интимног и камерног карактера.

-Шабац има добру ликовну сцену и изложба Малог формата увек прикаже добре радове, ауторе. Свакако да признање значи, посебно када је у питању јубилеј - истакла је Лепосава Милошевић Сибиновић из Београда.
-На награде можемо гледати из више углова. Ако сте млад стваралац то може бити ветар у леђа и подстицај, те је и добро да их добијете у одређеним годинама када стасавате у озбиљног уметника. Сматрам да признања увек више значе породици него самом уметнику. Постоји и сегмент где све зависи од жирија, њихових погледа, афинитета - нагласио је шабачки уметник Дејан Уларџић.


-Чини се да је ова наша изложба, између осталог, мотивисала многе да дела која често остају у сенци великих радова, негде у скривеним деловима атељеа, изнесу и прикажу.

Фото: Глас Подриња, лепосава милошевић сибиновић


Од 176 приспелих радова од 164 аутора за изложбу жири у саставу Жарко Вучковић, редовни професор на Академији уметности у Косовској Митровици, Татјана Марковић, музејски саветник из Шапца, и Душан Нешковић, ликовни уметник из Шапца је одабрао 96 радова од 72 аутора. За јубиларну изложбу жири је одлучио да равноправно награди три аутора.

Фото: Глас Подриња, душан новаковић


Овогодишњи лауреати су: шабачки ликовни уметник Дејан Уларџић за рад под називом Расплинутости, Лепосава Милошевић Сибиновић из Београда за рад Тврђава и Душан Новаковић из Београда за рад L esprit#3. Награђена дела, како је навео жири, повезни су једном нити о иманентној уметниковој унутрашњости и страшћу за стварањем која је претворена у говор материје и форме, чисту ликовност, симболику, знаковност, што репрезентује не само награђене, већ и целокупну поставку.
М. Ж.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa