Инфо

19. август 2021.19. авг 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ОБЕЛЕЖЕНА 215. ГОДИШЊИЦА БОЈА НА МИШАРУ

СЕЋАЊЕ ЈЕ НАША ОБАВЕЗА

Сећање и помен који смо данас одали мишарским јунацима, морална је и свака друга обавеза Града Шапца и његових грађана. Генерација којој припадамо, осећа дужност да сачува успомену на велике људе и догађаје који су обликовали колективну народну свест и поставили темеље друштву у којем живимо. Заједно са својом државом, негујемо сећање на саме почетке стварања модерне српске државности, којима Мишар неизоставно припада
Протеклог петка, обележена је 215. годишњица Боја на Мишару, једне од најзначајнијих победа Карађорђевих устаника у Првом српском устанку.

Након помена Карађорђу и мишарским јунацима, венце су положили представници Владе Републике Србије из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Војске Србије, Града Шапца, Мачванског округа, других локалних самоуправа, као и представници удружења грађана који негују културу сећања.

Градоначелник Шапца
др Александар Пајић, Фото: Глас Подриња


Градоначелник Шапца др Александар Пајић рекао је да је до данашњих дана Бој на Мишару остао једна од највећих победа српског народа и једна од најзначајнијих којом је шабачки крај одужио свој дуг према држави Србији.

- Сећање и помен који смо данас одали мишарским јунацима, морална је и свака друга обавеза Града Шапца и његових грађана. Генерација којој припадамо, осећа дужност да сачува успомену на велике људе и догађаје који су обликовали колективну народну свест и поставили темеље друштву у којем живимо. Заједно са својом државом, негујемо сећање на саме почетке стварања модерне српске државности, којима Мишар неизоставно припада. Будућност и просперитет једног народа, може гарантовати само ефикасна и јака држава која је ослонац и сигурност свим њеним грађанима. Стога се наше битке које данас водимо огледају у дужности да чувамо сопствену државу и да је унапређујемо у складу са савременим токовима света, истакао је градоначелник Пајић.

Фото: Глас Подриња


Један од битних циљева које је локална самоуправа поставила је реконструкција зграде Дома културе Мишар. За овај пројекат у 2021. години, граду Шапцу одобрено је 15 милиона динара на конкурсу ,,Градови у фокусу” Министарства културе и информисања, док је додатних осам милиона динара определио Град Шабац.

- Креирањем додатних садржаја ослоњених на причу о Мишару и његов историјски значај, даће се додатни подстрек унапређењу различитих сегмената живота људи овог краја. Сматрамо да је управо ово најбољи начин да се достојно одужимо прецима и будућим генерацијама оставимо добар пример борбе за свој град, народ и државу. Темељ који су положили мишарски јунаци, чврста је подлога на којој треба радити на остварењу наведених циљева, додао је градоначелник Пајић.

Државни секретар Министарства за рад запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор, Фото: Глас Подриња


Државни секретар Министарства за рад запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор подсетио је да је дужност и обавеза свих нас да негујемо сећање на славне мишарске јунаке.

- Србија је увек била на страни историје, правде и истине којима мора да се поноси сваки грађанин, како бисмо оставили својим потомцима сазнања шта се догађало у давним временима. То ће нам донети много више снаге и воље да у будућем периоду још више ценимо слободу, а ако буде требало, и да је бранимо. Наша је жеља и нада да бар једна генерација у Србији одрасте без потребе да користи оружје борећи се за слободу, нагласио је Капор.

Фото: Глас Подриња


Глумци Омладинског театра „Вожд“ из Мишара – Душан Симић, Филип Рајковић и Огњен Ђукић, извели су уметнички програм под називом „Кажи Боже до спасења путе“, а два сјајна вокала из Музичке школе „Михаило Вукдраговић“, Анастасија Богдановић и Владана Данојлић, употпуниле су свечаност.
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa