Инфо

19. август 2021.19. авг 2021.
Здравствена струка  упозорава на четврти талас
СЕДМИЧНИ ИЗВЕШТАЈ НАЧЕЛНИКА МУО

Здравствена струка упозорава на четврти талас

Од петка 13. августа до понедељка 16. августа контролисано је 724 објектa, а у надзору је учествовало 50 инспектора. Током надзора противепидемијских мера инспектори нису утврдили неправилности
На састанку Кризног штаба који је одржан 28. јула 2021. године нису донете нове мере за сузбијање корона вируса, па се и надаље примењују мере које је Влада Републике Србије, у складу са Одлуком Кризног штаба, донела 16. јуна, као и измене од 17. јуна 2021. године, са којима су све локалне самоуправе Мачванског управног округа упознате даном доношења.

Према подацима Кризног штаба на подручју Републике Србије свакодневно се повећава број заражених и хоспитализованих лица. Повећање новооболелих присутно је и на територији Мачванског управног округа,па се епидемиолошка ситуација погоршава. Број прегледа у амбулантама и број хоспитализованих се повећава, а највећи број оболелих је у популацији од 20 до 49 година. Према подацима Завода за јавно здравље Шабац у периоду од 02. до 08. августа потврђено је 74 новооболеле особе у Округу, а у периоду од 09. до 15. августа број новооболелих је 169.

Да би спречили геометријску прогресију и експоненцијални раст броја новооболелих, морају се свакодневно спроводити надзори и промоција вакцинације како би што пре дошли до колективног имунитета.

Без ограничења радног времена могу радити: апотеке (укључујући ветеринарске и пољопривредне апотеке); бензинске пумпе у обављању делатности продаје горива; трговински, угоститељски и други објекати који врше доставу хране; ординације и лабораторије у којима се пружају медицинске и стоматолошке услуге и ветеринарске ординације и лабораторије и сл. и све радње-објекти у области трговине на мало- трговинске и друге радње, продавнице.

Од момента ублажавања мера уочен је смањен број надзора, а у највећем броју нису изрицане мере. На терену је евидентно да се мере не поштују и да је присутно њихово драстично кршење, што представља нереалну слику у односу на утврђено стање и предузете мере.

У складу са горе наведеним, сходно обавезама и одговорности Радне групе за сузбијање ширења вируса Ковид 19 према Кризном штабу и Влади Републике Србије, као и због безбедности и сигурности грађана, а препознавши надолазећу непосредну опасност за здравље грађана због појаве новог Делта соја Корона вируса, налажено је да се одмах мобилишу сви расположиви капацитети ангажованих инспекцијских служби препознавањем делатности која носи ризик у овом тренутку са фокусом на контролу броја корисника и услова за обезбеђивање прописане дистанце у објекту сходно одредбама Уредбе Владе и Наредбе министра здравља. Потребно је контролисати и остале прописане мере.

Координисани инспекцијски надзори усмерени су ка објектима и делатностима које су и у овој актуелној ситуацији препознате као епидемиолошки ризици и то: угоститељски објекти; објекти за организовање свадби и других приватних прослава; јавни превоз; објекти за организовање спортских и рекреативних догађаја и сл.;и тржни центри и трговински ланци.

Инспекцијске контроле су настављене на подручју Републике Србије и Мачванског управног округа.
С обзиром на врсту окупљања и очекиване ризике по безбедност инспектора односно комуналних милиционара, потребнo је обновити комуникацију и непосредну сарадњу са надлежном полицијском управом ради ангажовања припадника МУПа, у циљу пружање подршке и безбедности у току рада свим републичким и локалним инспекторима.

Начелници управних округа и даље су у обавези да у сарадњи са руководиоцима санитарне инспекције и руководиоцима комуналне инспекције односно милиције, изврше усклађивање планова рада, у односу на напред наведене приоритете надзора, на начин да људски ресурси буду рационално распоређени, сходно капацитетима.

С тим у вези начелник Мачванског управног округа Владан Красавац је у свакодневнoј комуникацији са руководством градова и општина са подручја Управног округа,а у контроле су,на основу дописа Радне групе за сузбијање ширења вируса Ковид 19, од 12. јула 2021.године, укључени сви расположиви људски и материјални ресурси.

Извештаји о спроведеним контролама свакодневно се достављају Мачванском управном округу.
Сваки инспектор у свом инспекцијском надзору дужан је да се надзираном субјекту легитимише,чак и пре него што надзирани субјект затражи /осим у случајевима прикривене куповине /.

Од петка 13. августа до понедељка 16. августа контролисано је 724 објектa, а у надзору је учествовало 50 инспектора. Током надзора противепидемијских мера инспектори нису утврдили неправилности.
Од 19. марта почео је са радом ЦЕНТАР ЗА КОВИД 19 МЕРЕ.Центар се налази на интернет адреси inspektor.gov.rs Сви заинтересовани могу поставити питања.

Поред поштовања прописаних епидемијских мера,значајну улогу игра процес вакцинације грађана. Последњих дана на подручју Републике Србије расте број новозаражених, а све више људи је на болничком лечењу. Здравствена струка упозорава на четврти талас, а на удару су невакцинисана лица.Зато је неопходно убрзање процеса вакцинације, посебно популације млађе старосне доби.
Кабинет начелника Владана Красавца

Најновији број

25. новембар 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa