Инфо

30. септембар 2021.30. сеп 2021.
Улагање у децу највреднија инвестиција
Вредна донација Ротари клуба Шабац

Улагање у децу највреднија инвестиција

Уручење донације у оквиру програма Глобал грантова „Године узлета“ и „Дронови за основне школе“. Предшколкој установи „Наше дете“, дониран је такозвани „мобилни намештај“. Циљ акције је да све школе и вртићи добију опрему и адекватну обуку током почетка школске године
Ротари клуб Шабац у сарадњи са дистриктом 2483 и Министарством просвете, науке и технолошког развоја организовао је хуманитарну акцију ради помоћи школству и деци.
Уручење донације у оквиру програма Глобал грантова „Године узлета“ и „Дронови за основне школе“ организовано је данас у мултимедијалној сали ОШ „Ната Јеличић“ у Шапцу.
На подручју Републике Србије до сада је подељено 670 дронова док је на територији Шапца, подељено осам дронова за осам основних школа.
Реч је о летелицама намењеним за коришћење у затвореном простору а све у сврху учења програмских језика. Том приликом градоначелник Шапца др Александар Пајић изразио је задовољство и објаснио битност оваквих хуманитарних акција.
-Осам основних школа добило је вредне донације за ученике петог и шестог разреда. Налазимо се у ери дигиталног напретка и дигитализације и јако је битно да наши ученици почну са програмским језицима који су предвиђени наставним планом и програмом а касније то знање унапређују у годинама које долазе – и додао да је улагање у децу највреднија инвестиција.
Председник Ротари клуба Шабац Владимир Марковић рекао је нешто више о акцијама које организују.
-Наш клуб постоји већ 21 годину. До сада смо реализовали различите акције, које су углавном биле усмерене ка болници. Најпоноснији смо на нашу Божићну акцију, када дарујемо прворођено дете, односно дечака и девојчицу. Планирамо да будуће акције усмеримо у овом правцу, тачније ка деци.
Циљ акције је да све школе и вртићи добију опрему и адекватну обуку током почетка школске године. По идеји Ротари клуба Сремска Митровица, Ротари дистрикт за Србију и Црну Гору спровео је у сарадњи и према наставном плану и програму Министарства просвете пројекат за набавку дронова, који ће служити за практичну наставу ученика петих и шестих разреда основне школе, како би се учећи програмске језике Scratch и Python-а и затим њиховим примењивањем у пракси полако спремали за рад са озбиљнијим програмским језицима. Овиме ће ђаци, осим што ће научити како се управља овим летилицама, савладати и разумети која је њихова намена у свакодневном животу дигиталног доба.

Фото: Глас Подриња


Ротари клуб Шабац није заборавио ни на наше најмлађе суграђане. Предшколкој установи „Наше дете“, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, дониран је такозвани „мобилни намештај“.
-Задовољство ми је што смо у сарадњи са Министарством просвете донели одлуку да опремимо све школе у Србији са дроновима – справом која омогућава деци да кроз игру уђу у сферу програмирања. Поносан сам што ће деца у Шапцу имати једнаке услове за рад као и остатак Србије – додао је Данило Љевнајић члан Ротари клуба Сремска Митровица која је носилац гранта везаног за доделу дронова.
Реализујући Глобал Грант “Године узлета” (носилац пројекта Ротари клуб Бор) ротаријанци Србије уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије опремили су 26 вртића мобилним намештајем (ниска двострана полица, полица са удубљењима за ликовне материјале, полица за истраживачке активности и светлећи сензорни сто) и ИКТ опремом (лаптоп, видео пројектор, дигитални фотоапарат, камера, пластификатор и мултифункционални уређај-копир, штампач и скенер).
Донирана опрема омогућава и структуирање и коришћење простора у складу са новим програмом од стране васпитача али и од стране саме деце. То све допириноси унапређењу квалитета предшколског васпитања и образовања кроз употребу ИКТ опреме у функцији дечијег учења, истраживања и активности за око 3.500 деце у 26 вртића.
Ж.П.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa