30. septembar 2021.30. sep 2021.
Ulaganje u decu najvrednija investicija
Vredna donacija Rotari kluba Šabac

Ulaganje u decu najvrednija investicija

Uručenje donacije u okviru programa Global grantova „Godine uzleta“ i „Dronovi za osnovne škole“. Predškolkoj ustanovi „Naše dete“, doniran je takozvani „mobilni nameštaj“. Cilj akcije je da sve škole i vrtići dobiju opremu i adekvatnu obuku tokom početka školske godine
Rotari klub Šabac u saradnji sa distriktom 2483 i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja organizovao je humanitarnu akciju radi pomoći školstvu i deci.
Uručenje donacije u okviru programa Global grantova „Godine uzleta“ i „Dronovi za osnovne škole“ organizovano je danas u multimedijalnoj sali OŠ „Nata Jeličić“ u Šapcu.
Na području Republike Srbije do sada je podeljeno 670 dronova dok je na teritoriji Šapca, podeljeno osam dronova za osam osnovnih škola.
Reč je o letelicama namenjenim za korišćenje u zatvorenom prostoru a sve u svrhu učenja programskih jezika. Tom prilikom gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić izrazio je zadovoljstvo i objasnio bitnost ovakvih humanitarnih akcija.
-Osam osnovnih škola dobilo je vredne donacije za učenike petog i šestog razreda. Nalazimo se u eri digitalnog napretka i digitalizacije i jako je bitno da naši učenici počnu sa programskim jezicima koji su predviđeni nastavnim planom i programom a kasnije to znanje unapređuju u godinama koje dolaze – i dodao da je ulaganje u decu najvrednija investicija.
Predsednik Rotari kluba Šabac Vladimir Marković rekao je nešto više o akcijama koje organizuju.
-Naš klub postoji već 21 godinu. Do sada smo realizovali različite akcije, koje su uglavnom bile usmerene ka bolnici. Najponosniji smo na našu Božićnu akciju, kada darujemo prvorođeno dete, odnosno dečaka i devojčicu. Planiramo da buduće akcije usmerimo u ovom pravcu, tačnije ka deci.
Cilj akcije je da sve škole i vrtići dobiju opremu i adekvatnu obuku tokom početka školske godine. Po ideji Rotari kluba Sremska Mitrovica, Rotari distrikt za Srbiju i Crnu Goru sproveo je u saradnji i prema nastavnom planu i programu Ministarstva prosvete projekat za nabavku dronova, koji će služiti za praktičnu nastavu učenika petih i šestih razreda osnovne škole, kako bi se učeći programske jezike Scratch i Python-a i zatim njihovim primenjivanjem u praksi polako spremali za rad sa ozbiljnijim programskim jezicima. Ovime će đaci, osim što će naučiti kako se upravlja ovim letilicama, savladati i razumeti koja je njihova namena u svakodnevnom životu digitalnog doba.

Foto: Glas Podrinja


Rotari klub Šabac nije zaboravio ni na naše najmlađe sugrađane. Predškolkoj ustanovi „Naše dete“, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, doniran je takozvani „mobilni nameštaj“.
-Zadovoljstvo mi je što smo u saradnji sa Ministarstvom prosvete doneli odluku da opremimo sve škole u Srbiji sa dronovima – spravom koja omogućava deci da kroz igru uđu u sferu programiranja. Ponosan sam što će deca u Šapcu imati jednake uslove za rad kao i ostatak Srbije – dodao je Danilo Ljevnajić član Rotari kluba Sremska Mitrovica koja je nosilac granta vezanog za dodelu dronova.
Realizujući Global Grant “Godine uzleta” (nosilac projekta Rotari klub Bor) rotarijanci Srbije uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije opremili su 26 vrtića mobilnim nameštajem (niska dvostrana polica, polica sa udubljenjima za likovne materijale, polica za istraživačke aktivnosti i svetleći senzorni sto) i IKT opremom (laptop, video projektor, digitalni fotoaparat, kamera, plastifikator i multifunkcionalni uređaj-kopir, štampač i skener).
Donirana oprema omogućava i struktuiranje i korišćenje prostora u skladu sa novim programom od strane vaspitača ali i od strane same dece. To sve dopirinosi unapređenju kvaliteta predškolskog vaspitanja i obrazovanja kroz upotrebu IKT opreme u funkciji dečijeg učenja, istraživanja i aktivnosti za oko 3.500 dece u 26 vrtića.
Ž.P.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa