Инфо

30. септембар 2021.30. сеп 2021.
Винaверова константа
Представљање књиге Зорана Николића

Винaверова константа

„Винавер као перпетум мобиле наше књижевности, као Хомо универсалис наше културе, полихистор који је укрштао речи са музиком где је математика ритма, увек, била у симфонији са мелодијом разума, интуиције и инстинкта“, каже Зоран Николић, аутор
Првенац Зорана Николића долази у позним годинама за литературу, али у годинама пуног искуства у великој и локалној политици. Ако бисмо желели да књигу жанровски сврстамо били бисмо у великој дилеми. Она не припада класичној литератури, мада има елемената исте, што нам указује и уводни део. Ипак, кључни део је политички и тиче се личних искустава аутора. Као што нам је већ познато, локална политика у Шапцу је била поприште културолошке и идеолошке борбе које постоји у нашој држави. У делу имамо две супротстављене константе, Винаверову и Хабзбуршку, о којима може да се много говори -рекао је публициста Игор Јовановић током представљања књиге Зорана Николића „Винаверова константа“ истичући значај Станислава Винавера за српску културу.
-На ефектан начин у књизи су представљене биографски подаци из живота Станислава Винавера и Михаила Ђурића, као два истакнута Шапчанина. Ипак, дело Николића бисмо могли сврстати у политички есеј, уз историјски и литерарни део. Могли бисмо ово назвати и књигом експеримента, због жанрова које обједињава и самог садржаја. Свака препорука за читање. Лако се чита, а њена драгоценост лежи у локал патриотизму. Мада, тај термин можемо узети cа резервом, као што сам поменуо, Шабац је био поприште велике борбе и превазилази тај локални карактер. А аутор са поносом истиче ко је и одакле потиче, што није уобичајено у литератури и животу.

Фото: Глас Подриња


Ово је протестна књига. Винавер је био посебна личност која је објединила многе таленте у једном бићу. Неукротив, бескомпромисан


Говорећи о свом делу Николић је истакао да пре неколико година није ни помишљао да ће се упустити у авантуру писања књиге, те промоција има посебну драж и вредност. Писање је посебно путовање за сваког аутора, а лично искуство може бити бреме и дар на том путу.
-Ово је протестна књига. Винавер је био посебна личност која је објединила многе таленте у једном бићу. Неукротив, бескомпромисан. Био је често прогањан за живота, а нажалост то се десило и касније. Винавер као перпетум мобиле наше књижевности, као Хомо универсалис наше културе, полихистор који је укрштао речи са музиком где је математика ритма, увек, била у симфонији са мелодијом разума, интуиције и инстинкта, учинио им се погодним да га из универзалног простора наше слободе - Винаверова константа - преведу у помрчени простор наше колективне кривице - Хабзбуршка константа. Кажу да дело када изађе у штампу и пронађе пут до читалаца, тада више не припада аутору, него публици. На читаоцу је да донесе одлуку: Да ли је у друштву Винаверових ратних другова или је зли волшебник који од својих пораза ствара себи грудобран. Читаоци дају свој суд, те су и коментари различити, од похвала, неслагања, до личних идентификација и препознавања танких нити са Винавером.
Професор доктор Мило Ломпар анализирајући „Винаверову константу“ наводи да књигу одликује међужанровско приповедање и различити типови казивања у контексту илустрације доживљеног.
-На модеран и интересантан начин представља ауторове доживљаје догађаја које разгранава до феномена и покушава да им да опште значење. Треба поменути да су заступљени ауторов глас, као и Винавера (одломци текстова), али и других писаца којима се ствара корелација садржаја. Стварност се може посматрати као више димензионална, јер се у њој укрштају прошлост и садашњост. Имамо социолошки, политички и историјски контекст, те су тумачења вишеслојна.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa