Инфо

30. септембар 2021.30. сеп 2021.
др Петар Стевановић, Фото: Глас Подриња

др Петар Стевановић, Фото: Глас Подриња

Стоматолошка ординација у Бадовинцима

У интересу свих

Протеклих шест месеци у столици не недостаје пацијената, што је највећи доказ да је иницијатива богатинског Дома здравља, подржана од локалне самоуправе, да после шест година у месту које броји око 5.000 становника, буде доступан зубар, била оправдана
Стоматолошка ординација у Бадовинцима, при сеоској Здравственој станици, почела је са радом марта ове године. Протеклих шест месеци у столици не недостаје пацијената, што је највећи доказ да је иницијатива богатинског Дома здравља, подржана од локалне самоуправе, да после шест година у месту које броји око 5.000 становника, буде доступан зубар, била оправдана.
-Стоматолошка ординација није радила око шест година, па су мештани морали да одвозе децу у Богатић. То је био велики напор и имали су пуно право да захтевају, да као највеће село у Мачви добију свог стоматолога- истиче стоматолог Петар Стевановић и објашњава да је од укупног броја житеља бадовинаца 305 деце школског узраста од првог до осмог разреда, а остало чине средњошколци и одрасло становништво.
Директор Дома здравља у Богатићу, доктор Александар Мартиновић, за “Глас Подриња” наводи да им је у релаизацији идеје на оживљавању стоматолошке ординације у Бадовинцима великим делом помогла Општина Богатић.
-Имали су слуха за наше потребе и изашли нам у сусрет у смислу сређивања простора, сервисирања апарата, средстава за запошљавање радника- наводи доктор Мартиновић.
Здравствена станица у Бадовинцима има 4.000 картона одраслог становништва. Њој гравитирају и житељи Салаша црнобарског, одноносно, како тврди доктор Стевановић, свакодневно кроз њу прође око сто људи.

др Александар Мартиновић, Фото: Глас Подриња


За стоматолошки део, поред доктора Стевановића задужене су и две стоматолошке техничарке. Како наводе најчешће раде конзервативу, док се у погледу протетике задржавају само на ономе што њихови пацијенти могу да приуште.
-Овде обављамо прегледе, конзервативу која је најчешћа, посебно код деце. Кад смо код поправке каријеса, посебно бих истакао да овде има доста сиромашних људи којима доста значи што моу бесплатно да поправе зубе. Када је о протетици реч, радимо само мобилну протетику, протезе по економским ценама које су доступне већини људи- набраја доктор Стевановић.

Бадовинчани још увек
изненађени што радимо

Доктор Стевановић каже да им и данас, након шест месеци од новог отварања ординације, долазе пацијенти са реченицом да су пре неки дан чули да стоматолог поново ради. Људи су навикли да иду код приватника, а потребе има.
-Има велике потребе. Поготово код школске деце. Имамо дете које је завршило осми разред, а треба да вади шест зуба. Не води се довољно рачуна о оралној хигијени. Предвидели смо превентивне прегледе, одлазимо у школу, али све то треба још раније почети, а битна је и подршка родитеља- каже стоматолог Стевановић.

Ковид зона
Да би пацијенти који долазе код стоматолога у време епидемије Ковида 19 били заштићенији, за њих је отворен задњи улаз у зграду. Са друге стране су одвојени стакленим вратима.
Иначе, општа ситуација са короном у богатинској општини је прилично забрињавајућа.
-Када неко место пређе границу од 500 активно оболелих на 100.000 становника улази у црвену зону. Ми у Богатићу у односу на наш број становника имамо 2.000 на 100.000. један дан смо регистровали чак 80 нових случаја, али се сад та цифра спустила на тридесетак дневно, што је опет велики број за нашу општину. Све је подређено ковиду. У Дому здравља ради 6 лекара у две смене од 7 до 22, имамо око две стотине прегледа дневно. Наша предност је што на једном месту можемо да урадимо и рендген и лабораторију, тако да на једном месту све завршавамо- објашњава доктор Александар Мартиновић и додаје да је тренутно интересовање за вакцинацију веће за трећу него прву дозу вакцине и позива све оне који до сада нису донели одлуку да се вакцинишу да то учине, јер се на примеру Малог Зворника види колико је дејство вакцине учинковито у сузбијању заразе.
-На територији мачванског округа Мали Зворник је рекордер у броју вакцинисаних. Чак 70 одсто је примило вакцину, тако да им је и број оболелих најмањи у односу на друге општине и градове у Округу- наводи доктор Мартиновић.
Т.Т.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa