Инфо

14. октобар 2021.14. окт 2021.
Мелодични језик тренутка
XXI шабачки Internacionalni Blues&jazz festival

Мелодични језик тренутка

Џез је прича живота, блуз говори о тешкоћама живота. Ако мало боље размислимо схавтамо да они узимају најтеже делиће реалности уграђују у музику само да би створили нову наду и осећај предстојећег тријумфа (Мартин Лутер Кинг)
Од својих почетака шабачки Internacionalnii blues&jazz festival слао је уметнички позив Шапчанима са различитих локација у другачијим временским оквирима. Храбро је освајао отворен простор Трга и старог утврђења крај реке, међутим увек би био препуштен на милост и немилост временских прилика. Поред мноштва најситнијих детаља које зависе од организатора, увек је постојао метеоролошки фактор ван свих утицаја, заснован само на нади да ће бити савезник.

Шабачко позориште, на почетку алтернатива, градило је џез и блуз ауру на повременим наступима постајући део душе Фестивала. Велика сала је постала мали кутак другачијег музичког израза где доживљај расте у неисказаној топлини. Једнако су дани чаролије тражили своје стално одредиште док их није најснажније загрлио октобар. Призвао их је у десети месец чувени Београдски фестивал, али су звуци из Шапца нашли своју суштину у истом периоду поставши обележје времена. Укратко, откривена је тајна спона позоришта, октобра и музике интернационалног Фестивала. Пролазе године, а она је све јача. Петак ће у Шабачком позоришту испратити Јова Маљоковић и Petting blues band остављајући суботу својим колегама.

Eject jazz band (субота, 20:30)
Морате прорачунати сваки корак, долазак, одлазак у овом свету где постоји завера против импровизације, осим у џезу, ту је она извесна и свеприсутна.

Топлина југа освојиће друге вечери бину шабачког позоришта, троје пријатеља из старог јужног суседа представиће опус саздан од јединственог споја три различите личности, диференцираних сензибилитета који су следећи свој уметнички израз, предано пронашли начин да споје уметничке путеве и створе јединствену музику. Потка стваралаштва је суштина џеза и најснажнија спона са коренима, импровизација.

Eject jazz band планира да за сат и који минут освоји Шабац, бар онај део који ће бити у публици градског театра, а оно што ће бити изненађење за посетиоце који тек треба да осете говор нота, могао би бити нови и за чланове, јер ће и плеј листа бити само одраз атмосфере.

Македонци зборе на три мелодична језика, казују дирке, жице и удараљке, нема превода, чак и ко не уме да одговори на сличан начин, језик џеза ће разумети срцем и душом. Где год су наступали момци Eject jazz band, концерт је био упечатљив, несумњиво су спремни да свој печат оставе и у Шапцу.

Cotton pickers (субота, 22:00)
Блуз је темељ и кров, сви други музички правци, џез, рокенрол су зидови те уметничке грађевине
Блуз се родио на пољима памука, у првим стиховима истовремено се крио вапај и пркос робова који су најтежим физичким радом свом власнику, белином коже и породицом рођења предодређеном да буде сурови владар, обезбеђивали сировине за све веће материјачно богатство. На зноју и болу настало изобиље новца творило је уметничку, нематеријалну непроцењиву вредност, корен из кога ће настати стабло музике која се у нотној крошњи грана на хиљаде праваца блуз алтернатива, кантри ритмова и рокенрол варијација свих највећих, ванвремеснких музичара и бендова.

Младеновачки састав је у свом називу сачувао успомену на уметнике који то нису знали да јесу, оне што су креирали песму, јер су певати смели, а разговарати под претњом суровог бича не. Cotton pickers (енг. Берачи памука) звуком не подсећа на изворну блуз мелодију, но у свом опусу је спојио блуз и рокенрол ритмове, претпрошли и прошли век, направио је фузију где свако може спознати део онога што разгали груди. Пронашли су свој начин да учине практично исто што су некада чинили Ролинг Стонси, Аеросмит, Боб Дилан, а објкетивни податак по коме су најангажованији блуз-рок бенд, даје потпору квалитету и кроз сентенцу Vox populi vox Dei.

Да, шабачка публика их је упознала, још важније запамтила, а после претходних наступа, међусобно се, кроз шапат изласка из велике сале питала: „Зашто они чешће не свирају у нашим клубовима?“
Свака успомена има своју мелодију у позадини. Музика изражава оно што не може бити речено, а ни прећутно

Кроз октобарски ваздух субота ће лагано настављати свој пут око света на другим пространствима, остављаће простор да угостимо још једну недељу. Правци кретања посетилаца ће се раздвајати већ код излаза, али приче и ритмови преостали од вечери ће их још дуго спајати.

Од понедељка ће почети нови круг џез и блуз ишчекивања у нашем граду. На тој стази ће сви који трче понети наду да ће ускоро ишчилити страх од ограничења, затварања, те да нас до наредног октобра очекује бар неколико свирки истог ритма, за сладокусце таквог звука, као најава новог Фестивала. Кажемо од понедељка, јер ће остатак суботе, можда и магична јесења ноћ коју су разгалили џез и блуз, односно недеља још бити испуњени звуком настањеним у свести од петка и суботе, идеални да се у првом слободном тренутку репродукују, на начин најближи појединцу.

Организатор 21. Интернационалног Blues&Jazz фестивала је Blues&Jazz удружење Шабац у сарадњи са Шабачким позориштем, a уз помоћ бројних пријатеља Фестивала. Покровитељ је Град Шабац, а медијски спонзори РТВ Шабац и Глас Подриња.
Д. Благојевић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa