Инфо

14. октобар 2021.14. окт 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Обележено осам деценија од страдања Јевреја у Шапцу

Разумевање прошлости за бољу будућност

„Култура сећања нам говори да постоји нека традиција из које се ми као људи формирамо и развијамо, као и наш поглед на свет. Због тога су простори као што је Музеј шабачких Јевреја важни, како би наше сагледавање садашњости и погледи у будућности били исправни“, рекао је кустор народног Музеја у Шапцу Бранислав Станковић
Иако у Шапцу не постоји јеврејска заједница, град активно негује културу сећања на некадашње суграђане који су дали значајан допринос у прошлости Шапца. Тамни тренуци историје однели су бројне животе, а један од њих догодио се у октобру 1941. године када су Јевреји и Роми стрељани у Засавици.

Осам деценија од страдања Јевреја
Поводом страдања Јевреја, пре осам деценија, градоначелник Шапца др Александар Пајић организовао је пријем за представнике јеврејских општина Београд, Нови Сад и аустријског амбасадора Nikolausа Lutterottiја. Током састанка разговарали су о значају чувања успомене на жртве које су животом платиле припадност једном народу.

Желели смо да стална поставка буде ода нашим некадашњим суграђанима који су живели са нама, али су нажалост нестали, но сећање на њих и филосемитизам који су наши преци гајили према њима се негује и данас


-У знак сећања положили смо венце на место страдања шабачких Јевреја, али и Рома који су 12. и 13. октобра 1941. године свирепо убијени. Аустрија као држава признаје злочин који је учињен, али и признаје држављанство Јеврејима који су били држављани Републике Аустрије у време Другог светог рата. Заједнички се сећамо свега онога што је било и имамо исте поуке за будућност, европску будућност, како европских народа, тако и Србије. Треба да делимо заједничке вредности које ће нас обликовати у периоду који долази - рекао је градоначелник.

Фото: Глас Подриња


Култура сећања у колективној свести народа
Његова екселенција амбасадор Аустрије указао је на значај и улогу Шапца током Кладовског транспорта.
-Хтео бих да нагласим да су Јевреји из Беча овде кратко нашли склониште и да их је град примио под своје окриље. Веома је важно да знамо да изучавамо прошлост за бољу будућност - изјавио је амбасадор Аустрије Nikolaus Lutterotti.

Заједнички се сећамо свега онога што је било и имамо исте поуке за будућност, европску будућност, како европских народа, тако и Србије. Треба да делимо заједничке вредности које ће нас обликовати у периоду који долази


Нова стална поставка у Музеју шабачких Јевреја
Музеј шабачких јевреја за јавност је отворио сталну поставку за све посетиоце града како би сазнали више о трагу који су Јевреји оставили у Шапцу.

Музеј шабачких јевреја за јавност је отворио сталну поставку за све посетиоце града како би сазнали више о трагу који су Јевреји оставили у Шапцу


-Ово је објекат једне од најстаријих сефардских синагога на простору Србије која је изграђена 1894. године. После Другог светског рата прелази у приватно власништво, након чега је Град откупио и предао га на управљање Народном музеју у Шапцу у чијем се саставу и данас налази у виду депанданса.
Средствима добијеним на конкурсима Министарства културе и информисања зграда је ревитализована, односно враћен јој је пређашњи облик и структура, те је претворена у музеј, мултифункционални простор са сталном поставком- појаснила је в.д. директорка Народног музеја у Шапцу Јована Стојанац и нагласила да је стална поставка посвећена истакнутим Шапчанима јеврејског порекла, али и онима чији је живот окончан у Засавици.

Виши кустос Народног музеја у Шапцу, историчар Бранислав Станковић, аутор поставке у Музеју шабачких Јевреја, истиче да култура сећања подсећа на догађаје из прошлости чијим разумевањем градимо бољу будућност.

Фото: Глас Подриња


-Култура сећања нам говори да постоји нека традиција из које се ми као људи формирамо и развијамо, као и наш поглед на свет. Због тога су простори као што је Музеј шабачких Јевреја важни, како би наше сагледавање садашњости и погледи у будућности били исправни. Желели смо да стална поставка буде ода нашим некадашњим суграђанима који су живели са нама, али су нажалост нестали, но сећање на њих и филосемитизам који су наши преци гајили према њима се негује и данас - рекао је Станковић.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa