Инфо

21. октобар 2021.21. окт 2021.
За стабилну производњу

Важан је плодоред

Увођење плодореда или плодосмене омогућује примену рационалног система обраде која у току наредне ротације гајених култура омогућује остваривање потенцијалне плодности земљишта, јер у турбулентним годинама није исто произвести 3 или 6 т/ха нечега на истој површине
Учесници смо убрзане деградације земљишта, која се враћа пољопривредном произвођачу кроз лош квантитет и кавалитет на крају пољоприврене вегетационе сезоне. Разлога је много, и као такве чини нам се да су сви подједнако допринели нарушавању кавалитета земљишта које за последицу имају смањен принос.

Засигурно је један од најважнијих разлога поштовање плодореда, које можемо ставити у оне ставке увођења које зовемо организационо-технички и економски. На шта се мора обратити пажња:
Различитост предусева мора имати временску дистанцу или временски размак између скидања предходног и сетве наредног усева, а разлог је благовремено извођење свих потребних агротехничких операција али да наравно то небуде сетва у монокултури. Поред неповољних особина монокултуре, за штетност има такође не резонско искоришћавање машина где се може појавити недостатак агрегата за обраду је да се повећавају сетвене површине где су за мелиорацију потребни исти аграгати.

Економска оправданост поштовања плодореда је стабилна производња, избегавајући појаву фитопатогених проблема са једне стране а са друге обезбеђујући редовну појаву на тржишту и наплату кроз производњу током целе године без губитака у смислу временске неискоришћености земљишне површине. Дакле, са овим приступом и поштовањем плодореда избегавамо и могућност наношења штете услед временских турбуленција, јер се вегетација различитих култура одвија у различитим временским периодима.

Дакле, можемо нагласити да монокултура девастира постојећу структуру земљишта и као такав проблем ћемо нагласити које културе више а које мање се истичу код ове појаве:
-сртрна жита кваре структуру земљишта
-копавине побољшавају структуру земљишта
-све културе из породица легуминоза најповољније делују на структуру земљишта

Зато немојмо дозволити да се играмо са природом која је то све лепо уредила а нама из незнаних разлога се дешава да извргавамо природна правила која кажњава непослушне, тако што ће им вратити кроз редуковане приносе и квалитет гајене културе. И још нешто, увођење плодореда или плодосмене омогућује примену рационалног система обраде која у току наредне ротације гајених култура омогућује остваривање потенцијалне плодности земљишта, јер у турбулентним годинама није исто произвести 3 или 6 т/ха нечега на истој површине.
Дипл.инг.Дарко Симић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa