Инфо

9. децембар 2021.9. дец 2021.
ИДЕЈНО РЕШЕЊЕ ЗА ЛЕПШУ СЛИКУ РЕКА

Простор за рекреацију и релаксацију

Циљ нам је да решимо део Раснице од комуналног предузећа и моста према Ловачкој улици, од тачке где је већ раније урађено поплочавање речног корита ове реке другог реда, па до ушћа у Тамнаву. Тај посао је важно урадити и због вртића који се гради, због средње и основне школе, будућег парка који ће добити и одређени број спортских терена, онако како је то неко раније замислио
Слику садашњег запуштеног, травом и шибљем обраслог речног корита и неуређени простор уз Расницу у будућности ће заменити призор поплочаног и избетонираног корито као и уређеног левообалног и деснообалног појаса са пешачком и бициклистичком стазом, расветом и пратећим мобилијаром. Простор за рекреацију и релаксацију Коцељевци ће имати и дуж Тамнаве, од ушћа Раснице низводно према мосту на заобилазници око ове вароши.

Ово је предвиђено пројектним задатком на чијој реализацији заједно раде локална самоуправа и надлежне државне институције.

–Циљ нам је да решимо део Раснице од комуналног предузећа и моста према Ловачкој улици, од тачке где је већ раније урађено поплочавање речног корита ове реке другог реда, па до ушћа у Тамнаву. Тај посао је важно урадити и због вртића који се гради, због средње и основне школе, будућег парка који ће добити и одређени број спортских терена, онако како је то неко раније замислио. Крајње је време да дугогодишњу идеју коначно, након неколико деценија спроведемо у дело и осим самог уређеног корита људима пружимо прилику да користе један адекватан простор за релаксацију, опуштање или тренинг у слободно време- рекао је председник општине Душан Илинчић.

Он је подсетио да је веома важно имати одржаване и уређене водотокове како би услед обилних падавина предупредили могућност изливања река или свели поплаве на најмању могућу меру. Природа кажњава људску немарности и бахатост и често смо протеклих година имали прилику да на делу видимо њену снагу и немоћ човека.

–Сетимо се колико су воде другог реда, попут Раснице, у стању да проузрокују штету као што је била она из 2019.године, када је за кратко време излила из корита и поплавила вртић, наносећи озбиљне штете. Од тада се управо на овим водотоцима другог реда урадило поприлично ствари и уложена су велика средства на решавању таквих проблема- истакао је Илинчић.

Према пројектном задатку али и идејном решењу корито и простор уз Расницу биће уређен у дужини од једног километра, док ће радови на Тамнави обухватити дужину од 1.400 метара.

–Планирано је да и ову реку од ушћа Раснице па према мосту код Рауха, пешачком и мосту на заобилазници око Коцељеве урадимо са каменом регулацијом, односно утапањем камена у бетон и решавањем самог дна корита, али и постављањем пратећег мобилијара на левообалној и деснообалној страни Тамнаве. То, такође, подразумева адекватну расвету, шеталиште и биће продужетак уређеног дела код Раснице, што ће имати своју сврху и дати једну лепу целину коју Коцељева заслужује. Верујем да ће управо овај простор велики број Коцељеваца у будућности радо користити и боравити у њему- поручио је председник општине Коцељева.

Говорећи о Тамнави и њеном досадашњем уређењу истакао је да су инвестиције у овој области веома важне, те да је након великих поплава од 2014.године па до данас много урађено и уложена значајна средства.

–Када говоримо о Тамнави, посебно у зони фабрике Раух где је корито после поплава из 2014.године прочишћено, потребни су додатни санациони радови који ће на дуже стазе дати жељене резултате. Тачно је да је у једном кратком периоду урађено доста, али да би имали сигурност што се тиче насељеног дела Коцељеве и целокупне инфраструктуре, неопходно је наставити са радовима и улагањима- закључио је Илинчић и додао да је и одржавање постојећег корита Раснице скупо уколико се настоји да се делује превентивно и да ова зона буде уређена.

–Али, и када се уради нешто у том правцу, брзо дођемо у ситуацију, за две или три године, да ти радови и улагања губе ефекат. Зато смо ради да у овој области урадимо оно што ће сигурно дати далеко дуготрајнији резултат, ако мислимо да размишљамо о будућности и да предупредимо штете којих је раније било у далеко већој мери. Ко год да буде на водећој позицији у општини, ова област би морала да буде једна од приоритетних. То није нова идеја. Она живи већ деценијама, али је коначно померена са нулте тачке. До 2015.године на подручју општине што се тиче водотокова није урађено ништа, али од тада па до данас су урађене озбиљне ствари, што се показало као нешто што је дало резултате и прошлог месеца када су најављене падавине од 20-40 литара по метру квадратном али смо ми имали 147 литара у Доњем Црниљеву. Поређења ради пре седам година ми смо са 160 литара имали поплаву огромних размера. Ово је сада показало досадашња улагања и радови нису били узалудни, али не смемо да станемо већ морамо да наставимо да делујемо превентивно и уређујемо у што већем обиму ову област. Истовремено, она нам је указала и на још увек присутне критичне тачке на којима је потребно додатно радити, попут оне у Каменици, у регулисаном делу Тамнаве у самом насељу- сматра председник коцељевачке општине.
Весна Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa