Инфо

6. јануар 2022.6. јан 2022.
Директори установа културе у Шапцу

Година нове наде

У 2022. години надамо се новој енергији, ентузијазму и да култура буде окосница времена која долазе. Шабачке установе културе прилагодиле су своје садржаје публици и околностима, али су суграђанима понудили широк спектар догађаја и манифестација за ум и душу. Како истичу челни људи градских установа културе, надају се да ће нова година бити уједно и нов почетак, ветар у леђа за будуће пројекте и планове
в.д. директорке Народног музеја у Шапцу - Јована Стојанац

Сумирајући утиске при години на измаку, у музеју констатујемо да имамо на чему да будемо задовољни. Упркос околностима остварили смо велики број активности, како оних презентованих јавности, тако и оне мање видљиве, унутарње послове установе. Година је, можемо рећи, прошла у знаку сарадње, пре свега са Министарством културе и информисања, Градом и Градском управом, са локалним и изванлокалним установама културе, удружењима, појединцима. Као и сви, и ми смо се трудили да својим радом дамо допринос општем циљу - стварању позитивне атмосфере у заједници у којој делујемо, ширећи своја врата и позивајући што више људи да са нама поделе разноврсне садржаје које смо у оквиру нашег делокруга припремали.

Изложба посвећена фабрици „Зорки”, представљање поклон збирке Крстић-Миликић, учествовање у националној манифестацији „Музеји за 10” са разноврсним програмом, Завршна изложба Школе примењених заната, обележавање јубилеја удружења “Друштво пријатеља Хиландара” изложбом фотографија са путовања, интересантна изложба слика „Крај и почетак узвишеног” уметника Милана Мијаиловића, изложба слика Љубе Поповића из Модерне галерије у Ваљеву, обележавање Европских дана јеврејске културе као и свечано отварање сталне поставке Музеја шабачких Јевреја, одржавање 64. по реду Октобарског салона, јубиларна Годишња изложба Удружења ликовних стваралаца Шапца, као и изложба музејских аквизиција стечених током године, активности су којима смо се трудили да поменуте циљеве остваримо.

в.д. директорке Народног музеја у Шапцу - Јована Стојанац, Фото: Приватна архива


Поред тога, наше изложбе путовале су по земљи, те су остварене изузетне сарадње са Градским музејем у Вршцу, Музејем рудничко-таковског краја, Народним универзитетом у Трстенику. Остварени су значајни помаци у конзервацији и заштити предмета из музејског фундуса, као и у области дигитализације фундуса.

Поносни смо на резултате које смо постигли, и веома смо мотивисани да и у наредној години изгарамо на истом путу. У том духу, планиран је наставак започетих теренских истраживања локалитета Раноенеолитске ронделе у Десићу и Земљаног утврђења у селу Јањић. Музеј шабачких Јевреја појачаће своје активности током следеће године, а галерија нашег музеја послужиће презентовању изабраних дела из Ликовне збирке уз каталог који је уз подршку Министарства тим поводом уприличен. Изложбени програм већим својим делом садржаће традиционална дешавања попут 65. Октобарског салона и других.
Настављамо међуинституционалну сарадњу и надамо се да ће бити прилике да се она још више прошири. Мислимо на наше збирке и старање о њима. Све ово и много више планирамо да остваримо, наравно уз помоћ свих који су и до сада били ту да нам својим радом омогуће да се искажемо на квалитетан начин, као и увек, зарад публике и добробити наше локалне заједнице.

Желимо вам да весело дочекате Нову годину и у здрављу и весељу проведете Бадње вече и Божић!

в.д. директорка Културног центра - Светлана Станковић

Током године имали смо значајан број догађаја у нашој установи и веома смо поносни на све реализоване програме. Ликовна, трибинска, књижевна, музичка сцена биле су активне током 2021. године.

Претходну смо започели са традиционалном Светосавском изложбом полазника Школе цртања и сликања др Драгана Марковића Маркуса, јер нам је Галерија била централни део установе са изложбама домаћих и интернационалних уметника.

У години која је иза нас обележили смо три деценије Малог формата, изложба акварела је била веома квалитетна према одзиву и пристиглим радовима. У Галерији угостили смо Шабачку фотографску задругу, младог уметника Александра Бајуновића, фоторепортера дневног листа „Политика“ Анђелка Васиљевића, најбоље ученике Школе примењених уметности, Удружење ликовних стваралаца Шапца, по први пут представљена је и приватна колекција уметничких слика. Кроз сарадњу са основним школама ученици су имали прилику да покажу колико су талентовани и даровити, што је план и у години која је пред нама.

Трудили смо се да током сваког месеца имамо добре садржаје како би наши суграђани уживали, али и да промовишемо добру уметност и културу.

в.д. директорка Културног центра - Светлана Станковић, Фото: Приватна архива


Дан града је био посебан, те смо на Савској авенији јавности представили скулптуру „Дијалог“, вајара Марка Вукше, насталу у оквиру Резиденцијалног програма за визуелну уметност КЦ, као и графике мексичке уметнице Дијане Моралес Гарсија. Посебна је част што је новопостављени амбасадор Мексика Carlos Isauro Félix Corona уз градске челнике био присутан на отварању изложбе у нашој установи. Вреди напоменути и ретроспективну изложбу радова Мишарске колоније, а у плану нам је да се традиција настави са еминентним уметницима. Желимо да буду наши гости и радове настале током трајања колоније представе Шапчанима.

Трибинско-књижевна сцена била је условљена епидемиолпшком ситуацијом, те се надамо да ће нова година донети прилику да се Смотра рецитатора организује у пуном сјају и капацитету. Шапчани су имали прилику да кроз предавања еминентних стручњака сазнају више о националној историји и кутури. Из штампе је изашла и збирка „Сунчеве сеобе“ посвећена деценији Песничког маратона са награђеним песмама. Додељена је и традиционална награда Лаза Лазаревић за најбољу необјављену савремену приповетку путем зум платформе и друштвених мрежа. Гостовање књижевника Енеса Халиловића и промоција књиге „Људи без гробова“ показала је да суграђани цене лепу писану реч и да им недостаје културних дешавања. У прилог овоме сведоче и дечје представе у Башти Културног центра, изузетно интересовање малишана је било и остаје жал што је број посетилаца био ограничен. Надамо се да ће се то променити у 2022. години. Наравно, за старије монодрама „Скадарлијка“ глумице Љиљане Јакшић. Милан Петровић квартет, концерт Александре Радовић на Тргу, вече јеврејске музике,..

Снимљени су кратки филмови о награђеним приповеткама, Културном центру као установи културе, јубилеју малог формата, а публика је имала прилику да погледа и остварења седме уметности током лета. Водили смо рачуна о епидемиолошким мерама и да све буде у складу са актуелном ситуацијом.
Верујем да смо за наредну годину одабрали добре програме и садржаје за наше суграђане. Надам се да ће уживати у ономе што смо спремили за њих у 2022.

У име Културног центра и у своје лично име суграђанима желим добро здравље, срећу, радост и успех на свим пољима!

в.д. директора Шабачког позоришта Владимир Василић

Одлазећу 2021. годину памтићемо као веома изазовну, али и продуктивну и успешну. Завршили смо је премијерним извођењем представе „Гардеробер“ по тексту Роналда Харвуда, а у режији Мишка Милојевића и показали да је тим Шабачког позоришта способан да реализује веома захтевне пројекте. Осим ове, у Шабачком позоришту током протекле године премијерно смо извели још 6 представа - 5 вечерњих и, по први пут, луткарску представу за децу.

Вредно смо радили и иза сцене. Реновирали смо глумачке гардеробе и фоаје испред улаза на велику сцену, у завршној фази је нова билетарница и нова гардероба за публику у оквиру галерије „Владислав Лалицки“, уредили смо двориште позоришта и санирали проблем прокишњавања у општој служби позоришта.

Ове године, а поводом 180 година постојања и рада, указом председника Републике Србије, Шабачко позориште одликовано је сретењским орденом трећег степена за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у области културе. За све нас то је потврда рада и залагања генерацијама уметника и запослених у нашој кући. Ово признање, а поводом Дана града, обележили смо изложбом уметнички преобликоване архивске грађе која сведочи о историји, развоју, постигнућима и утицају нашег позоришта.

Такође, за текст представе „Радио Шабац“, Шабачког позоришта, Стеријину награду ове године добила је Олга Димитријевић, на шта смо као колектив веома поносни.

в.д. директора Шабачког позоришта - Владимир Василић, Фото: Приватна архива


Било је и препрека. Борили смо се са епидемијом, померајући пробе и представе, одлажући гостовања и учешћа на фестивалима, трудећи се да упркос свему играмо, освежимо репертоар и публици дамо свој максимум. Борили смо се и за наш фестивал „6. Позоришно пролеће“, који смо ипак били принуђени да померимо за април следеће године.

Планови за 2022. нису ништа мање амбициозни. Развој дечје сцене ће нам свакако бити у фокусу. Договарамо и неколико нових вечерњих представа са идејом разноврсности репертоара који задовољава неколико критеријума: читање драмске класике кроз призму данашњег позоришног израза, афирмација и продукција нових драмских дела савремених позоришних писаца, афирмација младих драмских стваралаца, отвореност репертоара ка различитим изразима у погледу жанра и стила. Као једино градско позориште чија сфера утицаја надилази територију града, па и Мачванског управног округа, свесни смо свог културно - афирмативног потенцијала и потребе за успостављањем баланса између забавног и уметничког садржаја, као и неопходности сталног обогаћивања сцене за најмлађе. С тим циљем, годину ћемо започети премијером представе „Црвенкапа и драги вук“ чије припреме су већ отпочеле.

Кад је у питању вечерња сцена, припремамо се, читамо текстове, договарамо нове пројекте и сараднике, прикупљамо средства и донаторе, поправљамо технику, реновирамо просторије и с нестрпљењем очекујемо дружење са публиком, излазак на сцену и дланове црвене од аплауза, јер аплауз је нама највећа награда.

Осим пројеката наше куће, свакако планирамо и гостовања других позоришта, не само кроз фестивал „Позоришно пролеће“, већ и кроз активније умрежавање, партнерства, размену са професионалним позориштима широм Србије. Ово ће шабачкој публици донети додатно освежење и разноврсност репертоара.

У име свих запослених у Шабачком позоришту, желим вам здраву, безбрижну, успешну и срећну 2022. годину.
Видимо се у позоришту!


в.д. директора Туристичке организације града Шапца – Душан Симић

Претходна година била је година изазова, а Туристичка организација града Шапца, упркос нестабилној епидемиолошкој ситуацији, успела је на исте да одговори и да на најбољи начин презентује културно и историјско богатство, ради на креирању туристичке понуде и организује и подржи бројне манифестације на градском и сеоском подручју.

Базар старих и уметничких заната и Вече куповине и добре забаве организовани су у пуном капацитету, настављен је континуитет одржавања „Ружа Липолиста“, Пливачког маратона, Коњичких свечаности, Бубијаде, Чивијаде (у нешто измењеним околностима, имајући у виду пандемију вируса ковид 19). У претходној години стављен је акценат и на манифестације које имају велики потенцијал у будућности: Фестивал јагода у Цуљковићу, Фијакеријада у Дреновцу и ИНТЕФ на Мишару. Крајем године, на 12. Међународном сајму туризма и сеоског туризма у Крагујевцу, Туристичка организација нашег града освојила је признање за најбољи промо материјал, што довољно говори о труди и раду свих запослених у нашој организацији!

в.д. директора Туристичке организације града Шапца - Душан Симић, Фото: Приватна архива


У Новој 2022. години очекујемо и надамо се стабилизацији епидемиолошке ситуације, што би у многоме допринело да се бројне манифестације неометано и у пуном капацитету организују по раније утврђеном календару, као и завршетак радова на реконструкцији спомен-комплекса Мишар, што ће значајно допринети побољшању туристичке понуде нашег града, где ћемо у оквиру јединствене понуде моћи да понудимо једнодневне екскурзије од Мишара, преко Шапца, до планине Цер и на тај начин привучемо велики број туриста из Србије и региона.

Свим читаоцима вашег листа, колектив Туристичке организације града Шапца жели успешну и срећну Нову годину и Срећан Божић!
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa