Инфо

13. јануар 2022.13. јан 2022.
Фото: Ивица Веселинов (сајт ВСС), Нова генерација

Фото: Ивица Веселинов (сајт ВСС), Нова генерација

ВАТЕРПОЛО: СВЕТСКА ЛИГА 2022

Борба титана – ново поглавље

На Градском базену у уторак је дерби великих сила, дуел олимпијског и светског шампиона, нова страница историје мечева који су имали све оно што спорт чини посебним. Састају се играчи најјачих клубова, предвођени од два најпознатија ватерполо тренера. Велесила против велесиле, традиција против традиције, првак против првака, фаворит против фаворита, Савић против Кампање
Италијани су побеђивани, али су и побеђивали, остајали смо једни другима дужници. Славна историја међусобних мечева почела је оне ноћи у Мадриду антологијским дуелом и голом Милановића, настављена је кроз дуеле „азура“ са две Југолсавије, СЦГ и Србијом. Ми горко памтимо Шпанију 2003, Шангај 2011, Лондон 2012, док би они волели да се не сећају Рија (2016), Токија (2021), пре њих Рима (2009), Севиље (1997). Некада су емоције узимале данак, познати су сукоби у базену попут оног полуфинала поменуте 2003, Перту пет година раније, а увек је међусобно поштовање имало малу дозу нетрпељивости.

Светска лига
Светска ватерполо лига установљена је 2002. године са идејом популаризације ватерпола кроз већи број квалитетних дуела најбољих репрезентација из године у годину. Како је календар иначе „затрпан“ клупским и репрезентативним такмичењима, идеја није била благонаклоно прихваћена, међутим кроз увођење значајног фонда награда, уз суштински квалитетан припремни период за велика такмичења, добила је на популарности.
Прво издање је организовано у Грчкој, а титулу је освојила Русија победивши Шпанију. Најуспешнија репрезентација је наравно Србија. Од 19 издања освојила је чак десет (12 уколико рачунамо и две титуле СЦГ) оборивши бројне рекорде. Једина је са чак пет узастопних тријумфа (2007-2011), Србија и Црна Гора имају најубедљивију победу у финалу када су савладали Мађарску 16:6 (2005). Уз Србију, тутуле су још освајале: Црна Гора (3), Мађарска (2), Хрвастка (1) и Русија (1). Званични шампион тренутно је Црна Гора.
У најновијем издању Србија је у групи Ц заједно са Италијом и Словачком. Две најбоље репрезентације настављају даље такмичење после четири кола.


Ново поглавље велике спортске историје ватерполо окршаја са Италијом биће исписано у уторак, 18. јануара од 19 часова у Шапцу, на Градском базену, у првом колу Светске лиге где обе селекције циљају злато.
Ко нас очекије...

Италија
Италијани имају дужу традицију, но највећи напредак доживели су захваљујући тзв. „југословенској школи“. Када је 1990. године репрезентацију преузео Ратко Рудић, јавност није била импресионирана страним селектором, подмлађивањем репрезентације, променом у систему рада, игре. Ипак, поврење Савеза је исплаћено кроз једну олимпијску, једну светску и две европске титуле, уз бројне друге медаље током једне деценије. На тој бази, уз велика улагања и ентузијасте имали су статус велесиле.

Италија- шампион света (фото: ФБ страна ВС Италије)


Када је отишао Ратко, прилику је добио његов ученик, Алесандро Капамња, радио три године, а потом преузео Грчку, где је од просечне стоврио репрезентацију полуфиналисту Олимпијских игара, победивши своју Италију неколико пута у елиминационим фазама. После периода таворења Италијана уследио је повратак Кампање 2008. Двоструки олимпијски шампион као играч, добио је прилику да води родну селекцију са циљем повратка на велику сцену. Донео је две светске титуле, сребро и бронзу на Олимпијских игара и има поверење да оствари тренерски сан о злату које циља 2024.

Италија пред Шапчанима је тим од кога очекују борбу за злато и велики успех кроз две и по године. Нема
потребе наглашавати да комплетан састав наступа у домаћој лиги, поново једној од најјачих у Европи. Носе капице махом две екипе, шампиона Европе, освајача Супер купа Европе и најуспешнијег клуба у историји овог спорта Про Река и феноменалне Бреше која је прекинула доминацију Ђеновљана у италијанској Лиги. Луонго, Прескути, Велото, Ехенике, Де Лунго на голу, нека су од имена које очекујемо у Шапцу, а од којих Италијани очекују славу из Париза.

9:1
У Шапцу ће бити одигран 11 дуел две репрезентације у Светској лиги. Селекција коју ми бодримо је у серији од девет узастопних тријумфа. Само је први Италија решила у своју корсит, против СЦГ 2003. Три пута су се екипе састајале у полуфиналу (2003, 2004 и 2016), два пута у финалу (2011. и 2017).


Србија
Уз песму и сузе седам играча из генерације која је у Рију певала „Освојили смо све!!!“ напустило је репрезентативну ватерполо сцену и наша селекција се нашла на новом почетку, али не у тешкој ситуацији захваљујући великом броју млађих, врхунских играча. Више нема Филиповића, браће Пијетловић, Прлаиновића, Алексића, Стефана Митровића, али си ту Душан Мандић, браћа Рашовић, Вицо, Дедовић, Суботић, играч Шапца Стојановић, голман Филиповић, некадашњи чланови овдашњег клуба Лукић, Вучинић, Радуловић. На клупи је остао Дејан Савић, неко ко је за десет година колико је у тренерском послу, освојио исто толико трофеја, буквално сваки који може бити освојен. Нови капитен је већ чувени голман Бранислав Митровић.

Фото: Профимедиа, Олимпијски шампиони: Србија


Невероватни резултати су наметнули велики терет. Србија у ватерполу значи толико да је победа над њом сан, а победа ње нешто очекивано, реално, без обзира да ли је реално. Париз јесте фокус, само што коначна слава мора да има први корак. Још обе репрезентације маштају о 2024, док планирају највише постоље у такмичењу где стартују баш у Шапцу.
Д. Б.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa