13. januar 2022.13. jan 2022.
Foto: Ivica Veselinov (sajt VSS), Nova generacija

Foto: Ivica Veselinov (sajt VSS), Nova generacija

VATERPOLO: SVETSKA LIGA 2022

Borba titana – novo poglavlje

Na Gradskom bazenu u utorak je derbi velikih sila, duel olimpijskog i svetskog šampiona, nova stranica istorije mečeva koji su imali sve ono što sport čini posebnim. Sastaju se igrači najjačih klubova, predvođeni od dva najpoznatija vaterpolo trenera. Velesila protiv velesile, tradicija protiv tradicije, prvak protiv prvaka, favorit protiv favorita, Savić protiv Kampanje
Italijani su pobeđivani, ali su i pobeđivali, ostajali smo jedni drugima dužnici. Slavna istorija međusobnih mečeva počela je one noći u Madridu antologijskim duelom i golom Milanovića, nastavljena je kroz duele „azura“ sa dve Jugolsavije, SCG i Srbijom. Mi gorko pamtimo Španiju 2003, Šangaj 2011, London 2012, dok bi oni voleli da se ne sećaju Rija (2016), Tokija (2021), pre njih Rima (2009), Sevilje (1997). Nekada su emocije uzimale danak, poznati su sukobi u bazenu poput onog polufinala pomenute 2003, Pertu pet godina ranije, a uvek je međusobno poštovanje imalo malu dozu netrpeljivosti.

Svetska liga
Svetska vaterpolo liga ustanovljena je 2002. godine sa idejom popularizacije vaterpola kroz veći broj kvalitetnih duela najboljih reprezentacija iz godine u godinu. Kako je kalendar inače „zatrpan“ klupskim i reprezentativnim takmičenjima, ideja nije bila blagonaklono prihvaćena, međutim kroz uvođenje značajnog fonda nagrada, uz suštinski kvalitetan pripremni period za velika takmičenja, dobila je na popularnosti.
Prvo izdanje je organizovano u Grčkoj, a titulu je osvojila Rusija pobedivši Španiju. Najuspešnija reprezentacija je naravno Srbija. Od 19 izdanja osvojila je čak deset (12 ukoliko računamo i dve titule SCG) oborivši brojne rekorde. Jedina je sa čak pet uzastopnih trijumfa (2007-2011), Srbija i Crna Gora imaju najubedljiviju pobedu u finalu kada su savladali Mađarsku 16:6 (2005). Uz Srbiju, tutule su još osvajale: Crna Gora (3), Mađarska (2), Hrvastka (1) i Rusija (1). Zvanični šampion trenutno je Crna Gora.
U najnovijem izdanju Srbija je u grupi C zajedno sa Italijom i Slovačkom. Dve najbolje reprezentacije nastavljaju dalje takmičenje posle četiri kola.


Novo poglavlje velike sportske istorije vaterpolo okršaja sa Italijom biće ispisano u utorak, 18. januara od 19 časova u Šapcu, na Gradskom bazenu, u prvom kolu Svetske lige gde obe selekcije ciljaju zlato.
Ko nas očekije...

Italija
Italijani imaju dužu tradiciju, no najveći napredak doživeli su zahvaljujući tzv. „jugoslovenskoj školi“. Kada je 1990. godine reprezentaciju preuzeo Ratko Rudić, javnost nije bila impresionirana stranim selektorom, podmlađivanjem reprezentacije, promenom u sistemu rada, igre. Ipak, povrenje Saveza je isplaćeno kroz jednu olimpijsku, jednu svetsku i dve evropske titule, uz brojne druge medalje tokom jedne decenije. Na toj bazi, uz velika ulaganja i entuzijaste imali su status velesile.

Italija- šampion sveta (foto: FB strana VS Italije)


Kada je otišao Ratko, priliku je dobio njegov učenik, Alesandro Kapamnja, radio tri godine, a potom preuzeo Grčku, gde je od prosečne stovrio reprezentaciju polufinalistu Olimpijskih igara, pobedivši svoju Italiju nekoliko puta u eliminacionim fazama. Posle perioda tavorenja Italijana usledio je povratak Kampanje 2008. Dvostruki olimpijski šampion kao igrač, dobio je priliku da vodi rodnu selekciju sa ciljem povratka na veliku scenu. Doneo je dve svetske titule, srebro i bronzu na Olimpijskih igara i ima poverenje da ostvari trenerski san o zlatu koje cilja 2024.

Italija pred Šapčanima je tim od koga očekuju borbu za zlato i veliki uspeh kroz dve i po godine. Nema
potrebe naglašavati da kompletan sastav nastupa u domaćoj ligi, ponovo jednoj od najjačih u Evropi. Nose kapice mahom dve ekipe, šampiona Evrope, osvajača Super kupa Evrope i najuspešnijeg kluba u istoriji ovog sporta Pro Reka i fenomenalne Breše koja je prekinula dominaciju Đenovljana u italijanskoj Ligi. Luongo, Preskuti, Veloto, Ehenike, De Lungo na golu, neka su od imena koje očekujemo u Šapcu, a od kojih Italijani očekuju slavu iz Pariza.

9:1
U Šapcu će biti odigran 11 duel dve reprezentacije u Svetskoj ligi. Selekcija koju mi bodrimo je u seriji od devet uzastopnih trijumfa. Samo je prvi Italija rešila u svoju korsit, protiv SCG 2003. Tri puta su se ekipe sastajale u polufinalu (2003, 2004 i 2016), dva puta u finalu (2011. i 2017).


Srbija
Uz pesmu i suze sedam igrača iz generacije koja je u Riju pevala „Osvojili smo sve!!!“ napustilo je reprezentativnu vaterpolo scenu i naša selekcija se našla na novom početku, ali ne u teškoj situaciji zahvaljujući velikom broju mlađih, vrhunskih igrača. Više nema Filipovića, braće Pijetlović, Prlainovića, Aleksića, Stefana Mitrovića, ali si tu Dušan Mandić, braća Rašović, Vico, Dedović, Subotić, igrač Šapca Stojanović, golman Filipović, nekadašnji članovi ovdašnjeg kluba Lukić, Vučinić, Radulović. Na klupi je ostao Dejan Savić, neko ko je za deset godina koliko je u trenerskom poslu, osvojio isto toliko trofeja, bukvalno svaki koji može biti osvojen. Novi kapiten je već čuveni golman Branislav Mitrović.

Foto: Profimedia, Olimpijski šampioni: Srbija


Neverovatni rezultati su nametnuli veliki teret. Srbija u vaterpolu znači toliko da je pobeda nad njom san, a pobeda nje nešto očekivano, realno, bez obzira da li je realno. Pariz jeste fokus, samo što konačna slava mora da ima prvi korak. Još obe reprezentacije maštaju o 2024, dok planiraju najviše postolje u takmičenju gde startuju baš u Šapcu.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa