11. april 2024.11. apr 2024.
Ponovo šampioni Tomo kupa (foto: VK Šabac Eliksir)

Ponovo šampioni Tomo kupa (foto: VK Šabac Eliksir)

VATERPOLO: TOMO KUP

Ponovo šampionski iz Dubrovnika

Četvrta šampionska titula za šabački vaterpolo u Dubrovniku. Generacija 2010 stigla do novog trofeja. Velikani ostali iza Šapčana. Dve generacije u 13 utakmica 11 pobeda
Tri godine u kontinuitetu šabački vaterpolo je predstavljen na najprestižnijem i najsnažnijem turniru mlađih kategorija u Evropi. Tomo kup smatraju nezvaničnom Ligom šampiona za igrače do 12 i do 14 godina, nastupaju šampioni svojih država u pomenutim kategorijama, a Šabac i treću godinu ima šampionsku generaciju. Ovog proleća je dobio prvu dvostruku šampionsku, jer je 2010. godište dve godine nakon osvajanja titule u takmičenju do 12, osvojilo trofej i do 14 godina.

Treneri Jovanović i Mandić (foto: Tomo kup fb)


Tomo kup baštini dugu tradiciju, Srbija konstantno ima predstavnike, ali samo je Šabac ostvarivao velike rezultate, nijedan drugi tim nije uspeo ni da se približi završnici. Ovog aprila izabranici Miroslava Mandića i Igora Jovanovića u grupnoj fazi su pobedili: Galeb (Hrv) 14:2, Astra (Ita) 4:3, Dinamo (Gru) 15:0, Steuau (Rum) 5:3. Na startu nokaut faze savladan je Medveščak (Hrv) 6:1, potom u polufinalu Salerno (Ita) 11:5 i u finalu Jadrah (CG) 12:10 nakon četveraca.

U finalu su pokazli i veliku psihološku snagu. Počeli su ubedljivo, ali se sjajni Jadran vratio, stigao do prednosti, no uspeli su Šapčani da obezbede penal seriju i onda budu skoncentrisani i pogode svaki šut. Na drugoj strani čuvar mreže je zaustavio dva pokušaja.

-Ponosan sam na moje momke. Još jednom smo, na najvišem nivou, pokazali kvalitet naše škole, ostvarili istorijski uspeh. Pred put više dečaka je imalo problema sa virusom, prehladom, ali smo sve prevazišli i pokazali i znanje i psihološku snagu. Hvala svima, momcima, klubu, ali i roditeljima koji su velika podrška od starta – rekao je trener Miroslav Mandić.

Generacija 2012 (foto: VK Šabac Eliksir)


Kapice šampiona nosili su: Nemanja Paležević, Maksim Krečković, Aleksandar Gajić, Marko Bursać,
Strahinja Grujić, Stefan Pavlović, Lazar Đurđević, Jakša Lazić, Vukašin Cerović, Danilo Panović, Milan Pijetlović, Teodor Tršić, Mihailo Maletić, Andrej Lazić, Marko Abadžić.
Iza Šapca ostalo je 39 ekipa, među njima: Jug, Mladost, Jadran (S), Primorac, Barselona, Pro Reko, Ortiđa, Steaua, Novi Beograd... Novobeograđani su osvojili 28. mesto.

Generacija 2012 odlična
Kao i u prethodne dve godine Šabac je imao predstavnika u obe kategorije. Ekipa do 12 godina je bila deveta na kraju, ali još više zvuči ostvarenje kada se zna da su od šest mečeva pobedili u pet, a jedini poraz su pretrpeli od vicešampiona Mladost iz Bijele. Bili su prvi u grupi nakon pobeda nad Barselonom (Špa) 12:3 i Romom (Ita) 8:2. Nakon eliminacije od Mladosti sledili su dueli od 9. do 16. mesta, gde je još jednom pobeđena Roma 8:7, potom Cavtat (Hrv) 9:3 i na kraju reprezentacija Slovenije 6:1.

M. Marković (foto: Tomo kup fb)


Ekipu je vodio Dejan Jovanović, a igrali su: Đorđe Stevanović, Ognjen Radaković, Dušan Srdanović, Stefan Gajić, Marko Jakovljević Jugović, Luka Branković, Vuk Branković, Novak Mićanović, Milica Marković, Stefan Topuzović, Lav Georgije Bursać, Ognjen Jerotić, Vukašin Boljkovac, Mihailo Jasić, Petar Poučković. Oni su iza sebe ostavili: Romu, Novi Beograd, Jadran (HN), Mladost Zagreb, Barselonu, Pro Reko, Ortiđu...

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa