Инфо

10. март 2022.10. мар 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Признања хуманости Института за трансфузију Шапчанима

Хуманост, одговорност, пожртвовање

Други најуспешнији град у Србији. Четири плакете у четири категорије. Традиција добровољног давалаштва дуга више од пола века. Хуманост и у конкретном делу и његовој симболици. Успеси упркос епидемији. Циљ још више давалаца у 2022. години
Шабац је у 2021. години био је други у Србији у добровољном давалаштву крви. Готово 3.000 јединица крви прикупљено је током претходне године упркос нестабилној епидемиолошкој ситуацији која је узроковала отказивање неких традиционалних акција попут оних међу матурантима у средњим школама.
Учинак који су остварили хумани Шапчани донео је четири вредна признања Института за трансфузију крви Србије.

Месна заједница Рибари примила је плакету као најуспешнија сеоска МЗ којој је 2021. била само једна у низу са великим бројем прикупљених јединица крви. На годишњем нивоу, како истичу Рибарци, прикупе око 100 јединица драгоцене течности.

-Пре 23 године имали смо двоје добровољних давалаца, а сада говоримо о 112 редовних давалаца, међу којима су и две жене. Од првог дана смо много енергије уложили у афирмацију оваквог вида хуманости, подстицали све да се укључе и поносни смо што се резултати виде – истакао је Стојиша Гаврић из Рибара инцијатор акција хуманости.

Највећи успех је што се из године у годину јављају нови даваоци, свесни важности активности која одузима не више од десет минута, а истовремено други чувају традицију хуманости. Електродистрибуција Шабац коз три годишње акције обезбеди близу две стотине јединица због чега је награђена међу компанијама.

-Поносни смо што око 70% заспослених су чланови Друштва добровољних давалаца крви, имамо изузетну сарадњу са Црвеним крстом и руководством ДДК због чега није тешко организовати акције, а посебно је важно што се сви којима здравље то дозвољава одазивају и дају свој допринос успеху – сматра Драган Степановић из ЕДБ Шабац.

Афирмација хуманости на различите начине је најважнији задатак Црвеног крста и шабачка организација у својој агенди има промоцију добровољног давалаштва које је у Шапцу укорењено и суграђане чини поносним.

-Највећа радост је када на акцијама видите бројне младе људе, здраве, стасале и жељне да буду на листи давалаца. Услед Ковида нисмо могли да реализујемо акције у школама, но свеједно су долазили на редовне акције и чинили свој гест друштвене одговорности и пожртвовања – нагласио је др Мирослав Поповић, председник ЦК Шабац.

Наравно, организација акције изискује труд, енергију, али основ свих постигнућа су даваоци, суграђани, хумане Шапчанке и Шапчани који су обезбедили за свој град сребрну плакету „Шампион солидарности“.

-Част ми је што сам из града који чине хумани људи и ова плакета је њихова, они су је донели и заслужили. Није само суштина у чину давалаштва, већ и симболици одговорности, солидарности коју она представља и коју свака локална заједница треба да негује. Ми као Град ћемо наставити да подржавамо залагање за хумане вредности. Из буџета је за активности Црвеног крста издвојено седам милиона динара – рекла је члан Градског већа Јелена Милошевић.

Начин да се вештачки произведе крв још није пронађен и потребан је жив давалац, а на дневном нивоу су потребе изузетно велике због пацијената којима та крв често живот значи.

-Где год давалаштво даје добре резузлтате, то говори о томе да постоји развијена свест код људи, али и да постоји добра кординација и организација свих у тој средини. Знате ко организује и имате поверења да то неће бити злоупотребљено. Много људи је живо захваљујући трансфузији, то су онколошки и хематолошки пацијенти и зато су потребе на дневном нивоу велике. Шапчани су велики ослонац и нама и Институту – уверена је Марија Чукић из Црвеног крста Србије.

Када је по неколико хиљада грађана заражено на дневном нивоу, помножено са члановима породица, готово пола милиона грађана су спречени да дају крв, те су успеси утолико већи истичу у Институтут. Примарна жеља у 2022. је победа над короним и да буде могућа пролећна и јесења акција у средњим школама.

Досадашњи организатори Шапца и околине су потврдили жељу да поново организују акције, а настављена је и традиција организације акција сваке среде од 09 до 15 у шабачком Културном центру.
Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa