Инфо

10. март 2022.10. мар 2022.
Сећање на Едена заборава нема
БРЗИ КОЊИ ОБЕЛЕЖИЛИ ЖИВОТ ВЛАДЕ ЈАНКОВИЋА ИЗ ШАПЦА

Сећање на Едена заборава нема

Живот у окружењу коња, паса и мачака са погледом на хиподромску стазу и ђубриште. У свом „кутку среће“, један од најстаријих шабачких коњара очекује принове и повратак на стару славу, коју му је донео Еден, сигурно један од најбољих шабачких коња у историји дугој два века
У свом „кутку среће“ на једној од штала шабачког хиподрома, који се налази у дну овог прелепог и све привлачнијег спортског објекта, живи Влада Јанковић из Шапца, по занимању машински техничар, бивши комерцијалиста Зоркине фабрике ђубрива и данас један од најстаријих шабачких коњара. До њега се долази оронулим бетонским степеницама, а у предсобљу и омаленој соби, чека вас доста мачака и паса, поред коња домаћинових великих пријатеља.

Данас су у приземљу штале ждребне кобиле Терма и Тахира. Обе су од Блек Монка. Прва, стара 11
година, ождребиће се у априлу, а друга три године млаћа треба да донесе на свет ново ждребе у мају. Власник, Влада од принова очекује много. Нада се да ће поновити славу свог славног Едена, кога је пазарио у ергели Љубичево и овај коњ га је заувек уписао у историју славних. Прича се да је Еден био један од најбољих шабачких коња у протеклој историји овог динамичног спорта у Шапцу и околини, дугој два века. Будућа ждребад су из врло ретке, а изузетно добре линије ових љубичевских коња из које и Еден потиче, као и његова славна браћа Моби Дик и Вук, које је у свет коњичког спорта“лансирао“ тадашњи управник Ергеле Љубичево Драгиша Милошевић, познатији по надимку Гиле.

-Њихова баба је од чувеног пастува Вићенца, који је Еденов отац, подсећа Влада.

Код нашег саговорника, када је у питању коњички спорт, све је кренуло од 1988. године и дружења са кумом Драгољубом Марјановићем, чувеним власником и одгајивачем тркачких коња из Штитара. Тада је од доктора Мила Николића купио Кременка.



-Донео ми је мново радости са разних хиподрома. Иначе 12 мојих коња су пореклом из Ергеле Љубичево. Од 1996. године формирали смо шталу Агрохемико, после Агробенда. У њој су се нашли Еден, Кенеј и Тезеј. Све љубичевски коњи, доброг педигреа, а тамо је купљен и Крон, можда најбољи у овом пакету, каже Влада.

Далеко би одвело набрајање свих његових четвороногих лепотана штала, али сасвим је сигурно да је Еден био најбољи. Свим заљубљеницима у овај динамичан спорт, који је нарочито популаран у Мачви, поносно показује снимке Еденових трка на којима он надмоћно финишира и убедљиво побеђује. Издвајају се његови величанствени галопи на хиподромима у Љубичеву и Зобнатици. Свугде је, а посебно на травнатој стази хиподрома у Шапцу привлачио пажњу публике. Долазили су из иностранства навијачи да га гледају.

-Мислим да смо 1998. године доминирали у Србији. Еден је низао врхунске резултате, а добро су га пратили Гварнари и Пасат. Њихови резултати остају за понос љубитељима коњичког спорта у овом крају, тврди Влада.

По његовом уверењу има много разлога за улагање у овај изузетно скуп али привлачан спорт, а посебну шансу треба дати домаћем одгоју коња.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa