Инфо

28. април 2022.28. апр 2022.
Спорт, страст, креација
Међународно такмичење у авиомоделовању у Шапцу

Спорт, страст, креација

Свима доступна дисциплина. Обједињује надметање и креацију. Повољан за школе. Идеја за покретањем клуба у Шапцу
Авиомоделовање, прављење минијатурних летелица обједињује креацију, вештину, забаву и едукацију, а како изгледа једно такмичење моделара у затвореном Шапчани су могли недавно да виде на међуклупском и међународном такмичењу Sava indoor у хали Зорка, званичном из календара Савеза. Надметало се више од 30 моделара из Хрватске, Босне и Херцеговине и Србије, а идеја је да такмичење које је имало премијеру недавно у Шапцу постане и традиционално.
-Реч је о тзв. собном моделарству. Врло је распрострањена у региону, државама бивше Југолсавије, али велики број моделара постоји и у Чешкој, Пољској, Холандији, Немачкој. Моделари обезбеђују материјал, склапају летелице и наравно „натерају“ их да лете – представио је Бошко Лаћимић, моделар и члан Аеро клуба Београд.
Борбу су водили моделари различитих узраста пројектујући авионе који се испаљују на праћку. Циљ је да авион лети што дуже. Свако је имао по девет покушаја, од којих се рачунају три најбоља и просечно време је време појединца којим се рангира у коначном поретку.
Организатор овог такмичења био је Аеро клуб Београд, јер у Шапцу не постоји клуб, но идеја је била и популаризација спорта како би ускоро настао клуб у нашем граду.
- Никола јесте наш члан, али жели да покрене и у Шапцу клуб и ми му пружамо максималну подршку. Овај град има и добар географски положај да дођу гости из суседних држава. Истовремено је реч о приступачној категорији повољој за школе, јер је свака сала довољна за такмичење – додаје Бошко.
Никола Поповић је у моделарство закорачио кроз секцију у ОШ Милева Косовац, остао у њему и жели да пренесе то задовољство на млађе суграђане.
-Реч је о активности која подстиче креативност, трагање за решењима, а није скупа и захтевна дисциплина. Авиони на такмичењу су настали од балзе, лаганог дрвета, танке карбонске цеви и изофора, суштински гушћи стиропор, повољан за лаку обраду. Све су то доступни материјали, повољних цена. Материјал кошта неколико стотина динара за собно моделирање - рекао је Никола Поповић, наш суграђанин, члан АК Београд.
Собно моделарство је увод у виши ниво моделирања за чије покретање је потребна сајла или још виши ниво летелице на даљинско управљање. Стеван Јовановић је освојио прво место у неизвесном дуелу са Иваном Ђорђијевским.
Д. Б.

Најновији број

20. јун 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa