Инфо

28. април 2022.28. апр 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Премијера представе „TABULA RASA”- приче деце са маргине“

Путовање звано живот

„Успели су да кроз породичне односе прикажу колико је адолесценција осетљив период и колико лако млади могу да изгубе из вида прави пут”, истакла је Бранка Тодоровић, уредница трибинског и рецитаторског програма Културног центра
„Шта се деси када се животи четири младе девојке укрсте након грешака које су чиниле у прошлости? Група тинејџера из различитих средина након различитих кривичних дела чији су се животи се преокренули у року од неколико дана, долази у поправни дом и сусреће се са новим изазовима. Да ли трагови остављају последице на њихов нов живот и ко држи конце деце са маргине?“, сиже је представе Клуба младих КЦ „TABULA RASA” - приче деце са маргине“. Но, драмски подухват групе младих Шапчана је комплекснији од цитираних реченица.

Клуб младих КЦ „Наш креативни свемир“ почео је са радом у јуну 2021. године са циљем да се њихов групни и индивидудални рад искаже кроз различите видове активности. У ових годину дана рада проистекле су многе сјајне идеје, од којих смо могли видети промоцију представе која је реализована у септембру прошле године. Млади су видели колико је важно њихово учешће у културном и јавном животу за унапређење квалитета културе кроз изградњу критичког размишљања и креирања културне сцене у граду. (Културни центар)


Одрастање, љубав, мржња, насиље, предрасуде, пријатељство, породично бреме, универзални мотиви повезани су у причу са јасним порукама. Наизглед општа места, али када се светла угасе, рефлектори на сцени упале, тек тада магија почиње. За глeдаоце и глумце (Клуб младих КЦ).

Фото: "Глас Подриња"


Публика, удобно смештена у театарске столице како време одмиче заборавља да је у позоришту, те се препушта да је представа води. А куда су млади водили глeдаоце током једночасовног путовања? Неистраженим путањама одрастања, изaзовима првих љубави, успутним станицама туге, брзим одлукама, лаким грешкама и подсећањем да лош почетак пута или једна погрешна станица не одређују финално одредиште. Пут није одређен и непроменљив за оног ко тек треба да крене на путовање звано живот.

Тијана Искић, Нађа Гајић, Нађа Игњатовић, Љиљана Ђуровић, Душан Павловић, Ива Тадић, Ивона Чађановић, Вук Матић и Мирко Стјепановић чине глумачку поделу, а Тијана Искић је ауторка сценарија.
Ауторски тим подржала је Бранка Тодоровић, уредница трибинског и рецитаторског програма Културног центра Шабац. Како истиче, студиозно и предано су радили у претходном периоду на припреми „Приче деце са маргине“.

Одрастање, љубав, мржња, насиље, предрасуде, пријатељство, породично бреме, универзални мотиви повезани су у причу са јасним порукама


-Након премијере најснажнији утисак је њихова емоција. Послале су сјајну поруку кроз снажан уметнички израз. Имају веома развијено критичко мишљење о свету у ком живимо, што је и утицало на одабир теме. Свесни смо да је тема насиља веома актуелна, свеприсута и утиче на породице. Девојке су успеле да кроз породичне односе прикажу колико је адолесценција осетљив период и колико лако млади могу да изгубе из вида прави пут - истакла је Бранка након премијере напомињући да су млади били творци представе у целости.

Фото: "Глас Подриња"


-Била сам им подршка како би свој уметнички израз и идеју реализовали у потпуности. Премијера је показатељ њиховог рада и посвећености, а на основу реакција публике можемо рећи да је представа успешна. Намера нам је да „Приче деце са маргине“ види велики број младих и ван нашег града. Хвала Шабачком позоришту и директору Владимиру Василићу који је имао поверења у нас, уступио нам сцену за прво извођење. Жеља Клуба младих била је да управо у градском театру буде прво извођење, што је и остварено.

Премијерно извођење на Великој сцени Шабачког позоришта публика је наградила громогласним аплаузом (уз различита тумачења представе, било да сте лаик, или зналац, оно што је мисао која вам не да мира је „ово је од идеје до реализације плод рада групе младих људи, младих Шапчана“ и због тога велики аплауз).
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa