Инфо

28. април 2022.28. апр 2022.
Модернизација јавне расвете и рационализација потрошње струје
РЕАЛИЗАЦИЈА ПРВЕ ФАЗЕ ПРОЈЕКТА

Модернизација јавне расвете и рационализација потрошње струје

Средином прошле недеље почели су радови на реализацији пројекта “Рационализација потрошње електричне енергије на мрежи јавног осветљења на територији општине Коцељева”.

Извођач је “Elektro energy d.o.o.” из Земуна а рок за завршетак радова је 90 радних дана. Вредност прве фазе је преко 17,3 милиона динара. Из Министарства државне управе и локалне самоуправе на основу конкурса опредељено је 13,8 милиона док ће остатак потребних средстава бити издвојен из општинског буџета.

-Прва фаза подразумева да се у главној, централној зони Коцељеве, у Немањиној, Душановој, Карађорђевој и улици Шесте личке комплетно изврши замена светиљки на стубовима јавне расвете, односно да се свих 120 постојећих замени лед сијалицама- рекао је начелник одељења за урбанизам, комуналне, стамбене и имовинско-правне послове Златко Поповић.

Такође, преко 20 трафо станица на територији општине ће у делу намењеном за напајање јавне расвете имати додатне уређаје, потенциометре којима ће се регулисати време и интензитет светлости. Процењује се да ће уштеда у потрошњи електричне енергије бити значајна, односно да ће рачуни за струју бити и до 30 одсто нижи него до сада.

Прва фаза пројекта подржана је на конкурсу расписаном у новембру месецу прошле године. У 2022.општина је аплицирала за нова средства којима ће бити финансирана друга фаза пројекта чија је укупна вредност нешто више од 9,7 милиона динара. Министарство државне управе и локалне самоуправе одобрило је осам милиона док ће преостали износ од око 1,7 милиона динара бити обезбеђен из коцељевачке касе.

Према речима начелника надлежног општинског одељења друга фаза подразумева радове у централној зони Коцељеве, на свим преосталим трафо станицама их којих се напаја јавна расвета а које нису обухваћене претходном фазом. То значи да ће замена сијалица уследити и у попречним улицама које вежу главне уличне саобраћајнице попут Јанка Веселиновића, делу Миће Станојловића, Првомајској, Николе Ђукића, 23.септембра, делу Омладинске.
Весна Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa