Инфо

28. април 2022.28. апр 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Одржана премијера дела посвећеног Др Драгој Љочић

“Одсјаји”, филм о знаменитој Шапчанки

Филм о првој жени лекару у Србији. Зачетници идеје Удружење Комбин арт и Удружење новинара Шапца. Пројекција је емитована у присуству бројних званица као и личности које се појављују у филму
У свечаној сали хотела Слобода, на Дан града Шапца, након отворене изложбе на Градском тргу одржана је и премијера филма о докторки Драги Љочић под називом “Одсјаји”, првој жени лекару у Србији, знаменитој Српкињи али и великој хуманисткињи.

Удружење Комбин арт и Удружење новинара Шапца су зачетници идеје о документарном филму о животу и раду Драге Љочић, који је подржао град Шабац. У филму говоре њени потомци, праунуци и чукунунуци, али и личности из света здравства, друштвеног живота, политике, културе.
Ауоторка филма је Александра Делић.

-Цео овај пројекат почива на истраживањима Соње Бокун. Драга је била прва жена лекар у Србији али оно што је стварно важно и чиме нас је заиста задужила јесте њена борба за равноправност жена у друштву. Такође, Драга Љочић се бавила и добротворним и педагошким радом. Она је све своје снаге употребила да се мајке едукују како да одгајају своју децу - рекла је Александра.
Пројекат али и саму идеју покренула је дугогодишња диркеторка Библиотеке шабачке Сања Бокун Ђинић.

-Верујем да ће се овом изложбом и филмом, све оно што није било довољно познато о др Драгој, продубити знање и стећи чињенице које до сада нису биле видљиве публици. Иза чињеница о њеном животу заправо се крије једна посебна личност. Њен живот био је другачији од личности које су живеле у тадашње време. Драга је својом савременошћу и авангардношћи коју је показала да је личност која зрачи.

На филму су радили: новинар Славица Гајић, сниматељ Ђорђе Љубисављевић, монтажер Кристина Љубисављевић. У реконтрукцијама се појављују Марија Поповић, Нена Поповић и Миланка Ераковић.

-Др Драга Љочић је, пре свега, била борац за професију лекарства у Србији и Европи и борац за женска права, односно једнакост међу половима. Импозантан живот жене која је Шапцу оставила много тога. Поносан сам што Дом здравља носи њено име и што смо, као свој допринос времену у коме живимо, сетили се велике докторке Драге Љочић и радили промотивни филм. Најеминентније личности из сфере здравства, политике, друштвеног живота наше земље, њени потомци, говоре у овом филму. Велики људи заслужују да их се већно сећамо, рекао је градоначелник Шапца др Александар Пајић и захвалио свима који су учествовали у стварању филма.

Пројекција је емитована у присуству бројних званица као и личности које се појављују у филму. Премијери је присуствовао и Огњен Хумо, праунук др Драге Љочић.

-Борила се за родну равноправност. Имала је пионирски подухват. Њен учинак у моменту када је живела није био велики, али временом, чак и данас успомена њу утиче на то да равноправност жена добија на све већем значају, рекао је Хумо.
Ж.П.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa