Инфо

28. април 2022.28. апр 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Изложба о др Драги Љочић на Тргу

Одсјаји прве шабачке лекарке

„Докторка Драга Љочић је била свевремена. Авангардна за период у ком је живела, те нам је велика инспирација. Сагледавајући њен живот можемо да пропитујемо и своје време“, нагласила је мр Соња Бокун Ђинић
У отвореној галерији на Тргу јавности је представљена изложба под називом “Доктор Драга Љочић-Одсјаји” посвећена првој шабачкој лекарки докторки Драги Љочић. Група шабачких новинара (УНШ) и уметника реализовала је пројекат о животу и раду знамените Српкиње.

-Предано смо радили на пројекту од октобра протекле године. Полазиште нам је било истраживање мр Соње Бокун Ђинић. Градска управа града Шапца је препознала значај пројекта, те су нас подржали, а очекујемо да ће то учинити и Министарство културе и информисања. Поднели смо и иницијативу градоначелнику Шапца да се у јавни простор града постави скулптура докторке Драге како бисмо заокружили целину о првој шабачкој лекарки - истакла је Александра Делић, руководилац пројекта и ауторка филма о др Драги.

Идеја за покретање пројекта потекла је од мр Соње Бокун Ђинић, дугогодишње директорке Библиотеке шабачке и њеног истраживања. Сазнања до којих је дошла била су основа да се најпре сагледа богатство и значај заоставштине др Драге Љочић, а потом и преточе у изложбу. По први пут шира јавност има увид у необјављена документа и фотографије докторки Драги.

-Драга Љочић је дала немерљив допринос не само граду, него нашој земљи и Европи. Школовала се за лекара у иностранству (Цириху) у време када је то деловало као немогућ подвиг за једну девојку. Надамо се да ће изложба и филм о Драги бити инспирација за суграђане да више сазнају о култури, традицији и историји Шапца - нагласила је мр Соња Бокун Ђинић напомињући да сећање на Драгу живи кроз њену духовну заоставштину, као одсјај и одраз борбе против стереотипа некадашњег и данашњег друштва.

Фото: "Глас Подриња"


-Она је била свевремена, била је авангардна за период у ком је живела, те нам је велика инспирација. Сагледавајући њен живот можемо да пропитујемо и своје време. Њена борба је одлично описана у молби коју је упутила Министарству здравља, а то је жеља да се бави лекарским послом без обзира на пол.
Сматрала је да на то има право на основу дипломе коју је стекла у Цириху 1878. године. Желела је да буде равноправни члан друштва и државе као жена, да се избори за статус да ради свој посао и буде призната у својој професији - додала је мр Соња Бокун Ђинић.

Пројекат “Др Драга Љочић - Одсјаји” чине две целине, ликовно-документарне изложбе са уметничким инсталацијама уз уводно предавање о др Драги Љочић и документарног филма о животу и раду ове знамените Српкиње.

-Група „Комбинарт“ је на креативан и симболичан начин покушала да прикаже живот Драге Љочић. Инсталација која прати документарну изложбу има четири елемента који су били значајни за Драгу. То су: феминизам, одлазак на школовање у Цирих, ратни и период бављења медицином - рекла је Драгана Ђурђевић у име Удружења „Комбинарт“.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa