Инфо

26. мај 2022.26. мај 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Обележавање јубилеја манастира Каона

630 година светиње

„Желимо да током јубилеја буду присутни сви они који осећају да припадају овде, али и у другим приликама. Свако ко жели да дође у манастир увек је добродошао“ рекао је игуман манастира Каона Филимон
Манастир Каона овог лета обележава 630 година постојања. Према неким записима изградња храма је започела после Косовске битке, а завршена је три године касније (1392). Храм светих архангела Михаила и Гаврила, из времена Немањића, помиње се 1548, а обнављан је 1756. године. Садашња манастирска црква, посвећена Светом Архангелу Михаилу, подигнута је у византијском стилу, на темељима старе цркве из 1892. године. Ову светињу, благо Општине Владимирци, често називају „Рај на земљи“. Једно од предања каже да је манастир подигла сестра српског јунака Милоша Обилића, Иконија.

-Пре шест векова војска се састала на овом месту, причестила се и наставила пут Косова. После боја, мајке, сестре, ћерке и жене настрадалих одлучиле су да за покој душа својих најближих, али и свих који су погинули за веру православну, отачаство српско, подигну светињу. Легенда каже да је сваки камен који је уграђен у манастир био намењен некој жртви. Од тада, од изградње манастир је увек делио судбину свог народа. Више пута је спаљен, оштећен, али је увек обнављан. Данас, бројни верници, из земље и иностранства везани су за манастир. Долазе, помажу прилозима, радом и трудом. Желимо да током јубилеја буду присутни сви они који осећају да припадају овде, али и у другим приликама. Свако ко жели да дође у манастир увек је добродошао - рекао је игуман манастира Каона Филимон напоменувши да је 630 година значајан датум за обележавање, али да је Христ свакодневно присутан и да мир, љубав и слога треба да буду водиље.

-Сваки јубилеј је важан, али оно што је најважније је Света литургија коју у нашој богомољи служимо вековима свакодневно.. Наравно, Исус Христ је свакодневно са нама, ми се сабирамо око њега, а 630 година је одредница само за нас људе који смо везани за време и простор. За Господа, светитеље, наше покојнике време и простор не постоје - додао је игуман Филимон.

Фото: "Глас Подриња"


Монаштво манастира уз подршку Општине Владимирци приредиће различите пригодне програме од јуна до септембра поводом 630 година од изградње храма.

-Када говоримо о јубилејима и историји видимо да је манастир пре свега, а наша православна вера изнад свега. Општина ће помоћи у обележавању овог значајног јубилеја, јер је манастир њен најлепши део. На ту чињеницу смо веома поносни. Заједно можемо да чинимо добре ствари, а на том путу треба да нас води наша православна вера- истакао је председник Општине Владимирци Горан Зарић.

Програм обележавања јубилеја започеће на Младу недељу, 5. јуна када ће након служења Свете литургије у 8:00 часова бити организован црквено-народни сабор.

Богомољачко братство манастира, 28. августа на Велику госпојину окупиће вернике из земље и света, те ће им бити домаћин тог дана у манастиру.

У септембру се очекује долазак патријарха српског Порфирија, свештенства Српске православне цркве, представника државног руководства и бројних верника. Тачан датум обележавања јубилеја биће накнадно саопштен наводе из манастира Каона.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa