Инфо

16. јун 2022.16. јун 2022.
Фото: Општа болница Шабац

Фото: Општа болница Шабац

НОВА ОПРЕМА ЗА СЛУЖБУ ОРТОПЕДИЈЕ

Електрохидраулички операциони ортопедски сто

Остварена вишедеценијска жеља шабачких ортопеда да имају операциони сто на којем ће интервенције бити рађене брже и квалитетније. Само дан након уградње, урађене и прве операције
Служба ортопедије са трауматологијом Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“ Шабац добила је електрохидраулички операциони ортопедски сто са екстензијом, чиме ће значајно бити побољшана услуга за ортопедске пацијенте. Овим је остварена вишедеценијска жеља шабачких ортопеда да имају операциони сто на којем ће интервенције бити рађене брже и квалитетније.

Према речима начелника др Милана Бабовића, реч је о такозваном „транспарентном“ столу који омогућава да се током хируршких захвата раде и рендгенски снимци. Модеран операциони ортопедски сто немачког произвођача Schmitz модел Diamond 50BK, добијен је од Министарства здравља Републике Србије, а омогућиће увођење нових и унапређење постојећих процедура на шабачкој ортопедији.

Само дан након уградње, урађене су и прве операције. До сада су ортопеди у нашој установи годишње радили близу 700 дуготрајних и сложених операција, а уз помоћ новог стола очекују да се тај број повећа за најмање стотину. За пацијенте ово је посебно значајно с обзиром на то да ће листе чекања за уградњу протезе кука и колена, које су најчешће операције, бити скраћене, а брже и квалитетније ће бити санирани и преломи. Доктор Милан Бабовић истиче да ће оперативни захвати сада бити знатно прецизнији, јер ће ортопеди ток операције моћи да контролишу мобилним рендген апаратом.

Чекање дуго 30 година
Да Служба ортопедије са трауматологијом добије операциони сто који омогућава рендгенско сликање за време хируршког захвата, др Милан Бабовић чекао је близу три деценије. По окончању специјализације 1994. године, на питање тадашњег начелника др Василића шта сматра да је потребно служби да би напредовала, др Бабовић није имао дилему.
-Транспарентне операционе столове видео сам на Институту за ортопедију Бањица. Написао сам требовање те године. И сваке наредне понављао захтев. А за тим столом постоји велика потреба. Шабачка болница је регионална установа. Захваљујући великом ангажовању и упорности директора болнице др Слободана Поповића, напокон смо га добили. Искрено се радујем због тога – закључује др Бабовић.


– Екстензија на овом столу омогућава да се, примера ради, преломи руку и ногу решавају лакше. Позиција прелома доведе се у повољан положај и онда је оператору олакшано постављање остеосинтетског материјала. Све можемо да пратимо рендгеном. На тај начин могуће је да кроз један рез решимо проблем бутне кости не отварајући додатни, што смањује могућност инфекције и крварења. Сада имамо све што нам је потребно за увођење нових оперативних техника као што је интрамедуларна фиксација са закључавајућим клиновима за решавање, како зглобних, тако и прелома самог тела костију. У наредном периоду планирамо увођење и артроскопије. Ово ће бити од велике користи за наше пацијенте, јер због проблема са коленима морају да иду у Клинички центар Војводине, Клинички центар Србије, на Бањицу … – наводи др Милан Бабовић.

Доктор Слободан Поповић, директор Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“ Шабац не крије задовољство што је Служба ортопедије најзад добила операциони сто који ће омогућити, не само брже и квалитетније оперативно збрињавање пацијената, већ и увести иновативне хируршке приступе у ортопедији.

– Савремени ортопедски операциони сто био нам је вишедеценијска потреба и жеља. Иако нас је пандемија Ковида 19 успорила у реализацији свих зацртаних циљева и планова, не предајемо се. Крећемо се напред, идемо негде и боримо се за квалитетнију здравствену услугу за наше пацијенте. Радимо интензивно на увођењу нових процедура, обнавља се опрема, ради се много на едуковању запослених. У болници је у току смена генерација и ради се на подмлађивању кадра, на запошљавању младих лекара и на њиховој додатној едукацији – истакао је др Слободан Поповић.
Општа болница Шабац

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa