Инфо

30. јун 2022.30. јун 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Градоначелник посетио Липолист

Традиција производње „црвеног злата“ дуга четири деценије

Пољопривредник Зоран Маринковић има засаде воћа на око шест хектара. На пословима бербе ангажована је цела породица, а по потреби обезбеђују додатну радну снагу
Градоначелник Шапца др Александар Пајић посетио је прошлог четвртка домаћинство Зорана Маринковића, пољопривредника из Липолиста, који има засаде воћа на oko шест хектара. На пословима бербе ангажована је цела породица, а по потреби обезбеђују додатну радну снагу.

Како је истакао др Пајић, Град је обезбедио 120 милиона на годишњем нивоу за подстицајне мере у пољопривреди, као и бесповратна средства у висини до милион динара за куповину 34 нова трактора.

-Зоран Маринковић, угледни пољопривредник из Липолиста, бави се у основи воћарством. На шест хектара има засађене засаде, вишања, ораха, шљива и малина и управо смо посетили бераче тог „црвеног злата“. Уверили смо се да је година изузетно родна, да је цена изузетно повољна, око 600 динара у откупу, да има довољно берача. Овај узорни пољопривредник преда између шест и седам тона годишње и добро је што се читаво домаћинство бави само пољопривредом. Подстицајним мерама које је Град предвидео желимо да оснажимо све наше пољопривреднике и помогнемо у овим тешким временима да што више младих људи остане на селу и да се баве пољопривредом. Град на годишњем нивоу издваја 120 милиона за подстицајне мере у пољопривреди. Ове године смо за наше пољопривреднике са целе територије града Шапца обезбедили 34 нова трактора, где је Град дао бесповратна средства у висини до милион динара, а остало су дали наши пољопривредници. У самом Липолисту је седам пољопривередних домаћинстава конкурисало и добило средства за седам нових трактора. Поред тога, желимо да и другим мерама које спроводимо оснажимо наша пољопривредна домаћинства, јер је улагање у пољопривреду улагање у будућност града Шапца- подвукао је градоначелник др Пајић.

Фото: "Глас Подриња"


Маринковић има три ћерке, два зета и петоро унучади и сви, каже, помажу колико могу, а посла за вредне руке увек има. Занимљиво је да се производњом малине бави чак 40 година.

-Пољопривредом се бавим одавно. Упоредо са тим сам радио 26 година у задрузи, али када је отац умро, а и продата је и задруга, окренуо сам се искључиво пољопривреди. Малине су на око 40 ари, вишње на два хектара, шљиве на два и по хектара и имамо нешто ораха и купине. Добро је родила малина и купина, вишње је мало мраз оштетио, можда је остало 60 до 70 посто, а шљива је остало око 20 посто. Нешто радника плаћам, али већином све послове завршимо сами- истакао је Маринковић и додао да ће, кад млађе генерације стасају, бити простора да прошири своје газдинство, а и у сарадњи са Градом набавиће нову механизацију под повољнијим условима.
Д.Д.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa