Инфо

30. јун 2022.30. јун 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

НАСТАВЉЕНА ЖЕТВА ПШЕНИЦЕ У МАЧВИ

Комбајни поново у њивама

После краћег прекида због кише, а понегде и невремена у Мачви је захваљујући наступајућем периоду сунчаног и топлог времена, настављена жетва пшенице. Високе дневне температуре допринеле су да се пшеница брзо осуши на струку и влажност зрна се креће у дозвољеној граници. Приноси су око пет тона по хектару, што је знатно мање него прошле године, али то задовољава жетеоце за разлику од цене око које постоје различита мишљења. Како сазнајемо, баш због тога многи произвођачи се одлучују да пшеницу оставе у силосима на чување.

-Приметно је да киша није пала у време цветања раних сорти пшенице и будући да су оне сејане углавном у оптималном року, није било „прописног“ наливања зрна које је због тога остало ситно. Очекујем да ће код оних познијих сорти бити боље и да ће оне с тим у вези дати већи принос, наравно ако је примењена пуна агротехника, каже искусни комбајнер Иван Вешић из Мачванског Метковића, а његов комшија Бобан додаје да су приноси мањи него прошле године али ипак задовољавајући будући да доста тога зависи и од временских прилика.

Смештајних капацитета у овом крају има довољно, као и потребне механизације која је солидно припремљена за брзо и ефикасно обављање овог важног посла.

И даље постоје различити коментари око цене овогодишњег рода пшенице. Општа је оцена да она не би требало да буде нижа од 40 динара за килограм, ако се узму сва предходна поскупљења и велики трошкови око гајења ове културе.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa