Инфо

30. јун 2022.30. јун 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ЧЛАН ГРАДСКОГ ВЕЋА ШАПЦА ЖИВАН БАЈИЋ О САРАДЊИ ГРАДА И ПРИВРЕДНИКА

Кинези највећи инвеститори

Шабац будућности тежи да све већу пажњу посвети сарадњи са привредницима и излажењу у сусрет њиховим потребама, како би се повећала запосленост, али и економски развила и оснажила локална самоуправа
Град Шабац од доласка Српске напредне странке на власт, има партнерски однос са својом државом на челу са председником Александром Вучићем. Захваљујући снажној подршци државе, у Шабац је стигла највећа инвестица у последњих 20 година, а то је кинеска компанија Минт. Ова компанија изградила је прву фабрику у Шапцу на површини од 11 хектара која је почела са радом овог лета, истиче Живан Бајић, члан градског већа Шапца задужен за привреду.

ПОВЕЋАЊЕ БРОЈА ЗАПОСЛЕНИХ
Представници компаније Минт, очигледно задовољни сарадњом са челницима града Шапца, одлучили су да купе додатних 10 хектара у Северозападној радној зони и да изграде и другу фабрику која би требало да отпочне са радом следеће године. Кинеска компанија Минт бави се производњом делова за аутомобилску индустрију и план јој је да у ове две фабрике у Шапцу запосли око 800 радника, чиме на конкретан начин потврђују податке да је укупан број запослених у Србији у првом кварталу текуће године 2.284.286 лица. Улагањем од скоро 100 милиона евра, поменута кинеска компанија у Шапцу представља највећег страног инвеститора који је Шабац имао у последњих 20 година. Представници кинеске компаније Минт за мање од годину дана купили су укупно 21 хектар земље у Северозападној радној зони за 1,47 милион евра. Долазак светског гиганта какав је компанија Минт и увођење најнапреднијих технологија у производњи делова за аутомобилску индустрију унапредиће привредни потенцијал града.

-Нова радна места за Шапчане додатно ће смањити незапосленост, али и побољшати животни стандард суграђана. Руководство Града Шапца води проактивну политику довођења инвеститора у наш град и на најбољи начин представља потенцијале Шапца што се показује и присуством на конференцији ,,Могућности инвестирања словеначких привредника у општине и градове Србије” која је одржана у Словенији. На конференцији смо представили све предности Северозападне радне зоне.

Изградњом капиталног пројекта, аутопута Рума-Шабац, новог моста преко Саве и брзе саобраћајнице од Шапца до Лознице. Тако ће Шабац постати још атрактивнија локација за инвеститоре, сматра Бајић. Он даље истиче:“На територији града Шапца ради се један од највећих инфраструктурних пројеката државе, нов мост преко Саве који ће бити урађен до краја 2022, ауто-пут од Руме до Шапца до септембра 2023. године, и брза саобраћајница од Шапца до Лознице која ће бити завршена до краја 2024. године. Изградњом овог ауто-пута до Београда и Новог Сада ће се стизати за 40 минута. Путовање од Шапца до Лознице након изградње ове саобраћајнице трајаће најдуже пола сата. Град Шабац имаће и најбржу друмску везу са западном Србијом и Републиком Српском.

Одлична понуда Града и мрежа путева привући ће велики број инвеститора, који ће отворити нова радна места и смањити незапосленост, чиме ће се побољшати животни стандард свих наших суграђана. Укупна вредност ове модерне саобраћајнице, која ће повезати Руму, Шабац и Лозницу у дужини од 78 километара је 467,5 милиона евра и финансира се средствима из буџета Републике Србије.“

-Северозападна радна зона Града Шапца представља највећу индустријску зону региона, а тиме и највећу развојну шансу и компаративну предност града. Простире се на површини од 600 хектара, од чега је 288 хектара је у режиму слободне зоне. Град Шабац инвеститорима нуди земљиште опремљено целокупном инфраструктуром: вода, струја, гас, атмосферска и канализациона мрежа, приступни пут до парцеле и могућност пословања у режиму слободне зоне. У Северозападној радној зони у овом тренутку послује 37 фирми.

Реализација пројекта изградње аутопута као и инфраструктурно опремање Северозападне радне зоне средствима из буџета Града, омогућиће дугорочне ефекте кроз повећан број компанија у Северозападној радној зони, као директне последице обезбеђених услова за несметано пословање, а самим тим и повећан број запослених што директно доводи до јачања локалног буџета и могућности за даља, обимнија улагања у свим областима. Истовремено, унапредиће се услови пословања постојећих компанија које своје пословање остварују у оквиру Северозападне радне зоне, потенцира овај градски челник.

Живан Бајић,
члан градског већа шапца задужен за привреду, Фото: "Глас Подриња"


КВАЛИТЕТАН ОДНОС ПРЕМЕ ПРИВРЕДНИЦИМА
Да би што ефикасније био на услузи привредном сектору, Град Шабац је формирао Привредни савет – саветодавно тело градоначелника, чији су основни задаци да доноси закључке, препоруке и мишљења од важности за унапређење пословне климе на територији Шапца, да наведене акте доставља Скупштини, Градском већу и градоначелнику са предлогом за предузимање одговарајућих мера из надлежности тих органа, да пружа подршку градоначелнику и Градском већу у одлучивању у вези са свим другим економским и развојним програмима. У Савету се труде да пажљиво слушају потребе привредника у Шапцу и да на најбољи могући начин испуне њихове захтеве који ће допринети унапређењу њиховог пословања.

-Представници града Шапца имају одличан однос са привредницима. Квалитетан однос са њима требало би да буде примаран свакој локалној самоуправи. Креирење партнерског односа са привредом представља дуг процес, који захтева много разумевања са обе стране. Привредни савет града Шапца има 15 чланова, од тога је 8 реномираних представника привреде, објашњава Бајић.

Локална власт у Шапцу по његовим речима одлучна је у стварању подстицајног пословног окружења за инвеститоре и развој бизниса, што потврђује и поседовање сертификата о повољном пословном окружењу од 2016. Године. Претходне године успешно су прошли надзорну проверу и поново испунили критеријуме Програма сертификације градова и општина са повољним пословним окружењем у Југоисточној Европи. Наведени Сертификат о повољном пословном оркужењу јединствени је програм за побољшање и усклађивање услова за пословање, подстицање економске сарадње и привлачење нових инвестиција у региону Југоисточне Европе.

ОБУЧЕНА РАДНА СНАГА
Буџет града Шапца за 2022. годину највећи је у историји града и износи пет милијарди и 365 милиона динара. Овај буџет је за четвртину већи у односу на онај када је Српска напредна странка преузела руковођење градом.

-Наша градска власт показала је да се према буџету односи одговорно и са пажњом доброг домаћина, а буџет се користи у најбољем интересу свих грађана, уз посебан акценат на спровођење капиталних пројеката, сматра Бајић

У Шапцу послује 1456 привредних друштава и 3391 предузетника. На територији Града има 42.496 (јун 2021.) запослених лица, а стопа незапоселности је 6,52% (април 2022.) по евиденцији Националне службе за запошљавање.

-Град Шабац ће и у наредном периоду чинити све како у њему не би било незапослених или како би се број незапослених свео на најмању могућу меру, тј. на стопу незапослености коју имају и најразвијеније европске земље. Најбољи начин за то јесте довођење инвеститора и отварање нових радних места. Услов који је неопходан да би се то десило, јесте образована и обучена радна снага. Из тог разлога, наш град финансира обуке за незапослена лица и то: обука за рад на рачунару, обука за енглески језик, обука за оперативно коришћење 3Д штампача, обука за монтере/специјалисте за соларно-топловодне системе, обука за производњу јестивих печурака, обука за инсталацију фотонапонских система.

Обуке се финансирају из средстава Локалног акционог плана запошљавања града Шапца. Намењене су подизању квалитета понуде на тржишту рада, односно незапосленим лицима која желе да повећају своју могућност запошљавања. Стицањем нових знања и вештина које се усвоје током обуке, незапосленима се пружа могућност више за активно учествовање на тржишту рада, а самим тим лакше проналажење посла и стицања сопствених извора прихода. Ове обуке представљају меру активне политике за запошљавање лица која се налазе у евиденцији Националне службе за запошљавање града Шапца.

Градска управа наведене обуке реализује са Центром за стручно усавршавање који је акредитована установа за организовање обука одраслих. Сва лица приликом завршене обуке добијају сертификат о завршеној обуци, потенцира наш саговорник.

Град Шабац кроз Локални акциони план запошљавања за 2022. годину дефинише приоритете и циљеве политике запошљавања у 2022. години и утврђује програме и мере који ће се реализовати на територији града Шапца, како би се достигли циљеви и постигло одрживо повећање запослености. Ове године ЛАПЗ-ом је предвиђено 13 програма, за чију реализацију је из буџета града опредељено 139 милиона динара.

-Од Шапца смо створили град који свима пружа шапнсу. Трудимо се да креирамо пословно окружење које за циљ има да омогући још боље услове за рад привреде и свих запослених у њој, јер побољшавањњем квалитета живота оних који раде и живе у Шапцу радимо на томе да Шабац постане Град будућности! Наглашава у закључку Бајић.
Љ.Ђ.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa