Инфо

30. јун 2022.30. јун 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

16. Сазив ликовне колоније “Мишар”

Уметници стварају о Мишару

Ствараоци из Шапца, Београда и Лазаревца своје импресије пренели су на платно током боравка на Мишару инспирисани крајоликом и историјом славног места
Овогодишњи 16. Сазив ликовне колоније “Мишар” у организацији Културног центра Шабац и Задужбинског друштва „Први српски устанак из Мишара“ под покровитељством Града Шапца окупио је осам уметника који су инспирисани боравком на Мишару стварали дела која ће бити представљена јавности током августа.

-Посебност ове колоније што су се раду уз афирмисане уметнике, професоре прикључили и ученици Школе примењених уметности. Током боравка на Мишару имали су прилику да осете атмосферу стваралаштва и пронађу инспирацију за радове. Град Шабац нам је увек подршка и захвални смо што су подржали нашу идеју - навео је директор Културног центра Урош Лукић.

-Иако учествујем у колонијама широм земље, региона и света увек је посебна емоција када сте у свом крају. Мишар, као и сви предели који га окружују је другачији, пун топлине и лепоте, те се осећам као да сам у рају - сматра шабачки сликар Драган Јовановић Риле.


Ствараоци из Шапца, Београда и Лазаревца своје импресије пренели су на платно, а прве утиске поделили су са представницима града и установа културе.

-Сазив је озбиљан спој искуства и младости. Верујем да је ово повратак Мишару као окосницом и централним местом дешавања стваралаштва - појаснила је историчарка уметности Соња Петровић Јагић.


Градоначелник Шапца др Александар Пајић током разговора са учесницима ликовне колоније Шабац истакао је важност стваралаштва и сусрета које пружа колонија. Нагласио је да Град континуирано улаже у културне програме.

-Други пут сам на колонији и сматрам да је веома добро организована. Оно што јој дај посебну драж је историјска подлога места где боравимо. Поред уметника Мишар треба да посете И други заинтересовани за прошлост, уметност овог краја - истакла је Сњежана Влатковић уметница из Београда.


-Улагање у културу је стратешко опредељење Града Шапца, те се трудимо да суграђанима понудимо различите садржаје из домена културе. Надамо се да ће суграђани, али и гости уживати у радовима који ће бити изложени у до тада реконструисаном простору Галерије на Мишару, 13. августа поводом обележавања годишњице Боја на Мишару. Задовољство је што ликовни ствараоци проналазе инспирацију у важним историјским догађајима нашег краја, природним лепотама и сусрету са мештанима - рекао је градоначелник Шапца пожелевши уметницима да њихова дела буду подстицај и инспирација за друге ствараоце да посете Шабац, Мишар.

-Увек је добро вратити се Мишару. Што због културе сећања и наших славних предака, што због добро односа према стваралаштву. Са малим средствима, уједињени уметници и заједница могу много тога да учине - рекао је шабачки стваралац Звонко Петровић.


Црквена општина Мишар подржала је колонију омогућивши уметницима да у порти храма Васкрсења Господњег стварају своја дела.

-Велика част и задовољство је што имамо прилику да будемо домаћини колоније. Радови још увек нису завршени, али је приметан квалитет - нагласио је протојереј Небојша Јеремић.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa