Инфо

28. јул 2022.28. јул 2022.
Бисер фотографија: Фудбалери Добрића који су 28. 02. 1936. одиграли утакмицу у Белој Реци: с лева на десно: Лазар Јелић, Милорад Јанковић “Мића”, Драгољуб Јанковић “Дидан”, Жика Ерчић, Алекса Ивковић, Обрен Ивковић “Ћата”, Властимир Пантелић “Уча”, Петар Алексић, Радован Алексић, Јанко Којић “Поп”, Милутин Андрић и Миодраг Грујић “Брица”, Фото: Глас Подриња

Бисер фотографија: Фудбалери Добрића који су 28. 02. 1936. одиграли утакмицу у Белој Реци: с лева на десно: Лазар Јелић, Милорад Јанковић “Мића”, Драгољуб Јанковић “Дидан”, Жика Ерчић, Алекса Ивковић, Обрен Ивковић “Ћата”, Властимир Пантелић “Уча”, Петар Алексић, Радован Алексић, Јанко Којић “Поп”, Милутин Андрић и Миодраг Грујић “Брица”, Фото: Глас Подриња

ДЕВЕДЕСЕТ ГОДИНА ТРАЈАЊА ФК “БУДУЋНОСТ” ИЗ ПОЦЕРСКОГ ДОБРИЋА

Љубав нас гура напред

Прва кожна лопта стигла у село 1932. Најславнији период “Будућности” од 1962. до 1967. године. Вешти играчи из Добрића деценијама играли за велике српске тимове. Данас, на уласку у десету деценију постојања управа пред бројним изазовима, тврде да ће истрајати јер се боре из љубави. Прослава рођендана заказана за 13. август 2022. године, 17 часова, на новом терену
ФК “Будућност” из Поцерског Добрића 13. августа прославља свој 90. рођендан. Свечаност ће се одржати на новом игралишту. Тог дана на терену ће играти ветерани, а по најавама управе Клуба представиће се и неки нови клинци, због којих “Будућост” има будућност.

Прва “буба мара” и време славе
Прва лопта у ово поцерско село стигла је далеке 1932. године. Донео ју је студент Петар Алексић из Београда. Кажу да је тамо отишао на школовање после неколико година избегличког живота у кући Баје Гајића у Добрићу. Права кожна “буба мара” брзо је стекла наклоност сеоских младића и деце. Почеле су и пријатељске утакмице са момцима из суседних села. Родио се клуб, који је у регионалном спортском свету подигао име Добрића из анонимности.

Неки се још сећају, а неки препричавају из детињства понесене приче о златним годинама између 1962. и 1967, када су Добрићани неколико година за редом били победници Општинске лиге Шапца (1962, 1963.), и понели титулу најбољег у у вишем рангу фудбалског такмичења “Шабачком фудбалском центру”(1964.), у конкуренцији од пет тимова, без и једне изгубљене утакмице. Представници до тада непознатог села, играли су тих година и у Шабачком фудбалском подсавезу(1965/1966), Подринско-колубарској лиги(1966/1967).

Играчи су били аматери са великим срцем. Тренирали су на пашњацима и њивама. Фудбал је био љубав, а не корист


Играчи су били аматери са великим срцем. Тренирали су на пашњацима и њивама. Фудбал је био љубав, а не корист. Упућенији кажу да је једина накнада за труд био ручак када се играло у гостима, а често се јело из сопствених кеса. И опрема је тада била брига самих играча.

-Поред добровољних акција организованих међу симпатизерима у прикупљању новаца и жита за време вршаја, те врло оскудна средства од улазнице у финансирању клуба учествовала су и средства добијена од томболе, других није било. Једно време сеоска кафана радила је за клуб- наведено је на тему финансирања у поздравном обраћању управе Клуба поводом 80 година “Будућности”. Чула су се тада и имена Драгослава-Баје Гајића и Жарка Јелића, главних носиоца и организатора, људи који су за фудбал живели.

Фото: Глас Подриња


Борба за терен и опстанак
Преданост, истрајност и љубав многе момке са сеосоког терена су у дугогодишњој историји “Будућности” одвели на стадионе широм Србије. Играли су млади Добрићани и у Звезди, Мачви, Обилићу, Лучанима... Данас, нове генерације углавном тренирају у Шапцу, јер се њихов клуб годинама бори за своје место за игру.

-Наш стари терен је био у саставу економије некадашње Земљорадничке задруге. Онда је дошла приватизација. Нови власници су прво обећали да нас неће дирати, а онда су нас отерали. Играли смо неко време у Богосавцу, али то није дуго трајало. Касније смо покушали да откупимо наше игралиште, али није ишло- каже члан управе ФК “Будућност” Јовица Симеуновић, а на његову причу се надовезује актуелни председник Клуба, Горан Марковић:

На борбу нас тера љубав према фудбалу, али и према овом селу. Имамо велики број деце, будућих младих људи, које треба учити правим вредностима и склонити са улице


-Након бројних компликација купили смо сами ново игралиште. Спремамо га за прославу, заливамо траву, али нам још много треба. Надамо се да ћемо ове године завршити свлачионице и кренути да играмо на нашем терену. Када су мештани видели колико се боримо почели су да се јављају, да учествују, али велика средства су потребна, треба нам још доста помоћи.

Када говоримо о онима који желе да помогну, у Управи клуба кажу да не могу а да не спомену Милана Лукића и Ивана Јевтића, који су како наводе, финансијски највише последњих година помогли “Будућности”, а као разлог да овај Клуб и даље траје Марковић и Симеуновић истичу садашњу децу и младе у селу.

Прослава рођендана заказана за 13. август 2022. године, 17 часова, на новом терену


-Поцерски Добрић је некада био најнапредније село у овом крају. Међутим, 2005. године је изгорео Дом културе. Млади више немају где. Нема КУД-ова, нема дешавања. Од клубова је остао само рвачки клуб који је такође својеврсни феномен јер је дошао до великиих резултата са никаквим средствима, и остали смо ми. На борбу нас тера љубав према фудбалу, али и према овом селу. Имамо велики број деце, будућих младих људи, које треба учити правим вредностима и склонити са улице. Данас велики број наших момака игра у Шапцу, нереално је очекивати да ће сваки имати прилике да игра за Звезду, али зато ми можемо да им дамо шансу, обезбедимо услове да играју за свој тим, своје село- закључују у управи ФК “Будућност” из Поцерског Добрића.
Т.Т.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa