Инфо

28. јул 2022.28. јул 2022.
Памукова или кукурузна совица

Плодови губе тежину и вредност

Памукова или кукурузна совица (Heelicovepna armigera) је штеточина која се среће у читавом свету, али је најбројнија у Африци, Азији, Аустралији и другим топлим пределима света, међутим, као миграторна врста доспева и у хладнија подручја. У наше крајеве долази са подручја Медитерана потпомогнута југозападним ветровима. То је изразито полифагна врста јер се храни са око 250 различитих гајених и коровских биљака. У нашој земљи је изразито штетна на паприци, парадајзу, кукурузу, боранији, соји, сунцокрету, дувану, купусу и другим биљкама међу којима су и украсне биљке и корови.

Памукова совица полаже по једно, ређе два до три јајета на лице листа и на пупољке, цветове и плодове, односно на све једре и младе делове биљака. Јаја су сферичног облика, свеже положена су беле боје, а касније добијају смеђу нијансу. Штете причињавају ларве које се хране лишћем и генеративним органима а највеће штете причињавају убушивањем у плодове. Такви плодови, запрљани изметом, губе тржишну вредност и подложни су нападу разних врста трулежи. У последњих десетак дана се региструје повећање бројности лептира на феромонским клопкама. Визуелним прегледом усева паприка, парадајза и бораније је уочено присуство јаја и тек испиљених ларви памукове совице. На појединим усевима је уочено и до 30% биљака са јајима ове штеточине.

Препоручује се произвођачима паприка, парадајза, бораније, кукуруза шећерца и украсног биља преглед усева на присуство јаја памукове совице. Уколико се региструје присуство јаја, препорука је да се спроведу хемијске мере заштите. У усевима паприка, парадајза, кукуруза шећерца су регистровани следећи инсектициди: Avaunt ( a.m. indoksakarb) у дози примене 0,17-0,25 л/ха, Coragen (а.м. hlorantraniliprol) у дози примене 0,14-0,2 л/ха. У усевима бораније је могућа примена следећег инсектицида: препарат Харпун(а.м. пирипроксифен) у дози примене 0,05-0,075%.
Сања Поповић, саветодавац за заштиту биља, ПССС Шабац

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa