Инфо

28. јул 2022.28. јул 2022.
Валентина Стајић

Валентина Стајић

Валентина Стајић, стипендисткиња Града, Академија струковних студија Шабац

Истрајност доноси успех

Стипендија на путу усавршавања значи као мотивација, а осим градске, која јој је захваљујући добром просеку припала ове године, прима и државну од прве године студија
Валентина Стајић завршила је другу годину студија на Одсеку за медицинске и пословно- технолошке студије Академије струковних студија и захваљујући високом просеку стипендисткиња је Града Шапца за претходну школску годину. Хумани позив био је њен избор још од када је уписала и завршила Медицинску школу „Др Андра Јовановић“. Могла је ту да се заустави и да по завршетку четоврогодишњег образовања нађе посао, али је одлучила да жели више.

Одговорност као покретачка снага
-Завршила сам смер фармацеутски техничар, па сам онда одабрала да пробам неку нову област. Имала сам летњу праксу у апотеци и схватила сам да ме то не испуњава у професионалном смислу, да сам ту на неки начин више трговац, нарочито имајући у виду нове тенденције у фармацији које су ту област превише комерцијализовале. То ми се није допало, па сам се одлучила за много динамичнији и лепши посао који носи са собом и велику дозу одговорности. Волела бих да радим у здравственој нези као медицинска или главна сестра. За сада сам била на пракси на одељењу гинекологије, али волела бих да истражим мало и анестезију и можда будем чак и сестра анестетичар- истиче Валентина.

Улазак у шок собу и асистирање анестезиологу у њој не буди страх, већ осећај одговорности за људски живот и прилику да допринесе успешном опоравку пацијената.

Волела бих да током година та стипендија има још већи обухват, да више ученика из наше школе добије ту могућност


-Област анестезије ме привлачи и значај који она подразумева у медицини. Могућност да се развијам у том смеру ћу сигурно искористити, јер верујем да сам спремна да одговорим свим изазовима које тај посао са собом носи. Озбиљније је у односу на фармацију. Имаш, наравно, одговорност и када треба некоме да издаш лек, али овде си у директној комуникацији са пацијентом и на непосреднији начин му помажеш- подвлачи она.

Стипендија на путу усавршавања значи као мотивација, а осим градске, која јој је захваљујући добром просеку припала ове године, прима и државну од прве године студија.

-Обухватили су сва три одсека- Високу пољопривредну, Васпитачку и нашу, тако да је много њих могло да конкурише. Искрено, изненадила сам се кад сам одабрана, будући да сам сасвим случајно сазнала за конкурс и пријавила се, а и конкуренција је била велика. За мене је то велика мотивација. Волела бих да током година та стипендија има још већи обухват, да више ученика из наше школе добије ту могућност, да им то буде подстрек и да се више прочује за нашу школу, какве смерове има и какве су могућности за запослење по њеном завршетку. За наш смер, здравствену негу и фармацију, мало се зна. По завршетку, стиче се звање струковна медицинска сестра и могућност да се запослите као главна сестра неког одељења, касније и болнице- наглашава Валентина.

Током периода короне и затварања, поред измењене свакодневице, ученичка пракса је такође „трпела“, али сада се све полако враћа у нормалу или бар ми желимо да тако буде.

-Некако ми се чини да је наша жеља после оволико времена да се све врати у нормално стање и да се просто понашамо као пре него што нас је задесила пандемија, али не знам колико ће то у потпуности бити изводљиво. Могуће је да постоји додатан стрес који се неминовно осећа због те ситуације која је постала „нова нормалност“. Мени је пракса веома значајна. Научила сам много тога новог- да дајем терапију, бринем о пацијенту, да сам једноставно ту за њега када је потребно. Драго ми је што сам се пронашла у томе, што сам скупила храбрости и покушала неку нову област, јер сам могла и са средњом школом да се запослим као фармацеутски техничар, али сам сматрала да могу више да допринесем у здравственој нези- објашњава и додаје да је посао медицинске сестре много захтевнији него што то можда пацијентима са стране изгледа.

Балет друга љубав
-Медицинска сестра је срж саме болнице. Сложенији је посао, не знам колико су пацијенти свесни тога. Колиkо сам видела на пракси, сестре су те које раде 80 посто посла, огромна је одговорност на њима у свему- истиче.

Користи погодности, како каже, богате библиотеке на Академији, где посеже за изучавањем стручне литературе. Кад јој време дозволи, бави се и рекреативно фитнесом. Питање о слободним активностима враћа јој сећање да јој ово није први разговор за „Глас Подриња“, те да је као девојчица већ била у редакцији нашег листа, говорећи о успесима које је за Центром за игру Љубише Николића својевремено постигла као балерина. Успешно савладане балетске технике и 11 година искуства омогућиле су јој да стекне образовање и у тој области, те има завршену Основну балетску школу „Димитрије Парлић“. Због велике љубави према плесу, не искључује могућност да можда једног дана отвори и свој студио у коме ће подучавати неке нове младе наде.

То није крај њених амбиција и жеља. Волела би да настави студирање на мастер струковним студијама у Шапцу (ове године почиње упис прве генерације на њеном одсеку) или у Земуну, упоредо са приправничким и касније будућим послом, где би са тим звањем могла да буде наставник вештина ученицима општег смера у средњим медицинским школама. Порука младима је да себе пронађу у ономе што воле, јер ће само тако оно што раде имати смисла.

-Мислим да само треба тежити ка нечему што те привлачи и што волиш да радиш. Да ли ће у томе бити зараде, то је најмање битно, колики ће бити просек оцена, исто тако није толико важно. Ако се искрено посветимо ономе што нам је жеља да радимо у будућности и свакога дана помало напредујемо, стичемо нова знања и вештине, то ће нам дати кључну мотивацију да у томе истрајемо, а истрајност и упорност увек доносе успех. Верујем да је то једини начин да човек ради било шта- да га тај посао испуњава и да га воли- закључује Валентина.
Д.Димитријевић

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa