Инфо

28. јул 2022.28. јул 2022.
Мере за побољшање
ТЕХНОЛОШКИ КВАЛИТЕТ ПШЕНИЦЕ

Мере за побољшање

Добра пшеница се сматра ако од 100 г. брашна даје 136 г. Хлеба, а на побољшање квалитета зрна пшенице може се утицати одређеним мерама
Квалитет пшенице код нас, још увек није регулисан, односно вредност на основу квалитета да би се на основу тогу продавала пшеница и остваривала права њена вредност на основу квалитета зрна.

Као фактор за одређивање технолошког квалитета узима се садржај пепела као минерална материја, суве материје зрна пшенице. Из зрна која имају мањи садржај пепела може се добити већа количина производа. Прави квалитет пшенице заснива се на физичким особинама лепка тј. на његовој еластичности, растегљивости и моћи производње и задржавања гаса. Меки лепак са јаком растегљивошћу условљава пљоснато пециво са грубом средином, а сувише чврст и кратак са недовољном растегљивошћу лепка, даје збијено пециво. Имајући ово у виду, млевењем се могу мешати пшенице различитог квалитета односно лепкова, да би се добило брашно доброг квалитета.

Пробним млевењем се одређује мељивост пшенице, при чему се утврђује могућност искоришћавања сорте пшенице у брашну. Мељивост пшенице је сортна особина и имајући то у виду, подешавају се разни технолошки поступци у припремама пре млевења и у самом млевењу, како би се добило што више брашна одређеног типа.

Добра пшеница се сматра ако од 100 г. брашна даје 136 г. хлеба. На побољшање квалитета зрна пшенице може се утицати одређеним мерама а то су:
-Мерама селекције, односно стварањем сората високог приноса и квалитета. Селекција је до сада напредовала доста по том питању, међутим неопходно је да млинска индустрија односно млинови направе сортну разлику, како би се и брашно разликовало од квалитетних сората;

-Побољшање квалитета физиолошко-биохемијским начинима састоји се у познавању законитости исхране, раста и развића ради деловања на биљку одређеним чиниоцима у одређено време, да би се добило зрно бољег квалитета. На пример ђубрењем са азотом и фосфором одређеном количином, утиче се на принос и квалитет;

-Агротехничке мере као оптимална сетва, препоручена густина, оптимално препоручено ђубрење, овршено у другој половини воштане зрелости, суво, неполегло, добро складиштено, квалитетне сорте, даће сигурно зрно доброг квалитета брашна.
Дипл.инг Светлана Златарић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa