Инфо

28. јул 2022.28. јул 2022.
Много заражених, лаке клиничке слике
СВЕ ВЕЋИ БРОЈ ПАЦИЈЕНАТА ОБОЛЕЛИХ ОД КОРОНЕ

Много заражених, лаке клиничке слике

Последње три недеље повећава се број заражених и број пацијената који се јављају у ковид амбуланту. Нема пацијената са компликованом клиничком сликом, нити са упалом плућа. Корона постаје инфекција типа грипа. Велики број заражених и клиничка слика која одговара клиничкој слици било које вирусне инфекције, наводи др Гордана Петров Савић, специјалиста опште медицине, која тренутно ради у ковид амбуланти шабачког Дома здравља
Корона се вратила. Након вишемесечног затишја, када су у граду на дневном нивоу били само спорадични случајеви заражавања, последњих неколико седмица цифре нагло расту. Број новооболелих у Шапцу у једном дану постао је троцифрени, док је на ниву Републике прешао 6.000. Ипак, оно што је добро је да су у овом таласу симптоми блажи.

-Последње три недеље повећава се број заражених и број пацијената који се јављају у ковид амбуланту. На почетку је позитивно било око половине од укупног броја који се јаве, а сада је и више од тога. Клиничка слика је блаже форме. Долазе због температуре, бола у мишићима, зглобовима. Нема пацијената са компликованом клиничком сликом, нити са упалом плућа. Са друге стране, једна група пацијената има гастроинтестиналне сметње- мучнину, нагон на повраћање и ретке столице више пута у току дана. Заступљене су све старосне категорије, наводи др Гордана Петров Савић, специјалиста опште медицине, која тренутно ради у ковид амбуланти Дома здравља „Др Драга Љочић“.

Наша саговорница наводи да се свим пацијентима уради антигенски тест, након чега се јављају код лекара у ординацију. На основу клиничке слике и тегоба лекар одређује даље дијагностичке процедуре.

-То може бити израда лабораторијских анализа, ПЦР тест и снимање плућа. Хроничним болесницима треба обавезно урадити и снимање плућа ако имају тегобе. ПЦР тест је пожељан код свих који су негативни на антигенском. Лабораторијске анализе се такође раде у зависности од хроничних болести или од клиничке слике, уколико пацијент нема хроничне болести, наводи др и истиче да нико од пацијената није био за хоспитализацију, ни са упалом плућа, без обзира на пратеће болести, каже др Петров Савић.

Изгледа да коначно можемо рећи да корона поприма облик сезонског грипа и да ће бити вирус са којим ћемо нормално живети.

-Корона постаје инфекција типа грипа. Велики број заражених и клиничка слика која одговара клиничкој слици било које вирусне инфекције. Да се не ради тестирање антигенским и ПЦР тестовима не бисмо ни били сигурни шта је у питању и могло би да се лечи у амбулантама опште медицине, каже др Петров Савић.

Хроничним болесницима саветује да у затвореном носе маске. Време изолације је већ дуже време скраћено са четрнаест на седам дана, колико траје и боловање, изузев када имају компликације због придружених болести.

-Пацијенти би морали да поведу мало више рачуна о хигијенско – дијететском режиму. Не треба да се излажу сунцу, да не излазе напоље у најтоплијем делу дана, да уносе више течности, да исхрана буде у више малих оброка.Чим примете неке од наведених симптома треба да се јаве лекару, саветује наша саговорница.

Дознаке о боловању и након прележане короне могу се добити код лекара опште праксе.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa