Инфо

1. септембар 2022.1. сеп 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Стипендисти Града са факултета друштвено- хуманистичких наука

Када нешто заиста желите, нађете начин да то и остварите

Као убедљиво најважнији фактор за успех у послу и, уопште, у животу, у сваком тренутку издвајам самопоуздање. Вера у себе доноси успех. Поред тога, ту су љубав према ономе што радите, као и посвећеност, рад, труд и стално усавршавање
Студенти факултета друштвено- хуманистичких наука Наташа Ђокић, Лазар Ђурђевић и Александар Секулић, због изузетног успеха, добитници су градских стипендија за прошлу школску годину. Области којима се баве су различите, али им је заједничка јасна оријентисаност ка циљу и постизању успеха у будућем занимању. Свесни да то путовање неће бити лако, спремни су на све могуће препреке на његовим станицама, знајући да су тешкоће саставни део процеса образовања, као и самог живота, а на нама је како ћемо се са њима суочити и колико ћемо у себи пронаћи снаге и способности да их савладамо.

Наташа је студенткиња општег смера Правног факултета у Новом Саду. Каже да се за право определила јер је, поред медицине, одувек интересовало. Друга љубав је победила и одлучила се да крене мање познатим и неизвеснијим путем на коме је већ две године.

Наташа Ђокић, Фото: "Глас Подриња"


-Нећу крити да је медицина увек била у предности, али ипак сам желела да направим промену и упустим се у несто ново у чему се до сад нисам опробала. Та област ми није била непозната, будући да сам завршила Медицинску школу, али о праву нисам знала много. Замишљала сам га као низ правила које треба научити напамет и касније примењивати у пракси, али се током студија испоставило да је много више од тога и да ми пружа свеобухватнији поглед на свет- објашњава Наташа, која је прву годину завршила са просеком 9,33.

Труд и одрицање раме уз раме
Стипендија значи, али није главни задатак имати високе оцене, већ стицати знање које ће јој помоћи да се убудуће што посвећеније бави својим занимањем.

-Висок просек ми није примарни циљ, дошао је као награда за уложени труд. Стипендија ми значи и представља подстицај да наставим да се трудим и убудуће, јер је то неки додатак на оно што сам већ стекла, а знање само по себи нема цену- подвлачи.

Да би били успешни, неопходно је да нешто заиста желе, да поставе себи циљ, уложе труд који некад захтева и одрицања


Будућим колегама поручује да право није само занимање, већ начин размишљања.

-Ако се за право одлуче јер га заиста воле, мислим да им неће бити тешко, али ако га посматрају искључиво као посао, може бити изузетно тешко. Да би били успешни, неопходно је да нешто заиста желе, да поставе себи циљ, уложе труд који некад захтева и одрицања. Уме да буде тешко, али не треба одустајати- истиче она и додаје да је њен избор у будућности јасан.

-Желим да дам свој допринос кроз право нашој држави и граду као захвалност за то што нас Град подржава сада када нам је подршка потребна- поручује Наташа.

Александар Секулић завршио је трећу годину Економског факултета у Суботици, студијски програм финансије, банкарство и осигурање. Претходно је похађао Шабачку гимназију, општи смер, па су, пошто није одабрао средњу стручну школу, све опције за будуће занимање долазиле у обзир.

Александар Секулић, Фото: "Глас Подриња"


-Мога сам да упишем било који факултет, али сам одабрао економију. С обзиром на то да тиме желим да се бавим у будућности, уписао сам смер финансије, банкарство и осигурање- објашњава Александар.

Током студија се показало да је донео исправну одлуку и да су му очекивања од факултета испуњена.

-Тренутни просек ми је 9,80, док сам трећу годину завршио са свим десеткама. Труд, рад, упорност и добра организација су предуслов за то. Када нешто желите и волите, на вама је да нађете начин како то да остварите. Примао сам државну стипендију коју додељује Министарство просвете, науке и технолошког развоја, а ове године сам постао и стипендиста града Шапца. Драго ми је што наш град на овај начин подржава младе људе и награђује их за постигнуте резултате- подвлачи.

Када нешто желите и волите, на вама је да нађете начин како то да остварите


Тренутно је на стручној пракси у Народној банци Србије, а турди се да се поред студирања бави и волонтерским радом.

Јасан циљ трасира пут
-Једно време сам био члан међународне организације студената AIESEC, која постоји у више од 100 земаља света. Поред тога, члан сам организације студената Економског факултета, где имам прилику да заједно са својим колегама организујем стручна предавања, хуманитарне акције, конференције и слично. Неретко присуствујем различитим обукама и курсевима из области економије. Наравно, настојим да проводим време са својом породицом, пријатељима. Од пете године бавим се фолклором. И дан данас волим да одем на пробе и наступам на концертима кад год сам у прилици- додаје.

После основних, желео би да упише и мастер студије, јер верује да се улагање у образовање исплати на дуже стазе.

-Поручио бих младима да имају своје циљеве, да знају шта желе, верују у себе, да буду вредни, да раде на себи и буду најбољи што могу- закључује он.

Лазар Ђурђевић завршио је другу годину Факултета спорта и физичког васпитања и одлука о том избору је била веома лака.

Лазар Ђурђевић, Фото: "Глас Подриња"


-Од четврте године се бавим спортом и то је оно што ме је одувек испуњавало. ДИФ је једини представник такве врсте факултета, па самим тим није било недоумица око моје жеље за даљим усавршавањем- каже одлучно.

Просечна оцена током студија из године у годину је расла, па је прву завршио са 9.80, док је у другој забележио просек 9.92.

Што се тиче самих стипендија, могу рећи да је то једна одлична ствар, јер је лепо знати да нас Град подржава и стоји иза својих студената


-Поред градске, добитник сам и државне стипендије. Питање колико је тешко остварити висок просек може да се посматра из два угла. Ако ме питате да ли је градиво и све што се учи тешко, одговор је да, али то је сасвим нормално и очекивано. Ни у једном тренутку се нисам двоумио, јер особа која има јасан циљ и која воли оно што ради, не може да има потешкоће на путу ка успеху. Што се тиче самих стипендија, могу рећи да је то једна одлична ствар, јер је лепо знати да нас Град подржава и стоји иза својих студената, а такође представља и додатни мотив за све нас да више радимо, учимо, у мом случају и тренирамо- наглашава он.

Најважније је да човек верује у себе и онда му ниједна препрека не изгледа непремостиво.

-Као убедљиво најважнији фактор за успех у послу и, уопште, у животу, у сваком тренутку издвајам самопоуздање. Вера у себе доноси успех. Поред тога, ту су љубав према ономе што радите, као и посвећеност, рад, труд и стално усавршавање. Након завршетка основних студија, наредни циљ су, наравно, мастер и докторске студије- закључује Лазар.
Д.Д.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa