Инфо

17. новембар 2022.17. нов 2022.
Испит против Каталонаца: Н. Личанин са играчима (фото: ВК Шабац)

Испит против Каталонаца: Н. Личанин са играчима (фото: ВК Шабац)

ВАТЕРПОЛО: ЕВРО КУП

Ривал славног имена и традиције

Један од најтрофејнијих шпанских клубова на мегдану. Део историје и наши играчи. Сличан пут у Европи попут Шапца. Каталонци фавороти, Шапчани нису без прилике
У првом двомечу у Европи од оснивања Ватерполо клуба „Шабац“, овдашњи ватерполисти одмериће снаге са шпанском Барселоном, славним тимом Иберијског полуострва. Иако тренутно није водећи клуб Шпаније, по броју освојених трофеја кроз историју дугу више од једног века, још су на врху државе познате по изванредном ватерполу.

Барселонета највећи ривал
Ко не прати у значајној мери клупски ватерполо неретко меша Барселону и Барселонету, сматрајући како је у питању један клуб, а реч је о градским ривалима. Барселонета је тренутно најквалитетнији клуб Шпаније, освојио је 17 узастопних титула, неприкосновена је готово две деценије, на трону је наследила управо Барселону, редовни је учесник Лиге шампиона, а 2014. је била шампион Европе.


-Делимично смо задовољни жребом. У комбинацији су били неки фантастични тимови. Добили смо снажног, изазовног ривала, али против кога, верујем, можемо да играмо. Свакако нисмо фаворити, али нисмо ни без шанси и трудићемо се да искористимо сваку прилику. Већ смо направили велики резултат у Европи, но не желимо да станемо ту – истакао је тренер Шапца Немања Личанин.

Барселона је основана 1907. године. Највећи трофеј освојила је 1982. када је у финалу Купа европских шампиона победила немачки Шпандау 12:11. Такмичење у којем сада наступају, освајали су 1995. против Ференцвароша и 2004. победивши у финалу Вуљагмени. Власници су чак 59 титула шампиона Шпаније! У прва 42 шампионата (1912-1973) освојила је Барселона 40 узастопних пехара, а потом још 19 пута у новом формату од 1965. до 2022. Последњу титулу Барселона је освојила у сезони 2004/05. када доминацију започиње други клуб из овог града. Последњи трофеј су освојили 2011, Куп краља, где су савладали градског ривала 7:3 у финалу. Укупно у витринама имају 70 трофеја! Две сезоне је за Барселону наступао и доскорашњи селектор Србије Дејан Савић.

Центар ватерпола Шпаније
Барселона и Каталонија су апсолутно центар шпанског ватерпола. Од 84 шампионата Шпаније, 82 су освојили клубови из овог града (Барселона, Барселонета, Монжуик и Каталуња), а једино је мадридски Реал Наутико прекинуо низ 1999. и 2000. године. Вицешампион актуелни је Сабадељ, клуб из градића у Каталонији.


Треће место претходне сезоне донело је право наступа у квалификацијама за Лигу шампиона. У групи су поражени од француског Нои ла Сека (Француска) и Орадее (Румунија), те су тријумфи против Јадрана (Ц. Гора) и Гимараеша (Португала) нису били довољни за друго место. Такимичње су наставили у Евро купу. Освојили су друго место у квалификационој групи. Поражени су од Туркоана (Француска), а место у осмини финала донеле су победе против Палерма и Дуизбурга.

Актуелни састав чине играчи из Шпаније, искусни репрезентативци Урзаин, Маларк, Гому, односно Еспурсада, Пута, Љорета, као и тандем репрезентативаца Америке Вавић и Купид, односно једног од најбољих играча селекције Аустралије Тимотија Пута. Предовди их тренер Гарсија Гонзалес. У првих пет лигашких кола остварили су четири победе и један пораз.
Д. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa