Инфо

17. новембар 2022.17. нов 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ОБОЛЕЛИ ОД МУЛТИПЛЕ СКЛЕРОЗЕ НЕ МОРАЈУ ВИШЕ СВАКОГ МЕСЕЦА У БЕОГРАД

Иновативна терапија доступна у Шапцу

Тренутно у Шапцу има више од 100 оболелих. Њих двадесетак се окупило у Удружењу „МС Шабац“. Председница Удружења Маријана Мандић, којој је ова болест дијагностификована пре 21 године, истиче да оболелима ово много значи, јер им одлазак у Београд представља и физички напор и материјални издатак
Пацијенти оболели од мултипле склерозе који примају иновативну терапију, не морају више по њу да иду у Београд. Од прошлог месеца она се може преузети у Шапцу, у Општој болници „Др Лаза К. Лазаревић“. Терапија за сада стиже за 62 пацијента, а од следеће године ће долазити и за остале.

Тренутно у Шапцу има више од 100 оболелих. Њих двадесетак се окупило у Удружењу „МС Шабац“. Председница Удружења Маријана Мандић, којој је ова болест дијагностификована пре 21 године, истиче да оболелима ово много значи, јер им одлазак у Београд представља и физички напор и материјални издатак.

Пацијенти оболели од мултипле склерозе који примају иновативну терапију, не морају више по њу да иду у Београд. Од прошлог месеца она се може преузети у Шапцу, у Општој болници „Др Лаза К. Лазаревић“


-По терапије у Београд се иде сваког месеца. Много је комотније подићи је у свом граду. Није још сва терапија стигла у Шабац, уводи се једна по једна. Неке ће доћи после Нове године, али ће бити све у Шапцу. Сви у Удружењу су јако задовољни то ће терапија моћи да се подиже овде. Са МС-ом може да се живи, али мора доста тога да се прилагоди болести и мора оболели да прилагоди околину самом себи. МС- је јако тешка болест и захтева психичку снагу, а неопходна је и физичка активносто како би се очувала снага мишића, наводи Маријана.

Иновативна терапија пацијентима у Србији је доступна око две и по године. Републички фонд за здравствено осигурање на позитивну листу ставио је лекове друге и треће генерације за мултиплу склерозу.

Фото: Глас Подриња


-Одобрено је примање врло значајне имуно модулаторне терапије, која мења ток болести, успорава је или потпуно прекида њен напредак. То су нови лекове за које ми знамо, али су нам били недоступни. Последње две и по године Фонд је имао разумевања и велики број пацијената је добио ту имуно модулаторну терапију, каже др Биљана Живановић начелник службе неурологије шабачке Опште болнице.

Шабац је изабран као један од важнијих градова да буде део ове акције и сви пацијенти из Мачванског округа ће терапију преузимати у Шапцу. Др Живановић наводи да нису сви центри у Србији добили ову могућност.

-На нивоу Србије 14 центара је добило сагласност од Фонда да дели терапију. Прошлог месеца смо то чинили први пут и током два дана 62 пацијента су добила терапију. Овог и следећег месеца ће долазити пацијенти који су обучени да терапију дају сами себи, а од Нове године ће долазити и пацијенти које ћемо овде обучити за то. Комисија која одобрава терапију је на нивоу Факултета, али она ће се делити код нас, каже др Живановић.

Нажалост, пацијенти код којих је болест доста напредовала и непокретни су нису кандидати за ову терапију.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa