Инфо

1. децембар 2022.1. дец 2022.
Што год ткаш, везуј конце за небо
Даница Марковић Јекић - даривање је посебан дар

Што год ткаш, везуј конце за небо

„Због деце сам у Музичкој школи и због још једне уметничке душе која борави далеко од нас у једној Узвишеној отаџбини. Рекох у спомен на мог Дејана, а деци на корист и задовољство. Моје срце је пуно љубави за њих, па отуд и моја донација као највећи згодитак до сада, концертни клавир Шигеру Каваи CK-7.“, Даница Марковић Јекић
Недавно је Музичка школа Михаило Вукдраговић добила вредну и значајну донацију, клавир Шигеру Каваи CK-7. За будуће витрутозе, али и у знак сећања на прерано преминулог Дејана Исаиловића Ису, клавир је дар његове мајке Данице Марковић Јекић.

-Давно је то било, када ми се мој Дејан обратио речима: „Мама, да сам завршио одсек клавира у музичкој школи, где би ми био крај...“ Концертни клавир Шигеру Каваи је ту као нови почетак, на радост све деце, а моје велико задовољство. Слава Богу! У школи има више младих, маестралних пијаниста и још колико? Његова кућа у полу српском стилу претворила се с љубављу у концертни клавир за децу овог града, у Музичкој школи. Једном речју, Шaпцу c љубављу- појашњава Даница и додаје да је љубав снага која све покреће, те да ни стваралаштво није могуће без ње.

Исправка
Ненамерном грешком у штампаном издању Гласа Подриња (10.11.2022. ) наведено је да је Фондација „Дејан Исаиловић Иса“ поклонила клавир Музичкој школи, што је ненамерна материјална грешка аутора текста под називом „Dogi s ljubavlju“. Дародавац је Даница Марковић Јекић, а Фондација „Дејан Исаиловић Иса“ избирисана је регистра 6.1.2021. године.


-Нема уметности без љубави. Музичка школа, храмовна институција, расадник музичке уметности више деценија. Одабрана школа, ђаци, професори. Школа где се тонови сваког минута, секунде сливају у капи воде са извора Бога живога. Деца имају талентат. Шта је још потребно? Инструменти... Па наравно, без њих се не може. Величина је поклањати. Због деце сам у Музичкој школи и због још једне уметничке душе која борави далеко од нас у једној Узвишеној отаџбини. Рекох у спомен на мог Дејана, а деци на корист и задовољство. Моје срце је пуно љубави за њих, па отуд и моја донација као највећи згодитак до сада, концертни клавир Шигеру Каваи CK-7.

Даница Марковић Јекић


Клавир је део вредних и значајних донација које је током година Даница Марковић Јекић поклонила Музичкој школи. Идеја о помоћи талентованој деци настала је пре више од деценију. На меморијалном џез концерту одржаном 8. фебруара 2008. године y Шaбaчкoм позоришту промовисана је идеја да се оснује фондација као институција са ликом и именом Дејана Исаиловића Исе, на предлог мајке Данице и уз подршку пријатеља, најпре Музичке школе и тадашњег директора проф. Драгана Карића. Замисао је претворена у дело. Фондација је уписана у регистар, 20.01.2012. године и делује све до 06.01.2021. када је избрисана из регистра.

Дејан Исаиловић Иса
Рођен је 25.08. 1964. године у Шапцу од мајке Данице и оца, сада упокојеног Павла Исаиловића. Најпре завршава шестогодишњу, нижу Музичку школу, одсек хармоника, а потом наставља и завршава одсек контрабaca. Завршио је ванредно Вишу педагошку академију уз бављење, његовом омиљеном, музиком. Упоредо, уз рад на воћњаку, уписује Учитељски факултет у Сомбору на ком му је остало неколико испита до завршетка.
Свирао је у џез оркестру Лазара Тошића у Београду. Лета 1987. године снима нумеру на бас гитари што се сматра високим уметничким дометом. Са оркестром је гостовао широм Југославије, Аустрије и Немачке. 1989. године издавачка кућа ,Глас цркве“ из Шапца издаје музичку касету ,Нико нема што Србин имаде“ уз појање професора музике и певања београдске Богословије г. Владе Микића и г. Радомира Перчевића, уз оркестар г. Миленка Божића из Шапца. Приход од продаје касете приложен је за изградњу Храма Светог Саве на Врачару у Београду. За овај гест свима члановима оркестра уручене су захвалнице великог добротвора. Захвалницу у звање ктитора – великог задужбинара Светог Саве, постхумно, на Дејаново име донирала је 2010. године мајка Даница. Захвалнице сада красе спомен собу у манастиру Каона. Свирао је дуже време у оркестру ,Чаролија“ и кратко у КУД ,Абрашевић“. Након рата гостује у Вуковару, на Палама итд. Наступао је на фестивалу народне песме ,Распевана јесен“ 1994. године. Од “Гласа Подриња“ у Шапцу примио је 1990. године захвалницу за успешну и дугогодишњу сарадњу.


-Фондација је један вид доброчинства. По оној светој: ,Што год да намераваш, ослушни савет са неба“ или: ,Што год ткаш, везуј конце за небо“. Исте године, када је промовисана фондација, у јуну 2008. године обележено је 60 година од оснивања Музичке школе ,,Михаило Вукдраговић” у Шабачком позоришту, и прво награђивање ђака генерације. Након тога почињу награђивања ђака генерације школе и летерарна помоћ за ученике надаље 2008, 2009, 2010, 2011. године. За све ове године награђено је 15 ученика: 12 ученика ђака генерације, 1 ученик добитник награде ,Мокрањац“ и још 2 ученика са материјалном помоћи – додаје Даница.

Дејан Исаиловић Иса


У жељи да настави музичко наслеђе сина, Даница дарује младим талентима Шапца музичке инструменте, а у сарадњи са МШ „Михаило Вукдраговић“ награђени су најбољи ученици. У плану је и спомен соба са Дејановим личним предметима, фотографијама и значајним књигама из кућне библиотеке.

-Ширио је дух пријатељства, љубави и поштовања. Волео је све око себе, породицу, децу, пријатеље, другове, природу, животиње (омиљени су му били коњи и ловачки пси) и нapaвно свој воћњак засађен на дедовини из којег је црпео неизмерну позитивну енергију.
М. Ж.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa