Инфо

1. децембар 2022.1. дец 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Манифестација „Винаверов свет 2022“

Уметници стварају свет за генерације које долазе

„Фондација “Станислав Винавер” је окупила људе спремне да допринесу ширењу културе и уметности у својој заједници, као што је то учињено током ове године када су кроз сарадњу повезане установе културе у граду. Народни музеј, Библиотека шабачка, Културни центар и Музичка школа током манифестације “Винаверов свет 2022” поштују све оно што је Винавер као еруидта оставио иза себе кроз богат програм и повезивање установа у Шапцу“, рекао је градоначелник Шапца др Александар Пајић
Манифестација „Винаверов свет 2022“ посвећена шабачком ерудити Станиславу Винаверу у организацији Фондације „Станислав Винавер“ уз подршку града Шапца и установа културе, понудила је суграђанима и гостима града богат и садржајан програм.

-Овогодишњи програм је само мали допринос драгоценом стваралаштву којим нас је Станислав Винавер даривао. Човек који осети своје призвање и крене за њим, неминовно ствара дела која надживе време у коме је стварао. То је учинио и Винавер и Лубарда. Пуни страсти и љубави, свесни да су често и на мети критика, они су успели да трептаје своје душе преточе у писану реч, сликарска платна- подвукла је Александра Павловић председница Фондације „Станислав Винавер“.

Изложба “Лубарда - једна прича” у Народном музеју у Шапцу
У Народном музеју у Шапцу јавности је до 23. децембра доступна изложба слика Петра Лубарде под називом „Лубарда - једна прича”. Поставку чине дела аутора која нису део сталне поставке у Легату Петра Лубарде, нити су излагана у овом обиму, као и дела из уметничке збирке Дома Војске Србије употпуњена одабраним делима из фонда Музеја Југославије, поклоњеним председнику СФРЈ Јосипу Брозу Титу.

Фото: "Глас Подриња"


Поред слика и цртежа на изложби је приказана и архивска фото-грађа Куће легата, до сада непозната јавности, фото-архива Дома ЈНА, сада Медија центра „Одбрана”.

-Култура једне локалне самоуправе почива на ентузијастима који су спремни да живе за културу. Фондација “Станислав Винавер” је окупила људе спремне да допринесу ширењу културе и уметности у својој заједници, као што је то учињено током ове године када су кроз сарадњу повезане установе културе у граду. Народни музеј, Библиотека шабачка, Културни центар и Музичка школа током манифестације “Винаверов свет 2022” поштују све оно што је Винавер као еруидта оставио иза себе кроз богат програм и повезивање установа у Шапцу- рекао је градоначелник Шапца др Александар Пајић.
Ауторски тим поставке су кустоскиње Јелена Кнежевић из Медија центра „Одбрана”, Дина Павић из Куће легата и Ана Панић из Музеја Југославије, док је за визуелни идентитет каталога и изложбе задужена Александра Капор из Медија центра Одбрана”.

Фото: "Глас Подриња"


Сликар Ђуро Лубарда жели да сачува сећања на свог стрица Петра, кроз слике, али и књижевно дело, како би јавност сазнала до сада непознате детаље из живота познатог уметника.

-Наравно да је присутна породична носталгија, с обзиром на то да смо само син и ја директни потомци. Желимо још више да истакнемо значај Петра Лубарде, не само на овим просторима, већ и на просторима где је добијао престижне награде. Недавно је написана докторска дисертација на основу породичне архивске грађе, а односи се на боравак Петра Лубарде у заробљеничком логору - нагласио је Лубарда.
Помоћник министра за културу и информисање Радован Јокић свечано је отворио изложбу напоменувши да је Шабац препознат од стране Министарства као град који брине о култури.

Нова скулптура у Савској авенији
У отвореној Галерији на Савској авенији, откривена је скулптура под називом “Робот проналазач детелине” београдског уметника Николе Коље Божовића, настала као резултат Резиденцијалног програма за визуелне уметнике Културног центра у Шапцу, уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и Града Шапца.

-С обзиром на то да је Божовић био гост Резиденцијалног програма за визуелне уметнике Културног центра за 2022. годину. Задовољство је бити део свега, посебно што скулптуру представљамо у оквиру Винаверових дана. Културни центар већ неколико година ради на улепшавању и оплемењивању јавног простора у граду путем иницијативе која се тиче осликавања мурала, постављања савремених скулптура у јавни простор. Мислимо да смо по овом пројекту постали јединствени, не само у нашем непосредном окружењу, него и у целој Србији- навео је историчар уметности Филип Ковачевић.

Фото: "Глас Подриња"


Аутор је током свечаног откривања скулптуре поручио је да му је част што се његово дело налази у Савској авенији, која постаје репрезент савремене уметности.

-Ово је до сада највећи формат који сам имао прилике да урадим. „Робот“ је делимично инспирисана игрицом коју игра мој син. Верујем да све оно што чинимо чинимо за генерације које долазе - додао је Никола Коља Божовић.

У Градској кући приређен је пријем за професоре и студенте катедре за музикологију Факултета музичке уметности у Београду, учеснике међународног научног скупа под називом „Станислав Винавер и музика“. Дводневна манифестација „Винаверов свет 2022“ завршена је концертом ,,Винаверу у част“ у Музичкој школи „Михаило Вукдраговић“.
M. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa