Инфо

1. децембар 2022.1. дец 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ОКРУГЛИ СТО У ЗАВОДУ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ШАБАЦ

Вакцина искорењује болести узроковане ХПВ-ом

Просечно у Србији годишње оболи 1.100 жена, а око 450 жена умре од рака грлића материце. „Мачвански округ је пример добре праксе како се успешно спроводи ХПВ имунизација, која је почела од јуна месеца“ навела је др Катарина Боричић из института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут”
Поводом почетка програма ХПВ имунизације у Србији одржан је округли сто у Заводу за јавно здравље Шабац. Трибини су присуствовали представници државних институција, невладиних оргaнизација и лекари.

Циљ кампање “Заједно против рака грлића материце - ХПВ НЕ” је подизање свести о овој теми, како би интересовање за овај вид превениције било што веће, а информације што потпуније.

-Удружење родитељ покренуло је јавно здравствену кампању кампање “Заједно против грлића рака материце - ХПВ НЕ” и због тога обилазимо градове у Србији како бисмо видели које су нам још важне и битне информације. Циљ кампање је да приближи родитељима значај имунизације и да добију одговоре на сва важна питања, рекла је Гордана Племић, председница Удружења „Родитељ“ из Београда.



Просечно у Србији годишње оболи 1.100 жена, а око 450 жена умре од рака грлића материце. На петом месту смо по обољевању, а на другом месту по умирању у Европи.

-Мачвански округ је пример добре праксе како се успешно спроводи ХПВ имунизација, која је почела од јуна месеца. Имунизација је потпуно бесплатна за децу старости од 9 до 19 година. До сада је у Мачванском округу апликовано 885 доза. Око 670 деце је примило прву дозу ХПВ вакцине. Ми имамо на располагању деветовалентну вакцину, која је врло ефикасна и потпуно је безбедна, а штити од малигних болести које се доводе у везу са ХПВ вирусом. Наше жене и даље умиру од рака грлића материце, а те болести су искорењене у најразвијенијим земљама Вакцинација се дуже од 30 година спроводи у свим најразвијенијим земљама света. До сада је дато више од 500 милиона доза ове вакцине , навела је др Катарина Боричић из института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут”.

Начелник службе за заштиту жена Дома здравља „Др Драга Љочић“ др Бранко Мишић, навео је да је Мачвански округ на петом месту по броју оболелих од карцинома грлића материце и на деветом по инциденци смртности у Србији.

-Већина људи није свесна да су инфицирани, а да ли ће се вирус испољити зависи од начина живота, као и редовних прегледа и скрининга. Гинеколози у сардњи са педијатрима од 2019. године раде на едукацији и превенцији рака грлића материце, рекао је др Мишић.

Фото: "Глас Подриња"


Директор Завода за јавно здравље Шабац, мр. др Бранко Вујковић навео је да се процењује да ће вакцина спасити око 2,5 милиона људи.

-Наш посао је да уз помоћ педијатара родитељима предочимо све бенефите вакцине како бисмо у будућности имали здраву популацију, рекао је др Вујковић.

Проф. др Ференц Вицко, државни секретар у Министарству здравља, навео је да је едукација и ширење свести о значају превенције рака грлића материце приоритет државе. Истакао је да је то начин да се заштитити најмлађа популација и смањи смртност жена.

-За 35 одсто је повећан број оболелих од рака грла, усне дупље, ларинкса, а најчешће је узрочник управо ХП вирус, истакао је на конференцији за новинаре у Шапцу. Ова вакцина у Аустралији примењује више до 15 година и смртност од карцинома грлића материце је испод 1 одсто. Ми такве резултате очекујемо након десетогодишње примене. Вакцина ће умањити средства која се издвајају за лечење ове тешке болести, а ми ћемо нашу децу заштитити за цео живот, навео је проф. др Ференц Вицко.

До сада је у Мачванском округу апликовано 885 доза. Око 670 деце је примило прву дозу ХПВ вакцине. Ми имамо на располагању деветовалентну вакцину, која је врло ефикасна и потпуно је безбедна, а штити од малигних болести које се доводе у везу са ХПВ вирусом


Удружење “Родитељ” је, заједно са инситуцијама покренуло сајт hpvinfo.rs где родитељи могу да постављају питања у вези ХПВ и имунизације, а на питања ће им одговорити еминентни стручњаци.

Трибини су присуствовали и проф. др Сања Радојевић Шкодрић, директор Републичког фонда за здравствено осигурање, Владан Красавац, начелник Мачванског управног округа, др Снежана Гавриловић, педијатар Дома здравља Шабац, Дражен Милосављаевић, просветни саветник Школске управе Ваљево, др Јелена Викић, члан Градског већа задужен за здравство.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa