Инфо

1. децембар 2022.1. дец 2022.
Изостала дискусија
ОДРЖАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ КОЦЕЉЕВА

Изостала дискусија

Говорећи о одлукама које се односе на област локалне пореске администрације, шеф овог одсека Весна Бојић истакла је да се односе на утврђивање пореза на имовину за наредну годину, те да се у смислу законских одредаба ништа није мењало, а да је најзанимљивија одлука о утврђивању просечних цена
У понедељак је у сали Пореске управе у Коцељеви локални парламент одржао 18.седницу. На дневном реду нашло се десет тачака, од којих су две биле допунске, а све су усвојене једногласно.

Дискусија је изостала приликом разматрања сета одлука из области локалне пореске администрације, програма пословања комуналног предузећа за текућу годину као и посебног програма о коришћењу средстава из буџета за ЈКП Прогрес у 2022.години.

Такође је није било ни током доношења одлуке о измени одлуке о прибављању, располагању, управљању и коришћењу ствари у јавној својини општине и одлуке о давању у закуп и утврђивању висине закупнине непокретности у својини коцељевачке општине.

ПРОМЕТ ДИКТИРА ПРОСЕЧНЕ ЦЕНЕ
О свим овим темама су, пре него су се нашле пред одборницима локалног парламента, разговарали чланови Општинског већа.

Говорећи о одлукама које се односе на област локалне пореске администрације, шеф овог одсека Весна Бојић истакла је да се односе на утврђивање пореза на имовину за наредну годину, те да се у смислу законских одредаба ништа није мењало, а да је најзанимљивија одлука о утврђивању просечних цена.

–По основу промета који је остварен на подручју општине Коцељева од новембра месеца 2021. до краја септембра ове године имамо просечну цену за грађевинско земљиште у првој зони. Такође имамо и просечну цену за шумско земљиште у другој зони, као и за пољопривредно у обе зоне и просечну цену за станове у првој зони. Закон каже да зона која се граничи са зоном у којој постоји просечна цена узима се управо цена из ње па смо тако добили и цену за грађевинско и шумско земљиште и станове у другој зони- објаснила је Бојић и додала да, као и сваке године, постоје одређене осцилације у висини просечних цена које се формирају у зависности од исказаних вредности у уговорима.

-У наредном периоду цена за грађевинско земљиште је сада 970 динара по метру квадратном и то је нешто веће повећање у односу на прошлу годину, када је износила 667- најавила је шефица Локалне пореске администрације.

Према њеним речима, цене немају утицаја на физичка лица јер се она не опорезују, тако да је ово важно искључиво за правна лица која воде послове књиге и имају ову врсту земљишта.
У категорији пољопривредног земљишта забележено је смањење цене у другој зони, која је и најбитнија због правних лица која их поседују управо у овој зони. До сада је просечна цена била 69 динара, а убудуће ће она бити шест динара нижа. Међутим, у првој зони је било три промета на основу којих је обрачуната цена од 293 динара, али у овој области ниједно правно лице, како тврде надлежни, нема пољопривредно земљиште тако да ова цена нема значајнијег утицаја у пракси.

–Код шумског земљишта износ је 50 динара, а био је 32 и то је изузетно мала цена јер су мале цене у уговорима, тако да у зависности од њих осцилира и просечна. Нико не може да утиче на физичка лица, односно на купце и продавце коју ће цену у уговорима исказати. Да ли су оне реалне или не, велики је знак питања- оценила је Бојић.

Она је нагласила да је сада износ код станова по метру квадратном скоро 55,5 хиљада динара а да је раније био нешто више од 46,3.

–Имали смо седам уговора а највећи број њих смо имали управо у току ове године. Значи, највећи промет остварен и највеће исказане цене, тако да је то оно што се могло извући из свих остварених промета за 2023.годину- закључила је Весна Бојић.
В.Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa