Инфо

1. децембар 2022.1. дец 2022.
Југославија Пред меч против Уругваја 02.06.1962.  (Мелић први с десна у доњем реду) ФОТО: REPREZENTACIJA.RS

Југославија Пред меч против Уругваја 02.06.1962. (Мелић први с десна у доњем реду) ФОТО: REPREZENTACIJA.RS

ФУДБАЛ: СВЕТСКА ПРВЕНСТВА 1930-2022 (2)

Срећна Јужна Америка

Два најбоља пласмана репрезентација на Мондијалима. Бек, Арсенијевић стандардни. Мелић у утакмицама које су одвеле у завршницу. Бек стрелац три гола, Мелић једног
Дуго чекани дуел Србије и Бразила на Светском првенству одигран je четвртак, 24. новембра. Две селекције су играле други пут под тим именима на Мондијалима, а укупно пети пут наша репрезнтација игра против Бразила. Бразил је био бољи 1950. и 2018, победника није било 1974, а 1930... Сећајући се мондијалаца из нашег краја, њихових наступа на највећем фудбалском такмичењу, одлазимо до Уругваја и Чилеа, а прво сећање управо је дуел из 14. јула 1930. и једине победе над „кариокама“.
Уругвај 1930.

Мало ко је давао реалне шансе Југославији, састављеној од играча из два београдска клуба (БСК и Југославија, уз једног играча екипе Соко из Београда) у дуелу против Бразила на почетку Мондијала у Уругвају. Највећа узданица био је интернационалац из Сета, некадашњи играч Мачве Ивица Бек, док је задатке у одбрани имао Микица Арсенијевић, ас поникао у Шапцу и Мачви. На крају се сензација догодила, 14. јула 1930 Југославија је победила Бразил 2:1.

Тирнанић је донео предност. Неколико минута касније акцију започиње Стефановић, проналази Марјановића који прелази два играча Бразила, упућује пас Беку. Ивица је снажнији и спретнији од одбране, отвара себи простор, те јаким ударцем повећава предност на 2:0.

Репрезентативци пред дуел
против Бразила 14.07.1930. (Бек други, Арсенијевић четврти с десне странеу горњем реду)
ФОТО: REPREZENTACIJA.RS


Бек је погодио два пута у убедљивој победи против Боливије 4:0 која је одвела репрезентацију у полуфинале и чувени меч против домаћина. Први погодак је уследио после снажног ударца на асистенцију Тирнанића, након продора по десној страни, док је други производ соло акције Ивице Бека који је предриблао три играча Боливије пре него је пласирао лопту иза леђа Бермудеза.

Пораз од домаћина 6:1 у полуфиналу остаје забележен у аналима, али не због спортских критеријма. Сва три меча су оба некадашња играча Мачве одиграла и допринела највећем успеху националног тима до сада. Најтачније је рећи да су наша репрезентација и САД поделили треће и четврто место. Утакмица за ту позицју није предвиђена. Према једним тумачењима Југославија је трећа као екипа која је изгубила од каснијег шампиона у полуфиналу, док постоје тврдње да је трећа Америка, због боље укупне гол разлике (7:6 у односу на 7:7).

Детаљ утакмице против Боливије 17.07.1930. (Бек окренут леђима)ФОТО: PINTEREST


Играли су: Јакшић, Ивковић, Михаиловић, Арсенијевић, Стефановић, Ђокић, Тирнанић, Марјановић, Бек, Вујадиновић, Секулић. Они су наступили и против Уругваја, док је Секулића против Боливије заменио Најдановић.



На првом Светском првенству наступило је 13 репрезентација. У групи А су играли: Југославија, Бразил и Боливија, групу Б су чинили: Аргентина. Чиле, Француска и Мексико, Ц група били су: Уругвај, Румунија и Перу, а Д САД, Парагвај и Белгија. Носиоци група су били домаћин, Бразил, Аргентина и САД. Једини критеријум за Сједињене државе била је професионална лига у којој су играли искључиво имигранти, највише из Шкотеске и Енглеске. Они су чинили и репрезентацију.

Чиле 1962.
Војислав Мелић је прешао из Мачве у Црвену Звезду 1960. године, те иако је стигао из нижег ранга убрзо се наметнуо тренерима Београђана, а потом и селекторској комисији (Ловрић, Михаиловић, Рушевљанин), те је за две године од друге лиге стигао до Мондијала у Чилеу.

Није био у саставу у првом колу када је Југославија изгубила од СССР 2:0, а потом је уврштен у везни ред у наредне две, одлучујуће утакмице. Учествовао је добрим играма у победи протигв Уругваја 3:1, као и над Колумбијцима 5:0. У потоњем дуелу се уписао у стрелце. Одлична акција репрезентације у белим дресовима, крунисана је проигравањем са једног на други угао казненог простора, где је у трку Мелић из прве захватио лопту са око 16 метара матирајући Санчеза за 4:0. Није га било у саставу у дуелима против Немачке, Чехословачке и Чилеа.



Екипу у дуелу против Колумбије чинили су: Шошкић, Дурковић, Јусуфи, Радаковић, Марковић, Поповић, Анковић, Шекуларац, Јерковић, Галић, Мелић. Уругвајцима се супротставио исти тим, уз замену Скоблара уместо Анковића.

У Чилеу је играло 16 селекција: СССР, Југославија, Уругвај, Колумбија (А); СР Немачка, Чиле, Италија, Швајцарска (Б); Бразич, Чехословачка, Мексико, Шпанија (Ц), Мађарска, Енглеска, Аргентина, Бугарска (Д).
Д. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa